FCUpdate in het kort: Daniël Beukers van FC Groningen maakt overstap naar Eredivisie-degradant

7 juni 2024, 12:14
Foto: © Imago

In de rubriek 'FCUpdate in het kort' vind je een overzicht van korte nieuwsfeiten uit de voetbalwereld.

FCUpdate in het kort

Sort by:

Daniël Beukers van Groningen naar Volendam

Vleugelverdediger Daniël Beukers maakt de overstap van FC Groningen naar FC Volendam, zo is op vrijdagmiddag rond het middaguur bekendgemaakt. De twintigjarige tekent een meerjarig contract in het vissersdorp aan het Markermeer. Beukers tekende een contract bij Groningen tot medio 2027, maar vertrekt nu dus naar Volendam. Hij speelde slechts één officiële wedstrijd in het eerste van FCG.

Premier League-clubs stemmen massaal voor behoud van de VAR

In de Premier League zal ook volgend seizoen ‘gewoon’ gebruik worden gemaakt van de VAR. Donderdag stemden de clubs op het Engelse hoogste niveau over het voorstel om de videoscheidsrechter in de ban te doen. Alleen Wolverhampton Wanderers, de club die het voorstel indiende, zou volgens TNT Sports voor het afschaffen van de VAR hebben gestemd.

“Clubs hebben gestemd om gebruik te blijven maken van de VAR in de Premier League”, schrijft de Premier League in een statement. “Hoewel de VAR zorgt voor accuratere beslissingen, is er afgesproken dat er verschillende verbeteringen worden gedaan ten gunste van het spel en de supporters.”

Zestienjarig talent ruilt Feyenoord in voor Bayern München

De zestienjarige Chivano Wijks maakt deze zomer de overstap van Feyenoord naar Bayern München. Volgens Voetbal International heeft de Duitse recordkampioen aan de Rotterdammers laten weten dat het een akkoord heeft bereikt met de rechtervleugelverdediger, die sinds 2021 actief is in de jeugdacademie van Feyenoord. 

Wijks was nog niet in het bezit van een contract bij Feyenoord, waardoor Bayern München slechts een opleidingsvergoeding hoeft te betalen aan de bekerwinnaar. Naar verluidt bedraagt deze ongeveer een ton.  

Heracles shopt in Italië en presenteert twee verdedigers in één keer

Heracles Almelo heeft zich versterkt met twee verdedigers: Ivan Mesik en Lorenzo Milani. Het duo komt over van het Italiaanse Delfino Pescara 1936, dat afgelopen seizoen uitwkam in de Serie C, het derde profniveau in het Zuid-Europese land. Beide teamgenoten zijn 23 jaar oud en hebben in Almelo getekend tot medio 2028, in het geval van Milani heeft Heracles een optie voor een extra seizoen weten te bedingen.

Mesik heeft de Slowaakse nationaliteit en komt het best tot zijn recht als linker centrale verdediger. Hij is volgens technisch directeur Nico-Jan Hoogma 'goed in één tegen één-duels én tweebenig'. Milani is een Italiaanse linksback die de afgelopen jaren ook aanvallend zijn waarde bewees, getuige de negen assists én vijf doelpunten die hij de afgelopen twee seizoenen achter zijn naam kreeg. Hoogma spreekt dan ook van een 'technisch vaardige speler' die 'veel energie in wedstrijden legt'. 

Feyenoord start met eigen podcast 'De Klank Van'

Feyenoord kondigt aan een eigen podcast te beginnen. Vanaf morgen (woensdag) is de eerste aflevering van 'De Klank Van', zoals de titel van de podcast luidt, te beluisteren via de eigen streamingdienst van de Rotterdamse club, Feyenoord ONE. Daarin zal assistent-trainer John de Wolf te gast zijn. In een latere aflevering zal ook Calvin Stengs zijn opwachting maken, zo blijkt uit het filmpje waarmee de Stadionclub de podcast wereldkundig maakt. 

De podcast zal één keer in de twee weken verschijnen, en telkens een 'vooraanstaande (oud-)Feyenoorder' als gast bevatten. De presentatie komt voor de rekening van Sacha Visser, die in de jeugd van Feyenoord en Sparta speelde maar uiteindelijk bekend werd als TV-presentator (onder meer bij TMF en Ziggo Sport) en acteur (onder meer in Oppassen!!! en Kees & Co). Naast Visser lijkt voormalig Feyenoord- en Excelsior-verdediger Kaj Ramsteijn als een soort sidekick te gaan fungeren.

Promotieheld NAC wordt dag na huldiging gepresenteerd bij nieuwe club

FC Den Bosch heeft Pepijn van der Merbel gepresenteerd als nieuwste aanwinst. De doelman komt transfervrij over van NAC Breda, de club waar de 22-jarige keeper zondag promotie naar de Eredivisie mee af wist te dwingen. De doelman was met Caspar Staring, de doelpuntenmaker in het met 4-1 verloren duel, een van de promotiehelden van de Brabantse club. Van der Merbel, die vanwege blessures bij de overige doelmannen in de basis mocht beginnen, hield er de nodige ballen van tegenstander Excelsior uit. Maandag vierde de doelman op de Grote Markt in Breda het promotiefeestje van NAC Breda, waarna hij dinsdag in Stadion De Vliert werd gepresenteerd door FC Den Bosch.

“Pepijn heeft de laatste weken bij NAC in de competitie en in de play-offs laten zien dat hij het afgelopen jaar grote stappen heeft gemaakt", reageert technisch directeur Bernard Schuiteman: "Hij is een complete keeper met een prima reactievermogen op de lijn en hij is sterk in één-op-één situaties. Daarnaast heeft hij natuurlijk een goede leeftijd die nog heel veel ruimte biedt voor verdere ontwikkeling. Pepijn is ook een op-en-top prof en in de gesprekken die we met hem hadden, liet hij blijken erg graag terug te willen naar de club waar hij in de jeugd heeft gespeeld."

FC Volendam presenteert Rick Kruys als nieuwe hoofdtrainer

FC Volendam heeft Rick Kruys (39) gepresenteerd als nieuwe hoofdtrainer. Kruys, die overkomt van VVV-Venlo en die als middenvelder in het verleden al anderhalf jaar uitwkam voor Het Andere Oranje, treedt daarmee in de voetsporen van zijn vader Gert Kruys, die de club van 2010 tot 2012 onder zijn hoede had. Volendam degradeerde afgelopen seizoen als nummer zeventien van de Eredivisie naar het tweede niveau. Kruys tekent bij de dorpsclub een contract voor twee seizoenen.

"FC Volendam is een club vol ambitie, ik kijk er dan ook erg naar uit om aan de slag te gaan", zegt Kruys in een reactie op de clubsite van zijn nieuwe werkgever. "Ik ken de club al vanuit mijn tijd als speler en daarin heb ik gezien dat Volendam staat voor aanvallend voetbal en ontwikkeling voor jonge spelers. Dit sluit aan bij mijn idee van voetbal en volgende stap in mijn carrière." Patrick Busby, de aanstaand technisch directeur van de Volendammers, is eveneens enthousiast. Hij spreekt van 'een talentvolle trainer die heeft aangetoond te presteren met beperkte middelen', en legt uit hoe hij overtuigd raakte van Kruys' kwaliteiten. "In de gesprekken met Rick kwam zijn passie voor het trainersvak nadrukkelijk naar voren. De positieve energie die Rick uitstraalt heeft de club nu nodig om stappen te zetten."

Mikautadze met Metz onderuit in play-offs om lijfsbehoud

FC Metz heeft de heenwedstrijd in de play-offs om degradatie en promotie, uit bij Saint-Étienne, met 2-1 verloren. Georges Mikautadze, wiens koopoptie in het huurcontract met Ajax gelicht wordt, stond bij de Noord-Franse club in de basis, maar kwam nu eens niet tot scoren. Zijn ploeggenoot Ismaël Traoré deed dat op slag van rust wel, waarmee hij de 1-0 van Ibrahim Sissoko ongedaan maakte. Door een late goal van Ivan Cordona trok Saint-Étienne, de nummer drie van de Ligue 2, de wedstrijd uiteindelijk toch nog naar zich toe. 

Komende zondag wordt de return in het Stade Saint-Symphorien in Metz gespeeld. Om 17.00 uur wordt er afgetrapt in de allesbeslissende wedstrijd voor Mikautadze en zijn ploeggenoten.

Fortuna Sittard neemt Jasper Dahlhaus over van FC Eindhoven

Fortuna Sittard heeft zich versterkt met vleugelspeler Jasper Dahlhaus. De 22-jarige aanvaller komt over van FC Eindhoven, waarvoor hij de afgelopen drie seizoenen speelde. Dahlhaus is afkomstig uit de jeugdopleiding van Vitesse, verkaste op zijn achttiende naar Willem II en kwam sinds de zomer van 2021 uit voor zijn huidige werkgever. 

Dahlhaus is al de derde aanvaller die deze weken door Fortuna is gepresenteerd. Eerder versterkte de nummer tien van het voorbije Eredivisieseizoen zich met linksbuiten Makan Aïko (23) en spits Ante Erceg (34). 

Inter-verdediger Acerbi haakt geblesseerd af bij Italië

Titelverdediger Italië kan op het Europees Kampioenschap geen beroep doen op Inter-verdediger Francesco Acerbi (36), zo maakt voetbalbond FICG bekend. De 34-voudig international, die op het gewonnen toernooi van 2020 drie wedstrijden meespeelde, kampt met liesklachten en zal geen deel uitmaken van de 30-koppige voorselectie die vrijdag aan de EK-voorbereiding begint. In zijn plaats heeft bondscoach Luciano Spalletti Juventus-verdediger Federico Gatti toegevoegd aan zijn spelersgroep. 

Italië werd bij de EK-loting ingedeeld in groep B. De tweevoudig Europees kampioen neemt het in de groepsfase op tegen achtereenvolgens Albanië, Spanje en Kroatië.

Succestrainer Santoni verlaat FC Dordrecht en heeft overstap naar Italië binnen

Michele Santoni vertrekt bij FC Dordrecht, zo maakt de club via de officiële kanalen bekend. De Italiaan keert terug naar zijn geboorteland, waar hij het roer bij Serie C-club US Triestina over zal nemen. Santoni begon in 2021 bij de Schapekoppen en stond in totaal 119 wedstrijden voor de groep, waarvan hij er 37 wist te winnen. Afgelopen seizoen maakte hij indruk door FC Dordrecht naar de vierde plaats in de Keuken Kampioen Divisie te leiden.

Algemeen directeur Hans de Zeeuw baalt van het vertrek van zijn succestrainer, maar gunt hem de stap ook van harte. “Ik heb drie jaar lang een ontzettend fijne samenwerking gehad met Michele. Daarom vind ik het ook zo vervelend dat hij nu vertrekt. Desondanks begrijp ik Michele en gun ik hem deze stap van harte. Namens iedereen bij FC Dordrecht wil ik hem ook veel succes wensen bij dit volgende hoofdstuk in zijn carrière.”

'Flick tekent woensdag tweejarig contract bij Barcelona'

Hansi Flick zal vandaag (woensdag) zijn handtekening zetten onder een tweejarig contract bij FC Barcelona, zo onthult Sky Deutschland. De voormalig trainer van Bayern München en het nationale elftal van Duitsland wordt bij de Catalaanse club de opvolger van Xavi Hernández, die vorige week te horen kreeg dat hij tóch zijn tot medio 2025 lopende contract niet uit mag dienen. 

Zoals Spaanse media eerder deze week al meldden, zal Flick in Barcelona worden bijgestaan door keeperstrainer Toni Tapalovic (met wie hij ook bij Bayern werkte) en Marcus Sorg (die hij kent van zijn tijd bij Die Mannschaft). Vanaf donderdag zal de Duitse oefenmeester zich in samenspraak met sportief directeur Deco gaan buigen over de samenstelling van de Barça-selectie voor volgend seizoen. De perspresentatie van Flick zal op een later moment in de aankomende weken plaatsvinden, weet Sky-verslaggever Florian Plettenberg.

Assistent Hermans volgt Verberne op bij MVV

De persafdeling van MVV maakt dinsdag overuren. Luttele uren na het nieuws over de raad van commissarissen (zie hieronder) maakt de club bekend dat Edwin Hermans (50) is aangesteld als opvolger van de vertrekkende hoofdtrainer Maurice Verberne. De afgelopen twee seizoenen fungeerde Hermans al als assistent van Verberne, die volgens nog onbevestigde berichten hoog op de lijst staat bij FC Eindhoven. 

"Ik hoefde mij geen moment te bedenken toen de vraag van de club kwam om hoofdtrainer van MVV te worden", zegt Hermans in het persbericht waarin zijn aanstelling wordt aangekondigd. "Ik denk dat ik goed pas binnen de visie van de club. Het is een prachtige club met een mooie supportersschare, die de clubdoor dik en dun steunt", besluit de nieuwe eindverantwoordelijke. 

MVV strikt Bert van Marwijk als lid raad van commissarissen

Bert van Marwijk treedt toe tot de raad van commissarissen van MVV. De oud-bondscoach en -trainer van onder meer Feyenoord neemt in de rvc van de Maastrichtse club de portefeuille voetbaltechnische zaken over van de vertrekkende Ernie Brandts. In de nieuwe samenstelling wordt de rvc opnieuw geleid door de voormalig burgemeester van Maastricht, Onno Hoes, die aanblijft als interim-voorzitter. Verder nemen Scott Sonju, Dion Lamkin en Brad Jongen zitting in het toezichthoudend orgaan.

Tussen 1978 en 1986 stond Van Marwijk als speler onder contract bij MVV, waar hij later als jeugdtrainer terugkeerde. Sinds 2022 is de inmiddels 72-jarige trainer in ruste als adviseur verbonden aan MVV, dat het voorbije seizoen afsloot als nummer negen van de Keuken Kampioen Divisie en daarmee nét naast deelname aan de play-offs om promotie naar de Eredivisie greep. 

Leonardo Bonucci (37) zwaait af als voetballer

Leonardo Bonucci hangt zijn voetbalschoenen aan de wilgen. De 37-jarige verdediger van Fenerbahçe speelt zondag om 18.00 uur zijn laatste wedstrijd, thuis tegen Istanbulspor. Bij een misstap van koploper Galatasaray kan Fenerbahçe nog kampioen worden. Bonucci won in zijn carrière de nodige prijzen: met Juventus werd hij negen keer kampioen en won hij vijfmaal de beker.

Reacties

Klantenservice
Link gekopieerd!
    26
    + 1
avatar

Meer dan 600 miljoen aan salarissen in een jaar... het is toch te bizar voor woorden!

KROTJE
Link gekopieerd!
    2
    + 1
avatar

"Ciro Immobile aangevallen bij een school" Een achtergebleven boze Feyenoordsupporter.

gtsb
Link gekopieerd!
    2
    + 1
avatar

En dan nog alles ontkennen . Naar andere wijzen etcetc Schizo valt steeds verder door de mand. Straks weer feyenoord het cl geld gunnen ,of slijmen bij een nieuw account . Huichelaar

dilima1966
Link gekopieerd!
    1
    + 1
avatar

Kunnen ze dat bij ajax ook niet doen Van Praag materiaal man maken van halst als hulpje en lenderink als schoenenpoeter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen