Bekerfinalisten PEC Zwolle en Ajax: de weg naar de Kuip

17 april 2014, 12:50   Bijgewerkt: 17 april 2014, 13:06

Op paaszondag (20 april) gaan PEC Zwolle en Ajax richting de Rotterdamse Kuip. Niet om paaseieren te zoeken, maar om de finale van de KNVB Beker te spelen. FCUpdate.nl bekijkt niet alleen wat de bekerfinale voor beide ploegen betekent, maar ook welk pad beide ploegen hebben bewandeld om deze eindstrijd te mogen spelen.

PEC Zwolle: een memorabele finale, maar ook Europa in

Het is de derde keer in de clubgeschiedenis dat PEC Zwolle de finale van het Nederlandse bekertoernooi mag spelen. Bekerwinst pronkt echter niet op de erelijst van de Blauwvingers. In het seizoen 1927-1928 was RCH uit Heemstede met 2-0 te sterk in de eindstrijd en in 1977 moest PEC Zwolle in de finale in Nijmegen het onderspit delven tegen FC Twente (3-0 na verlenging). De Zwollenaren gaan dit jaar zodoende voor driemaal scheepsrecht. Lukt dit, dan zal oud-speler en scout Ben Hendriks, die in de finale in 1977 zijn opwachting maakte, de beker uitreiken.

PEC Zwolle in Europa, Feyenoord-trainer Ronald Koeman vindt het maar niets: "Het is gewoon heel jammer dat er straks een ploeg in Europa actief is die daar helemaal niet thuishoort. Het is heel gek dat je Europees voetbal kunt spelen terwijl NEC de zwaarste tegenstander is geweest op weg naar de finale van het bekertoernooi. Dat vind ik te gek voor woorden", sprak Koeman. Collega-coach Jans counterde scherp: "Als je het mij vraagt, kunnen wij het in Europa niet veel slechter doen dan Feyenoord. Die club heeft de laatste jaren nauwelijks punten gepakt in Europa."

Niet de lastigste hordes, wel een prestatie van jewelste

In december reisden de Blauwvingers af naar Woudestein, waar Excelsior na tien minuten al tegen een uitzichtloze 0-2 stand aankeek, door twee treffers van Fred Benson. PEC Zwolle liep uiteindelijk uit naar een overtuigende 1-4 overwinning in Rotterdam. In de kwartfinale hoefde het elftal van Jans zich ook niet echt in te spannen. Het werd in de loting in eigen huis gekoppeld aan JVC Cuijk, de amateurclub die - onder meer ten koste van MVV Maastricht – verrassend wist door te dringen tot de laatste acht. PEC Zwolle maakte wederom vroeg het verschil en liep tegen Hans Kraay jr. en consorten eenvoudig uit naar een 5-1 eindstand.

Ajax: beker nummer negentien lonkt voor gedoodverfde favoriet

De finale tussen PEC Zwolle en Ajax lijkt David tegen Goliath te zijn. Waar het bereiken van de finale een zeldzaamheid is voor de Zwollenaren, is het spelen in de Kuip voor de Ajacieden eerder een routineklus. De beker werd in het verleden al achttien keer uitgereikt aan de Amsterdammers, die ook vijf keer de runner-up waren. In 2010 mocht Ajax de beker voor het laatst omhoog liften, na de dubbele finale tegen Feyenoord (2-0 en 1-4 winst).

Op de rand van de afgrond, maar uiteindelijk voortreffelijk

Hoewel Ajax de weg naar de Kuip glansrijk bewandeld heeft, is het in september eerst door het oog van de naald gekropen. Het was de wedstrijd tegen FC Volendam, die in het teken stond van Robert en Gerrie Mühren. Robert Mühren, speler van Volendam, scoorde twee keer tegen Ajax op de avond dat de Ajacieden zijn op 67-jarige leeftijd overleden oom Gerrie herdachten. De Volendammers kwamen in de ArenA knap op een 1-2 voorsprong in de verlenging, maar bleken uiteindelijk net niet over genoeg adem te beschikken: 4-2.

In januari stond eerst de klassieker tegen Feyenoord op het menu. Deze bekerclash leek voor Ajax uit te lopen op een bittere teleurstelling, aangezien de Rotterdammers met verzorgd voetbal en een doelpunt van Jean-Paul Boëtius brutaal aan de leiding gingen in de ArenA. Ajax stelde echter orde op zaken. Nadat Viktor Fischer de gelijkmaker had gemaakt, stelden Bojan Krkic en Thulani Serero een 3-1 zege veilig, waardoor alleen AZ nog in de weg naar de finale zou staan.

Door: Koen Jans

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen