Hollandse school aangevuld met 'instinct om te overleven'

1 augustus 2014, 12:32

Een minuut of vijftig ruimde Guus Hiddink vrijdag in voor zijn eerste persconferentie als bondscoach van het Nederlands elftal. Zijn eerste in zijn tweede dienstverband, om precies te zijn. Zestien jaar nadat hij afzwaaide bij Oranje, heeft de Achterhoeker weer de leiding over de nationale ploeg. Hij wil de lijn die ingezet is door Louis van Gaal doortrekken, zei hij. "Een realistische aanpak, als aanvulling op de Hollandse School."

Zijn tweede dienstverband bij de KNVB begon voor de inmiddels 67-jarige Hiddink met een kort betoog. Over zichzelf, het Nederlands elftal, het afgelopen WK en zijn werk de komende jaren. Hij houdt er niet van om de woorden 'trots' en 'eervol' in de mond te nemen, maar in dit geval was Hiddink echt trots. Trots dat hij voor de tweede keer leiding mag geven aan het Nederlands elftal, iets dat hij tussen 1995 en 1998 ook gedaan had.

Het ging in Zeist niet over Hiddink zelf, zijn cv spreekt voor zich. Hij was niet alleen bondscoach van Nederland, maar ook van onder meer Zuid-Korea, Australië, Rusland en Turkije. Ook zat hij als clubtrainer op de bank bij teams als PSV, Real Madrid en Chelsea. Zijn kwaliteiten staan niet ter discussie, Hiddink heeft zijn sporen meer dan verdiend. De vraag was vrijdag vooral hoe Hiddink aankeek tegen het huidige Oranje en het optreden op het WK. Veel volgers vonden dat Oranje te defensief speelde, niet volgens de Hollandse school. Hiddink niet.

Hiddink was blij met de manier waarop Oranje zich in Brazilië presenteerde. "Ik ben in de mooie omstandigheid dat ik veel in andere culturen heb kunnen werken. Daar zie je altijd dat de reflex van spelers is, om te overleven. In Brazilië heeft Nederland dat ook uitstekend gedemonstreerd. Ik zag een wil om te overleven. Dat is belangrijk. Als we mooi en attractief kunnen spelen, zullen we dat doen. Maar ik hecht waarde aan de Hollandse school, in combinatie met het instinct om te overleven. Alleen de Hollandse school kan leuk en aardig zijn, maar in het buitenland vraagt men zich dan vooral af waar onze resultaten zijn. Een beetje realisme kan heel mooi zijn."

Veel wijzigingen in de selectie zoals hij op het WK was, zal Hiddink niet direct aanbrengen. "Het beleid wordt gehandhaafd, al is het afwachten welke spelers in vorm zijn als we eind augustus de groep samenstellen."

De eerste oefenwedstrijd onder zijn leiding is op 4 september, in Bari tegen Italië. Hiddink moet met de selectie daarna op jacht naar een ticket voor het EK 2016 in Frankrijk. Na dat toernooi zit het avontuur van Hiddink er weer op en neemt assistent Danny Blind het stokje over. "Ik heb bij de eerste gesprekken meteen aangegeven dat ik dit voor twee jaar wilde doen. Dat Danny het daarna overneemt, is een lijn waar ik volledig achter sta. Zijn waarde is duidelijk, hij zal de komende jaren al een zeer prominente rol vervullen", aldus de bondscoach.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen