Prominente FIFA-bestuurders onder loep genomen

Ger
27 november 2014, 13:17   Bijgewerkt: 27 november 2014, 13:39

De etische commissie van de FIFA doet onderzoek naar drie prominente bestuurders bij de mondiale voetbalbond. De betreffende personen hebben mogelijk regels overtreden tijdens het toewijzingsproces van de WK's van 2018 en 2022. Volgens de Daily Telegraph gaat het om de Spanjaard Angel María Villar, de Belg Michel D'Hooghe en Worawi Makudi uit Thailand.

De drie bestuurders hebben allen een zetel in het uitvoerend comité van de FIFA, het belangrijkste orgaan van de bond. De namen van het trio staan mogelijk in het veelbesproken corruptierapport dat Michael Garcia in september afrondde. De FIFA maakte deze documenten evenwel niet openbaar en publiceerde deze maand slechts enkele conclusies. Opmerkelijk genoeg kon Garcia zich niet vinden in de samenvatting van de voetbalunie. Hij noemde het uittreksel 'onvolledig en onzorgvuldig'. Na een gesprek tussen de Amerikaanse jurist en Hans-Joachim Eckert, het hoofd van de ethische commissie van de FIFA, is besloten dat de bond het rapport opnieuw zal bekijken.

De WK's van 2018 en 2022 werden in december 2010 toegewezen aan respectievelijk Rusland en Qatar. Daarop kwamen direct speculaties op gang dat beide landen stemmen gekocht zouden hebben. Behalve María Villa, D'Hooge en Makudi worden ook de gangen van Franz Beckenbauer nagegaan. De Duitser, voormalig lid van het uitvoerend comité, schoof afgelopen zomer de vragenlijst die hij van Garcia had ontvangen terzijde. Verder ligt ook de Chileen Harold Mayne-Nicholls, hoofd van het inspectieteam van het biedingsproces, nog onder het vergrootglas.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen