KNVB in beroep tegen fatale Engelse penalty

10 april 2015, 17:31   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Het staartje van de EK-kwalificatiewedstrijd tussen de dames van Engeland en Noorwegen onder 19 wordt nog langer. De KNVB meldt vrijdag via de officiële kanalen dat het bij de UEFA beroep heeft aangetekend tegen de geldigheid van het besluit van de Europese voetbalunie om de laatste achttien seconden van eerdergenoemd duel opnieuw te laten spelen.

Aanleiding voor het feit dat Engeland en Noorwegen onder 19 opnieuw het veld op moesten, was een arbitrale dwaling. Afgelopen zaterdag kregen de Engelsen tijdens het kwalificatietoernooi in het Noord-Ierse Belfast in de zesde minuut van de extra tijd, bij een 2-1 voorsprong voor Noorwegen, een penalty toegekend. Deze werd benut, maar ook meteen afgekeurd door de Duitse leidsvrouw omdat één van de Engelse speelsters te vroeg in kwam lopen. Maar in plaats van de strafschop over te laten nemen, gaf ze de Noorse ploeg een vrije trap.

De Engelse voetbalbond FA protesteerde, met succes, bij de UEFA tegen de arbitrale fout en dus stonden Engeland en Noorwegen onder 19 donderdag weer tegenover elkaar om de laatste achttien seconden van de wedstrijd opnieuw te spelen. De penalty werd wederom raak geschoten en deze keer ook goedgekeurd, waardoor het duel in 2-2 eindigde.

Die uitslag is zuur voor de speelsters van Oranje onder 19, aangezien hierdoor niet zij maar de Engelsen als beste nummer twee naar het EK van komende zomer in Israël mogen. De KNVB legt zich er echter niet bij neer. "Op basis van artikel 45 van de UEFA Europees Vrouwen onder 19 Kampioenschap-regels tekent de KNVB officieel protest aan tegen de validiteit van de uitslag Engeland-Noorwegen van 4 april 2015", klinkt het op de KNVB-website.

"De KNVB gaat in beroep tegen het recht dat het UEFA Control, Ethics and Disciplinairy Body heeft genomen om de wedstrijd gedeeltelijk over te laten spelen (door een duidelijke fout van de arbitrage). Volgens de regels die opgenomen zijn in Laws of the Game 2014/'15 zijn beslissingen gemaakt door de scheidsrechter bindend. Daarnaast stelt het UEFA Disciplinairy Regulations Edition 2014 dat een beslissing van de scheidsrechter niet door andere UEFA-organen opnieuw beoordeeld mag worden", aldus de KNVB.

De Nederlandse voetbalbond wil dan ook dat de uitslag van de ontmoeting tussen Engeland en Noorwegen onder 19 wordt vastgesteld op 1-2. In dat geval mag Oranje onder 19 als beste nummer twee naar het EK. De Nederlandse talenten grepen donderdag naast de eerste plaats in de poule - goed voor directe plaatsing voor het eindtoernooi - door een 1-0 nederlaag tegen Denemarken. Oranje onder 19 is regerend Europees kampioen.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen