Wordt het prins Ali of toch weer Sepp Blatter?

29 mei 2015, 11:54

Het 65ste FIFA-congres is in volle gang. De bijeenkomst werd vrijdag rond 9.30 uur geopend en helemaal aan het eind van de dag wordt duidelijk wie de komende vier jaar voorzitter van de wereldvoetbalbond is. Wordt het opnieuw Sepp Blatter, of krijgt zijn uitdager prins Ali bin Al-Hussein de benodigde 105 stemmen?

Het is een lange zit tot duidelijk is wie de nieuwe preses wordt. De strijd tussen Blatter en Ali is het voorlaatste punt van de agenda en deze verkiezing neemt flink wat tijd in beslag. Alle 209 voorzitters van de nationale voetbalbond worden namelijk één voor één naar voren geroepen om hun stem uit te brengen. De kans is groot dat dit twee keer moet gebeuren, want in de eerste stemronde wint een kandidaat als hij tweederde van de stemmen gekregen heeft. In dit geval houdt dat in dat de verkiezing er alleen al op zit, als Blatter of de prins uit Jordanië in de eerste stemronde 140 stemmen gekregen heeft. Zo niet, volgt een tweede stemronde.

Deze tweede ronde verloopt hetzelfde, opnieuw mogen alle 209 voorzitters naar voren gekomen om hun stem uit te brengen. Het grote verschil is echter dat nu de helft plus één van de alle stemmen voldoende is om de verkiezing te winnen. Wie de steun van 105 landen krijgt, wordt zodoende tot winnaar uitgeroepen.

Ondanks alle schandalen bij de FIFA en de recente arrestaties van diverse kopstukken van de bond, eerder deze week in Zürich, geldt Blatter als favoriet bij de verkiezing. De gehaaide Zwitser kan rekenen op de steun van Afrika en Azië en beide continenten zijn samen al goed voor honderd stemmen. Een overgrote meerderheid van de Europese landen gaat voor prins Ali, en hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld de Verenigde Staten, Canada en landen in Oceanië, maar de vraag is of dat voldoende is om Blatter eindelijk uit het pluche te krijgen.

De verwachting is dat pas aan het eind van de middag of begin van de avond duidelijk wordt wie de verkiezing gewonnen heeft. Mocht Blatter winnen, zal dat voor Europese landen mogelijk aanleiding zijn om actie te ondernemen. Voor de Engelse bond behoort een UEFA-boycot van het WK 2018 tot de mogelijkheden.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen