In beeld: verlosser Maaskant kan NAC niet redden

7 oktober 2015, 14:52   Bijgewerkt: 7 oktober 2015, 18:52

Robert Maaskant werd afgelopen winter als de verlosser naar het Rat Verlegh Stadion gehaald, maar tien maanden later is hij weer werkloos. FCUpdate.nl blikt aan de hand van beelden terug op een veelbewogen periode bij NAC Breda.

[photo,92809,left,]

Een nieuw gezicht voor de groep tijdens het trainingskamp in Valencia. NAC is als nummer zeventien van de Eredivisie de winterstop ingegaan en om de club voor het hoogste niveau te behouden, wordt Robert Maaskant binnengehaald.

[photo,92811,left,]

Door de komst van Maaskant staan diverse geldschieters op, waardoor NAC zich kan roeren op de transfermarkt. Demy de Zeeuw (foto, links), Felitciano Zschusschen (foto, tweede van rechts), Dirk Marcellis (foto, rechts), Hakim Borahsasar, Guyon Fernandez, Menno Koch, Ruben Ligeon en Divine Naah worden in de winter vastgelegd.

[photo,92817,left,]

Na een stroeve aanloop begint het gerenoveerde NAC te draaien. In een reeks van vijf wedstrijden worden tien punten gepakt. Ook in de thuiswedstrijd tegen hekkensluiter FC Dordrecht lijkt NAC op weg naar een goed resultaat, maar een 2-0 voorsprong wordt uit handen gegeven (2-2). Maaskant mept uit frustratie een gat in de dug-out.

[photo,92813,left,]

Speelronde 32: het duel tussen NAC en Heracles Almelo kan als cruciaal worden beschouwd. In de aanloop naar de degradatiekraker gaat het echter vooral over scheurvorming in het beton van het Rat Verlegh Stadion, wat mogelijk tot instorting van de hoofdtribune kan leiden. Na een test met 1.500 zakken kunstmest kan opgelucht adem gehaald worden: NAC – Heracles gaat door.

[photo,92805,left,]

Een dag later wordt er inderdaad afgetrapt. NAC had in punten op gelijke hoogte kunnen komen met nummer vijftien Heracles, maar het gaat helemaal mis. Vooral Jelle ten Rouwelaar keept, niet bepaald voor het eerst dit seizoen, ongelukkig. NAC verliest voor eigen publiek met 1-3 en lijkt rechtstreekse handhaving te kunnen vergeten.

[photo,92807,left,]

Na een nederlaag bij AZ is het lot van NAC bezegeld: nacompetitievoetbal. Het eerste tweeluik met VVV Venlo wordt met ruime cijfers gewonnen (4-0 over twee duels), in de laatste ronde wacht Roda JC Kerkrade. Met een 0-1 zege in het Parkstad Limburg Stadion legt NAC een stevige basis om voor het zestiende jaar op rij eredivisievoetbal te spelen.

[photo,92816,left,]

Tranen bij Maaskant. Ondanks de goede uitgangspositie is Roda JC in de return in Breda na verlenging met 1-2 te sterk. Tom van Hyfte maakt in de 110e minuut de beslissende goal. Na het duel biedt Maaskant, die naast trainer ook technisch manager is bij NAC, zijn ontslag aan.

[photo,92810,left,]

Uiteindelijk gaat NAC toch met Maaskant de Jupiler League in. Tientallen supporters verzamelen zich bij de oefenmeester op de stoep en halen hem, met taart, over om te blijven. "Dit kan ik niet in de steek laten."

[photo,92804,left,]

Op vrijdag 7 augustus doet Maaskant doodleuk een pleidooi om de Eredivisie uit te breiden tot twintig of 22 clubs. Die uitspraak doet hij naar eigen zeggen niet vanwege NAC, maar in het belang van het Nederlandse voetbal. Een paar uur later blijkt dat NAC in elk geval even niets te zoeken heeft in de hoogste afdeling. De Jupiler League-ouverture tegen FC Volendam gaat op eigen veld kansloos met 1-4 verloren. Vooral het vertoonde spel en het gebrek aan kansen baren zorgen. Een week later is ook FC Eindhoven te sterk (2-1).

[photo,92815,left,]

Met Sjoerd Ars haalt NAC voor het sluiten van de transferperiode de ontbrekende schakel binnen. De komst van de goalgetter lijkt inderdaad het juiste medicijn, want met hem in het elftal wordt gewonnen van Jong Ajax (3-0) en drie dagen later krijgt mededegradant FC Dordrecht met 7-0 op de broek. Opeenvolgende remises tegen Helmond Sport (1-1), MVV (1-1) en FC Emmen (2-2) brengen NAC terug op aarde, al wordt aan de hand van Ars wel weer gewonnen bij Fortuna Sittard (1-2).

[photo,92808,left,]

Maaskant blijft er vertrouwen in houden dat hij NAC op de rails krijgt, maar oktober wordt begonnen met een thuisnederlaag tegen VVV (0-1). Hierdoor groet het gat naar koploper FC Volendam tot tien punten, waarmee het kampioenschap al een utopie lijkt. Het blijkt de laatste wedstrijd van Maaskant in de NAC-dug-out te zijn geweest. De Raad van Commissarissen en directie komen op dinsdag 5 oktober 'gezamenlijk tot de conclusie dat er geen draagvlak meer is voor de trainer'. Maaskant, ooit de kroonprins voor het trainersgilde, staat op straat.

Door: Rahied Ishaak

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen