Oranje in eerbetoon aan Cruijff niet opgewassen tegen Frankrijk

Jw
25 maart 2016, 22:57   Bijgewerkt: 26 maart 2016, 14:04

Het Nederlands elftal heeft vrijdagavond een nederlaag geleden in de oefeninterland tegen Frankrijk. De gastheer van het komende EK was oppermachtig voor de rust, maar Oranje beet in de tweede helft nog van zich af. De 'Haantjes' gingen er ondanks de comeback uiteindelijk wel met de zege vandoor: 2-3. Het duel in de Amsterdam ArenA stond verder vooral in het teken van de gisteren overleden Johan Cruijff.

In de minuut voor de aftrap waren alle spelers en de ruim vijftigduizend aanwezige mensen stil voor de slachtoffers in België. Daar waar je vlak voor het eerste fluitsignaal elke kuch kon horen, werden in de stilgelegde veertiende minuut de handen juist stuk geklapt voor Johan Cruijff. Het was een prachtig eerbetoon aan de wereldberoemde 'nummer veertien' die het voetbal, en natuurlijk Nederland in het bijzonder, zo op de kaart heeft gezet.

Nog voordat de veertiende minuut aanbrak, moest Cillessen al voor de tweede keer de bal uit zijn doel vissen. Arsenal-aanvaller Olivier Giroud werd opvallend vrijgelaten bij een hoekschop en profiteerde daar eenvoudig van (0-2). Ook met vijf verdedigers op een rij zag bondscoach Danny Blind dat zijn keurkorps nog uiterst kwetsbaar is in defensief opzicht.

Frankrijk liet de teugels vervolgens vieren, waardoor er voor Oranje meer ruimte kwam om aan het beschadigde vertrouwen te werken. Davy Klaassen creëerde gevaar met een kopbal en een schot, maar er zat te weinig kracht in beide inzetten. Nederland combineerde verder wel aardig, maar kon daarin niet dezelfde klasse als Frankrijk laten zien.

Toch leek Ibrahim Afellay er nog een gelijkspel uit te slepen. De invaller schoof uit een hoekschop de 2-2 op technisch vaardige wijze binnen en vierde zijn treffer door het getal '14' uit te beelden. De Fransen zetten direct na de gelijkmaker echter weer aan en Blaise Matuidi bezorgde de bezoekers alsnog de winst. Dat de middenvelder van Paris Saint Germain dat deed met nummer veertien op zijn rug paste dan wel weer in de gedachte van de wedstrijd. Aanstaande dinsdag krijgt Nederland een mogelijkheid tot revanche als het op bezoek gaat bij Engeland, een andere EK-ganger.

Real - Bayern: Pak 100x je inzet als beide teams scoren!