Speerpunt KNVB-plan: "Meer pingelen, weg met passen"

12 mei 2016, 09:01

Het nieuwe Masterplan van de KNVB, dat de toekomst van het Nederlandse voetbal er weer rooskleurig uit moet laten zien, nadert zijn voltooiing. Een belangrijk speerpunt voor het uitgestippelde plan, dat tot stand komt op basis van breed en diep onderzoek in binnen- en buitenland, is dat het eindeloze gebrei en het 'passen om het passen' weer plaats moet maken voor de straatvoetbalmentaliteit. Het pingelen moet terugkomen.

Het nieuwe plan, dat de naam 'De Winnaars van Morgen' draagt, richt zich voor een aanzienlijk deel op de spelopvatting in het Nederlandse voetbal. "Passen/trappen blijft belangrijk. En het is prima om daar met goede oefening op de trainen", zegt technisch manager Jelle Goes van de KNVB in het Algemeen Dagblad. "Maar: het voetbal van de toekomst vraagt veel meer dan dat. Het vraagt op elke positie om spelers die multifunctioneel zijn opgeleid", weet hij.

Goes speelt een prominente rol in het onderzoek, dat voor een belangrijk deel over de grens plaatsvindt. "Ga komend weekeinde zelf maar kijken naar de grote buitenlandse competities: daar worden middenvelders met hun rug naar het doel aangespeeld, die in één beweging op techniek kunnen wegdraaien zoals bijvoorbeeld Ronald de Boer dat vroeger kon. Zelfs backs zijn in staat 1 tegen 1 een man uit te spelen", benadrukt de technisch manager van de KNVB. "Die creativiteit, dat zit van oudsher ook in onze voetbalcultuur. Maar er mag wel weer meer van te zien zijn. In trainingsvormen, in wedstrijdverband. Weg met het passen, passen, passen om het passen. We moeten weer meer pingelen, dribbelen, schieten. In de geest van het aloude straatvoetbal en al bij de pupillen van 5, 6, 7 jaar."

Het plan moet op alle vertakkingen van het veld, van de amateurs tot de profs, worden geïntegreerd. "Zo'n 300.000 jeugdspelers gaan met deze vernieuwingen te maken krijgen", aldus Goes. "Dus meteen komend seizoen al starten zou mooi zijn, maar is nog te vroeg. De KNVB en de clubs zullen er samen eerst een goede voorlichtingscampagne op los moeten laten. Het vergt ook een logistieke operatie bij clubs. Denk bijvoorbeeld aan de grootte van de doelen. Die krijgen een ander formaat."

Het Masterplan wordt toegespitst op de teamspeler, de trainer/coach en de competitie. Op 24 mei wordt het plan ter goedkeuring aangeboden aan de voorjaarsvergadering van het betaald voetbal. Als er groen licht gegeven wordt, dan wordt het plan als blauwdruk voor de praktijk gebruikt, met het doel om het Nederlandse voetbal verder te helpen.

Lees hier een stuk van FCUpdate.nl over het werk dat de KNVB verricht.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen