Kroniek van twee jaar lang ellende bij het Nederlands elftal

6 september 2016, 11:05   Bijgewerkt: 6 september 2016, 12:29

Hoe kan een sprankelende ploeg met een bronzen WK-medaille op zak in twee jaar veranderen in een kleurloos team zonder herkenbaarheid, EK-plaatsing en duidelijke voetbalideeën? Dat heeft het Nederlands elftal de afgelopen tijd haarfijn laten zien. Het fabuleuze werk van Louis van Gaal is min of meer veranderd in prutswerk. Hopelijk komt daar vanaf vandaag, als Oranje de WK-kwalificatiecyclus opent tegen Zweden, verandering in. Maar voordat het zover is, werpt FCUpdate.nl een blik op twee jaar ellende.

Einde succes, ellende begint

Nee, hoog waren de verwachtingen voor het WK 2014 totaal niet rond het Nederlands elftal. Van Gaal pakte de internationals echter bij elkaar, smeed er een hecht team van en leidde Oranje met een ijzersterke tactiek en prima voetbal naar de derde plaats in Brazilië. "Deze lijn moeten we doortrekken", werd er na de mondiale titelstrijd gezegd. Nou, het tegendeel was waar. Het werd een hopeloze bedoeling. Oranje begon te dolen en de uitgang van het doolhof werd maar niet gevonden.

Dramastart

"Het goede gevoel van het Nederlands elftal na het WK is in recordtijd al compleet verdwenen", werd erna het Tsjechische debacle gekopt in de kranten. De KNVB zou de valse start met Hiddink gaan evalueren, maar benadrukte dat er geen sprake was van paniek en vervolgens liet het overleg lang op zich wachten. Ondertussen kondigde Dirk Kuyt na 104 interlands zijn afscheid bij Oranje aan. Een type speler dat we daarna nog flink zouden missen.

Structurele problemen

Na een zeer moeizame en weinig hoopgevende 3-1 zege op Kazachstan namen de problemen voor Oranje toe, door een roemloze zeperd op IJsland (2-0). "De problemen die eerst incidenteel leken te zijn, blijken nu een structureel karakter te hebben", sprak KNVB-directeur Bert van Oostveen, die ook aangaf dat er 'scherper en kritischer' geëvalueerd zou worden dan normaal. Dat werd gedaan, maar Hiddink bleef aan het roer staan.

Onhoudbaar

Oranje had te maken met meerdere problemen. De toppers, met name Arjen Robben en Kevin Strootman, waren steeds geblesseerd. Bovendien diende de nieuwe generatie zich niet echt aan (ook Jong Oranje stelde teleur), liet de creativiteit in het Nederlands elftal te wensen over en werd de druk op Hiddink groter en groter. Toch lieten de spelers tegen Spanje (2-0) zien dat ze nog steeds prima konden voetballen. Maar het was allesbehalve stabiel, zo bleek even daarna wel weer tegen de Verenigde Staten (3-4 verlies).

Het kon blijkbaar nog erger

Nadat Blind het stokje had overgenomen, werd het drama compleet. De ellende bleef zich maar opstapelen. In vier dagen tijd werd Oranje belachelijk gemaakt door IJsland (0-1) en Turkije (3-0) en even later koos ook nog eens de veelbelovende Hakim Ziyech voor Marokko. Nederland had nog een greintje hoop op de play-offs om EK-plaatsing, maar was afhankelijk van Turkije. Blind en de zijnen sloten de reeks af met een zege in Kazachstan en een dramatisch thuisverlies tegen Tsjechië. De Turken wonnen en gingen naar het EK, Oranje was niets minder dan het lachertje van Europa.

Kleine opleving

Na de 2-3 oefenwinst in Wales (met 5-3-2 opstelling en een ontketende Robben) en de wegens terreurdreiging afgelaste interland in Duitsland, werd Van Oostveen in december 2015 tot onbegrip van velen herbenoemd bij de KNVB. Ruud van Nistelrooy vertrok in deze periode als assistent-bondscoach en na het overlijden van Johan Cruijff verloor Oranje met 2-3 van Frankrijk. Toch ging het hierna langzaam maar zeker iets beter met het Nederlands elftal.

Iedereen weg, behalve Blind

Met Dick Advocaat al een tijdje als assistent deed Blind in juni een opmerkelijke uitspraak over het grotere deelnemersveld op het EK (24 landen). "Hoe bijzonder is het nog als bijna heel Europa voortaan naar het EK gaat?", vroeg hij zich hardop af. Niet echt handig, als we er zelf tot afgrijzen van alles in iedereen niet bij zijn. Ondertussen werd Hans van Breukelen door de KNVB aangesteld als technisch directeur en gleed Oranje af nar de 26ste plaats op de mondiale ranking.

Kortom, het Nederlands elftal is als een kaartenhuis in elkaar gezakt. Laten we hopen dat er met ingang van vandaag, met de belangrijke wedstrijd tegen Zweden op het menu, weer iets moois opgebouwd kan worden.

Door: Koen Jans

[photo,100505,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen