Platini: "Beschamend, ik word door de modder gesleept"

19 oktober 2015, 12:12

"Ik vind het beschamend dat ik door de modder gesleept word", zegt Michel Platini over zijn schorsing van negentig dagen en alle negatieve berichtgeving rond zijn persoon. De voorzitter van de UEFA, die in de verkiezingen op 26 februari de nieuwe FIFA-preses hoopt te worden, ziet zijn reputatie beschadigd worden door de berichten over een betaling van omgerekend 1,8 miljoen euro van Sepp Blatter en de daaruit voortvloeiende schorsing van negentig dagen.

De Zwitserse justitie onderzoek een betaling van Blatter aan Platini in 2011 en ondertussen werden de voorzitters van de UEFA en de FIFA dus geschorst. "Dat stoort me. Mijn advocaten volgend de FIFA-procedures nauwlettend en zullen indien nodig naar het Hof van Arbitrage voor de Sport stappen. Ik hoop dat dit snel zal gaan", zegt Platini in een uitgebreid interview met Le Monde.

Platini probeert het verhaal achter de dubieuze transactie ook te vertellen. "Het verhaal lijkt misschien raar, maar dat is niet anders. In 1998 was ik voorzitter van het organisatiecomité van het WK en toen stelde João Havelange (toenmalig FIFA-preses, red.) voor om mij naar voren te schuiven als de nieuwe voorzitter van de wereldvoetbalbond, met Sepp Blatter als assistent", aldus Platini, die daar toen geen interesse in had. Daarom waagde Blatter zijn kans. De Zwitser had Platini echter nodig. "Ik heb jou nodig als mijn raadgever", zou Blatter hebben gezegd. "Vervolgens vroeg hij wat ik voor die dienst wilde hebben en ik stelde 1 miljoen voor. Hij vroeg nog in welke valuta, maar dat maakte me niet uit. Destijds was er nog geen euro dus werden het 1 miljoen Zwitserse francs."

Tussen 1998 en 2002 werkte Platini voor Blatter. "Ik ontfermde me onder meer over de hervormingen van de voetbalkalender en het Goal-project van de FIFA. Veel mensen binnen de FIFA kunnen getuigen dat ik echt heb gewerkt voor mijn geld", aldus de UEFA-voorzitter, die lang moest wachten op de betaling en eerst alleen een voorschot van 300.000 francs kreeg. In 2011 klopte hij wegens de achterstallige betaling aan bij de FIFA. "Toen heb ik een rekenfout gemaakt. Ik heb vier keer 500.000 francs gedeclareerd, omdat ik het voorschot vergeten was. Ik had de mondelinge overeenkomst met Blatter niet goed herinnerd."

Inmiddels staan Blatter en Platini recht tegenover elkaar. "Sinds ik hem gevraagd heb om op te stappen als FIFA-voorzitter, doet hij er alles aan om mij kapot te maken", zegt Platini, die dus net als de aftredende FIFA-baas geschorst werd. Ondanks zijn schorsing wil hij nog steeds voorzitter van de FIFA worden. "Ik weet dat het heel moeilijk wordt, maar ik zal alles doen wat ik kan."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen