Tops en flops van Champions League-avond United

7 maart 2019, 11:36   Bijgewerkt: 7 maart 2019, 16:14

In navolging van de historische zege van Ajax was ook Manchester United verantwoordelijk voor een grote stunt. Weer waren de druiven heel erg zuur voor Paris Saint-Germain, dat inmiddels een Champions League-trauma heeft. Verder was er een positieve hoofdrol voor Moussa Marega, terwijl Edin Dzeko, de vervanger van Rick Karsdorp en Justin Kluivert negatief opvielen. Dat en meer in onze 'tops en flops' van de CL-avond.

Tops

{image[332931][right-half][]}1. Solskjaer

Wie de trainer van Manchester United in z'n hesje - dat hij aanmoest omdat z'n outfit teveel op de shirts van PSG leek - zag staan, zou hem vooral aandoenlijk vinden. Maar aan de autoriteit van de Noorse coach twijfelt helemaal niemand meer. Toen hij het van José Mourinho overnam, leek United veroordeeld tot een grijs seizoen. Maar zo grijs als het toen was, zo kleurrijk is het momenteel. Met veertien zeges in zijn eerste zeventien duels en slechts één nederlaag tegen PSG kon hij het tij volledig keren. De Noor pracht het plezier terug en dat betaalde zich, ondanks de 0-2 nederlaag in het heenduel, volledig uit. In Parijs werd de vrijwel onmogelijke ommekeer - zeker gezien het aantal afwezigen bij United - voltooid en staat Manchester zelfs in de kwartfinale. Nu móét de club wel met hem doorgaan als coach, toch?

2. Marega

Moussa Marega is niet direct de naam waarbij iedereen opspringt, toch is de aanvaller van grote waarde dit seizoen bij FC Porto. Met name in de Champions League is de 27-jarige spits van cruciaal belang: in zes van zijn zeven optredens maakte hij een doelpunt en in zijn enige doelpuntloze wedstrijd, gaf hij een van zijn drie assists. Tegen AS Roma was hij ook de grote man aan de kant van de Portugezen: eerst gaf hij een panklare assist, om vervolgens in de tweede helft van dichtbij knap de tweede te maken van de thuisploeg. Marega: niet de bekendste naam, maar wel iemand om in de gaten te houden.

{image[332922][left-half][]}3. De jeugd van Manchester United

Nee, Tahith Chong viel niet geweldig in, maar het feit dat de negentienjarige Nederlander zijn debuut maakte in de Champions League zegt genoeg over de intenties van Solskjaer. De Noorse coach kiest in tegenstelling tot voorganger José Mourinho heel vaak voor de jeugd. Zo stond ook Scott McTominay in de basis, net als de nog altijd jonge Marcus Rashford. Ook invaller Diogo Dalot (19) hield zich prima staande, terwijl Mason Greenwood (17) als stormram werd gebruikt. En ja, door blessures was de nood hoog, maar feit is dat jeugdspelers veel meer een kans krijgen dan eerst en dat is een goede zaak.

4. Afgekeurd doelpunt Di Maria

Paris Saint-Germain werd weliswaar heel treurig wederom uitgeschakeld in de Champions League, toch was de spelopvatting van de Fransen zeker positief. Het kreeg meerdere kansen op de 2-2, maar die gingen er niet in. Angel Di Maria trof wél doel en deed dat na een fantastische assist van Kylian Mbappé, helaas voor de Fransman stond de ontvanger net buitenspel. Di Maria werkte het heerlijk af, maar de grensrechter stak terecht zijn vlag omhoog waardoor het doelpunt werd afgekeurd. Een fraaie actie was het desalniettemin zeker.

Flops

1.  Champions League-ambities PSG

De Champions League-droom van Paris Saint-Germain verandert langzaam maar zeker in een nachtmerrie voor de Franse topclub. Of het nou de ongelukkige uitschakeling tegen City door Kevin de Bruyne betreft, de veelbesproken Remontada tegen FC Barcelona of de uitschakeling in Madrid door Real toen het ook al zonder de geblesseerde Neymar speelde: het zit de hyperambitieuze topclub niet bepaald mee in het miljardenbal. Anderzijds kwam het tot dusver ondanks alle talloze miljoenen euro's niet verder dan de kwartfinale: dat is op een gegeven moment geen toeval meer.

{image[332932][right-half][]}2. Florenzi

Rick Karsdorp speelde zeker niet de beste wedstrijd uit zijn loopbaan, maar toen de rechtsback na 55 minuten direct na zijn gele kaart het veld moest verlaten voor Alessandro Florenzi werd het zéker niet beter. Eerder slechter, helemaal gedurende het duel. Want toen de man die ooit een wereldgoal maakte tegen FC Barcelona aan het shirtje van invaller Fernando hing, ging de bal in de verlenging op de strafschopstip voor FC Porto. Het bleek de beslissing in het tweeluik en uitschakeling voor de Romeinen. Misschien had Eusebio Di Francesco dan toch beter Karsdorp kunnen laten staan...

3. Kluivert

Met 25 optredens van Kluivert in Rome lijkt de bijdrage van de aanvaller alleraardigst, maar in elf duels was hij invaller en zevenmaal werd hij voortijd gewisseld. En als het er écht om gaat - zoals woensdagavond - dan is hij in de regel niet van de partij. De buitenspeler, die in Rome tegen FC Porto nog een minuut meedeed als invaller, zat niet eens bij de wedstrijdselectie. Dat was in de kwartfinale van de Coppa Italia ook al het geval en in de Serie A is hij tegen vrijwel alle topploegen op z'n hoogst invaller. Cijfermatig doet hij het in Italië wellicht prima, maar hoe groot zijn rol nou echt is...

4. Dzeko

Wat is er aan de hand met Edin Dzeko? De veelscorende aanvaller komt de laatste weken alleen maar negatief in het nieuws. In de Coppa Itallia ontsnapte de spits nog met twee wedstrijden schorsing nadat hij de scheidsrechter gespuugd zou hebben. En viel hij negatief door de mand tegen FC Porto na een belachelijke schwalbe, die terecht beloond werd met de gele kaart. Een flink contrast met vorig seizoen, toen hij tegen FC Barcelona een van de absolute uitblinkers was in de knappe Romatada.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen