Transferweekje: leegloop Ajax, wat gebeurt er met Dessers?

30 april 2022, 12:00

De transfermarkt is weliswaar alweer een tijdje weken gesloten, maar in de wandelgangen is het nooit stil. Wat staat ons de zomerse transferperiode te wachten? Een overzicht van de meest aannemelijke, terugkerende geruchten en verhalen van de afgelopen zeven dagen uit binnen- en buitenland.

Toekomst van Lewandowski één groot vraagteken

Het is momenteel nog maar de vraag of Bayern München met ingang van volgend seizoen nog kan beschikken over Robert Lewandowksi. De Poolse doelpuntenmachine heeft bij de kampioen van Duitsland nog een contract tot medio 2023. Normaal gesproken zou hij dus op korte termijn zijn handtekening moeten zetten onder een nieuwe overeenkomst óf de club moeten verlaten, zodat Bayern München nog een mooie vraagprijs kan hanteren. Dat laatste lijkt Bayern echter niet zoveel uit te maken, want volgens Bild is de club sowieso niet van plan om zijn spits deze zomer te verkopen. Oók niet als hij niet akkoord gaat met een nieuwe contractaanbieding. Lewandowski wordt de laatste tijd nadrukkelijk in verband gebracht met een overstap naar FC Barcelona, dat graag een nieuwe topspits wil aantrekken. De Pool zou een Spaans avontuur wel zien zitten, maar zijn huidige werkgever lijkt dus onder geen enkele voorwaarde daaraan te willen meewerken. Geef Bayern maar eens ongelijk...

Bayern wil een grote slag slaan in Amsterdam

Mocht Bayern München er niet uitkomen met Lewa en toch besluiten dat een zomers vertrek het beste is voor beide partijen, zou het in de zoektocht naar een vervanger zomaar eens kunnen aankloppen bij Ajax. Sterker nog, volgens Bild heeft Der Rekordmeister al contact opgenomen met het management van Sébastien Haller. De Franse spits is de topscorer van de Eredivisie en was dit seizoen elf keer trefzeker in de Champions League. Dat is natuurlijk niet onopgemerkt gebleven. ''Hij heeft alles wat Bayern zoekt'', wordt er zelfs gezegd. Mocht Haller deze zomer daadwerkelijk de overstap maken naar Zuid-Duitsland, is hij mogelijk niet de enige. Ook Noussair Mazraoui, Ryan Gravenberch én Jurriën Timber staan allemaal op het verlanglijstje van de Duitse topclub. Voor Timber is er naar verluidt meer belangstelling. De centrumverdediger, die dit seizoen zijn grote doorbraak beleeft, zou ook in de navolging van Erik ten Hag naar Manchester United kunnen verkassen. 

Bergwijn, Wijndal én Brobbey naar Ajax? 

Er dreigt, zoals hierboven wel duidelijk wordt, een zomerse leegloop bij Ajax. Terwijl de Amsterdammers de komende weken de titelstrijd definitief hopen te beslissen, zijn ze op de achtergrond druk bezig met het nieuwe seizoen. Voor eigenlijk elke linie zoeken ze wel versterkingen. Het moge duidelijk zijn dat Steven Bergwijn, Owen Wijndal en Brian Brobbey allemaal hoog op het lijstje staan. Brobbey is momenteel weliswaar al speler van Ajax, maar keert na dit seizoen normaliter terug naar RB Leipzig. Ajax hoopt hem over te nemen, al kijkt het volgens Telegraaf-verslaggever Mike Verweij ook naar alternatieven. Diezelfde Verweij is er overigens nog niet van overtuigd dat Bergwijn en Wijndal komende zomer de overstap maken naar Amsterdam. Bergwijn leek in januari al te verkassen naar de hoofdstad, maar toen zette Ajax er uiteindelijk zelf een streep door. 

Moet Real Madrid komst van Mbappé vergeten? 

Komende transferzomer belooft er vooral eentje van de topspitsen te worden. De toekomst van Lewandowski is dus ongewis, terwijl het ook nog maar de vraag is wat Erling Haaland, Romelu Lukaku en Kylian Mbappé gaan doen. Laatstgenoemde leek Paris Saint-Germain na dit seizoen transfervrij te verruilen voor Real Madrid. Volgens Bild had de Fransman zelfs al een persoonlijk akkoord bereikt met De Koninklijke, maar daar lijkt niets van waar. PSG-trainer Mauricio Pochettino, van wie het ook nog onduidelijk is waar hij volgend seizoen onder contract staat, acht de kans dat Mbappé in Parijs blijft zelfs 'honderd procent'. ''Dat is hoe ik het vandaag zie, wat ik waarneem. In het voetbal weet je nooit wat er gebeurt'', aldus de Argentijn. Later zwakte Pochettino zijn woorden af. Omdat PSG al is uitgeschakeld in de Champions League en het bekertoernooi, is het seizoen over vier wedstrijden al afgelopen. Je zou zeggen dat er snel duidelijkheid moet komen over Mbappé, maar Pochettino zijn uitlatingen lijken juist voor nóg meer twijfels te hebben gezorgd. 

De spitspositie bij Feyenoord

Langzaam maar zeker raken steeds meer mensen binnen en buiten Rotterdam ervan overtuigd: vier miljoen euro voor Cyriel Dessers is een koopje. Dat is namelijk het bedrag waarvoor Feyenoord de spits definitief kan overnemen van KRC Genk. Met opnieuw twee belangrijke treffers in de 3-2 zege op Olympique Marseille in de halve finale van de Conference League lijkt hij dat bedrag meer dan waard. Toch is er ook een belangrijke kanttekening, namelijk dat vier miljoen euro erg veel geld is voor Feyenoord. Bovendien ligt de deadline voor de beslissing op 1 juni en kan de club dus niet eerst uitgaande transfers afwachten. En over uitgaande transfers gesproken: ook spits Bryan Linssen gaat de club mogelijk verlaten. Deze week bevestigde technisch directeur Frank Arnsen dat de Limburger in gesprek is met het Japanse Urawa Red Diamonds. Dat Feyenoord een drukke transferzomer voor de boeg heeft, was al duidelijk. Dat de spitspositie daarbij prioriteit nummer één zal zijn inmiddels ook.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen