Van Hanegem noemt verrassende naam als 'maatje' De Jong

20 november 2022, 22:01

Na weken, zo niet maanden voorbeschouwen en discussiëren over de opstelling begint het Nederlands elftal morgenavond eindelijk aan het WK in Qatar. De ploeg van Louis van Gaal neemt het op tegen Senegal. Waar Van Gaal er natuurlijk al lang en breed uit is over zijn opstelling, daar moet de buitenwereld nog even in spanning afwachten. Wie posteert de bondscoach bijvoorbeeld naast Frenkie de Jong op het middenveld? Als Willem van Hanegem het voor het zeggen had, zou hij misschien wel kiezen voor Marten de Roon.

'Oranje wint vast van Senegal en dan is het WK echt begonnen. De vraag is er wie naast De Jong op het middenveld moet spelen. Dan gaat het over Steven Berghuis of Teun Koopmeiners, nooit over De Roon', schrijft Van Hanegem in zijn column bij het Algemeen Dagblad. 'Maar in een zone waarin Denzel Dumfries voortdurend weg zal zijn omdat hij graag aanvalt en Cody Gakpo dat uiteraard ook is, kun je een type als De Roon heel goed gebruiken', stelt het clubicoon van Feyenoord.

De Roon was ruim een jaar geleden tijdens het EK nog onomstreden bij het Nederlands elftal. Frank de Boer posteerde de middenvelder van Atalanta Bergamo naast De Jong op het middenveld, zodat de spelmaker van FC Barcelona zich kon concentreren op het spel aan de bal. Toen De Jong in september ontbrak tijdens het Nations League-duel met België, kreeg De Roon het vertrouwen van Van Gaal. De oud-speler van onder meer sc Heerenveen verbaasde vriend en vijand met zijn optreden en stelde die avond zijn plek in de WK-selectie veilig.

De Roon is echter niet het type speler dat de meeste Nederlanders graag op het middenveld zien. Zijn kwaliteiten liggen immers niet aan de bal. Maar Van Hanegem is van mening dat de buitenwereld daarover eens moet ophouden. 'Begin nou niet over dat hij in balbezit niets kan, want hij zorgt er gewoon voor dat je de bal weer in de ploeg krijgt. Alle bondscoaches vallen uiteindelijk terug op hem en dat is geen toeval.'

Lees ook: Noppert maakt zich op voor debuut: "Dit is typisch Louis van Gaal"

Gakpo

Van Gaal schoof zondagmiddag aan voor een persconferentie, waar hij liet doorschemeren dat de kans groot is dat Cody Gakpo tegen Senegal aan de aftrap verschijnt. De ster van PSV is bezig aan een geweldig seizoen. Van Hanegem heeft dan ook hoge verwachtingen. 'In de zomer had ik het idee dat hij last had van al dat gezanik over een transfer naar Leeds United of niet. In die fase verzoop hij soms in topwedstrijden. Daar vond ik iets van, maar dat betekende niet dat ik het een slechte speler vond. Ik weet uit betrouwbare bron dat deze jongen goed in elkaar steekt, dat hij echt bezig is om alles uit zijn loopbaan te halen. Dit WK is voor hem het moment om zich aan de wereld te tonen.'

Lees ook: Van Gaal weigert keeper prijs te geven

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen