Van Es en Kaptein zwijgen, maar Sanne van Dongen verklapt salarissen Eredivisie Vrouwen

24 maart 2024, 12:12
Foto: © ESPN

De salarissen in de Azerion Vrouwen Eredivisie zijn dit weekend onderwerp van gesprek. De speelsters De aanvoerders van de vrouwenploegen betreden in de achttiende speelronde het veld met shirts met de tekst ‘Betaald voetbal = betaald worden’, omdat ze vinden dat speelsters meer geld moeten verdienen. Bij Goedemorgen Eredivisie wordt ingegaan op de huidige verdiensten van de speelsters.

Tafelgasten Kika van Es (vorig seizoen gestopt) en Wieke Kaptein (door Chelsea verhuurd aan FC Twente) wilden niet ingaan op hun eigen salarissen. Toch wilde Hans Kraay junior graag weten aan welke bedragen gedacht moet worden in de Eredivisie Vrouwen. Presentatrice Sanne van Dongen gaf hem meer duidelijkheid. “Ik ben onafhankelijk, mij gaan ze niet ontslaan bij Ajax”, zei ze lachend.

Artikel gaat verder onder video

“Bij Ajax verdienen alle meiden 2100 euro minimumloon op basis van 40 uur. Dat is de bestbetaalde club van Nederland. Bij PSV en FC Twente zijn dat soort contracten er ook, terwijl ook bij FC Utrecht een paar meiden minimumloon vangen voor 40 uur per week”, wist Van Dongen te melden. “Dan heb je nog een heel grote groep die voor 20 uur per minimumloon vangt, dus de helft van 2100 euro per maand.”

Een minderheid van de clubs betaalt dus salarissen aan de speelsters. “Je hebt nog de overgrote groep uit het rechterrijtje. Die doen het allemaal voor een onkostenvergoeding. Dat zijn de bedragen waarover je het hebt in de Azerion Eredivisie. In de topcompetities als Engeland, Spanje en Frankrijk verdienen de topspeelsters richting een half miljoen euro per jaar.” Dat Telstar vrijdag met 0-8 verloor van Fortuna Sittard, mag dan ook geen schok zijn. “Je kunt niet voor nul euro verwachten dat je vijf keer per week traint en niet met 0-8 verliest.”

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

gtsb
Link gekopieerd!
    2
    + 1
avatar

Als die meiden nu eens eerlijk zijn . En gaan inzien hoe de vrouweneredivisie 'leeft' . Dan is dit gewoon prima wat ze krijgen . Zolang er bijna niemand komt kijken ,zal het niet veel beter worden ook. Mensen komen eigenlijk alleen op de oranjevrouwen af en nu de vr cl.

Ajeto!
Link gekopieerd!
    5
    + 1
avatar

Maar dat Max Verstappen nog in een kart zat stond Jos er ook met wat andere vaders langs de kant te kijken. Er kwam voor de rest geen hond kijken. Pas toen hij in formule 3 terecht kwam begonnen er mensen geïnteresseerd te worden. Daarna werd die jongen in een Toro Rosso werd gezet en de rest is geschiedenis. Nu kijken mensen vanover de hele wereld naar zijn prestaties en daar wordt hij rijkelijk voor betaald. Nu even terug naar de vrouwen eredivisie. Ik ken niemand die op maandagmorgen zegt: heb jij die dames van ajax zien voetballen? Het was goed he?

gtsb
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

De vader van max had het geld de skills om hem te leren ,en de goeie contacten in die sport . Deze meiden moeten het zelf gaan doen. Zij moeten de sponsoren etcetc warm maken om er veel meer geld erin te stoppen .

FCJel
Link gekopieerd!
    4
    + 1
avatar

Het heeft ook bijna 100 jaar geduurd om mannenvoetbal te krijgen naar wat het vandaag is, waarom moet dit bij vrouwen ineens allemaal meteen geregeld zijn?

Maximaal
Link gekopieerd!
    2
    + 1
avatar

Misschien moeten we gewoon af van vrouwen en mannen voetbal....! Gewoon allemaal samen in een team en dan alleen de beste opstellen. Ben je van alle oneerlijkheid qua betaling af. Wie goed is krijgt betaald en wie niet krijgt niets....en waarom jij zou vinden dat dat niet eerlijk is is precies de reden waarom het heel normaal is dat vrouwen voetbalsters minder krijgen betaald. En ik ken zo veel amateursporten waar veel getraind wordt zonder alle faciliteiten die een voetbalclub nog extra heeft. Plus.....je kunt dan ook zeggen "ik wil dat alle vrouwen én mannen rugbyers net zo veel gaan verdienen als mannen voetballers". Geef eens een paar argumenten waarom dat niet zou kunnen.......en hoppetee....weer een lijst vol argumenten die je zo kunt gebruiken voor vrouwenvoetbal.

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen