Premier Rutte reageert op rel rondom Johan Derksen: 'Knoop dit in je oren'

10 april 2024, 13:59   Bijgewerkt: 10 april 2024, 14:04
Foto: © Vandaag Inside

Johan Derksen ligt onder vuur na uitspraken over Kamerlid Habtamu de Hoop. Volgens Derksen is De Hoop, die door een Fries stel werd geadopteerd toen hij acht maanden oud was, 'geen Fries'. Onder meer Frans Timmermans, Lodewijk Asscher en Hugo de Jonge veroordelen de uitspraken. Ook demissionair premier Mark Rutte laat van zich horen.

In de uitzending van Vandaag Inside sprak Derksen dinsdagavond zijn ongenoegen uit over het nieuws dat demissionair minister van Binnenlandse Zaken Hugo de Jonge een bedrag van achttien miljoen euro uittrekt voor het bevorderen van de Friese taal. De Hoop, Kamerlid van PvdA-GroenLinks, toonde zich juist wel blij met het nieuws.

“Hij staat toch uit z'n nek te lullen”, antwoordde Derksen na het zien van een interview met De Hoop. “Iemand die in Friesland geboren is, heeft het recht om daar zo over te praten. Hij is toch geen Fries, kom op zeg. Ik ben toch ook geen Surinamer?”

De Hoop werd geboren in Addis Abeba, de hoofdstad van Ethiopië, waar hij in een café te vondeling werd gelegd. Politieagenten brachten hem naar een weeshuis en acht maanden na zijn geboorte werd De Hoop geadopteerd door een stel uit Friesland. Hij groeide op in het dorp Wommels en zat tussen 2018 en 2021 in de gemeenteraad van Súdwest-Fryslân.

De uitspraken van Derksen worden onder de aandacht gebracht door Jaap Stalenburg, lid van de Provinciale Staten in Friesland namens de PvdA. Er zijn ruim honderd reacties op de tweet, waarvan het overgrote deel kritisch is op Derksen. Zo schrijft Ayfer Koç, de echtgenote van Pieter Omtzigt en zelf voormalig fractieleider van CDA Enschede: “Het is ook nooit goed. Je groeit op in Friesland, je spreekt Fries en je voelt je Fries, maar je mag je geen Fries noemen om je huidskleur. Dieptriest dat dit racisme niet weersproken wordt aan tafel.”

Ook Frans Timmermans, de fractievoorzitter van PvdA-GroenLinks, reageert. "Je ouders zijn Fries, je thuis is een Friese boerderij. Je groeit op in Friesland. Je spreekt Fries. Je houdt van Friesland. Frieser wordt het niet. Een oproep aan wie zich aangesproken voelt: stop dit racisme en behandel de ander gewoon met respect."

Voormalig PvdA-leider Lodewijk Asscher zegt: "Weg met het alledaagse racisme van Vandaag Inside." Demissionair minister Hugo de Jonge vindt de uitspraken van Derksen 'schaamteloos'. "Het soort alledaags racisme waar te veel mensen alle dagen mee geconfronteerd worden."

De Hoop heeft gereageerd in het Fries. Hij zegt weinig tijd en zin te hebben om zich met de 'flauwekul' bezig te houden. "Laat je niet vertellen wie je bent of waar je thuis hoort. Nooit, door niemand. Ik ben Fries en daar ben ik trots op. En verder ga ik vandaag gewoon weer aan het werk", schrijft De Hoop. Op zijn tweet reageert demissionair premier Rutte in het Fries: "Goeie reaksje, Habtamu de Hoop. En Johan, knoop dit yn dyn earen!"

➡️ Misschien vind je dit artikel ook interessant

🔗 Derksen ‘boos’ op Genee na harde aanvaring in Vandaag Inside: ‘Meteen naar huis gegaan’

Wilfred Genee en Johan Derksen kregen het live tijdens de uitzending van Vandaag Inside aan de stok over Jodenhaat.

Video: Johan Derksen vindt Habtamu de Hoop geen Fries: 'Ik ben toch ook geen Surinamer?'

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Peter Utrecht
Link gekopieerd!
    9
    + 1
avatar

Ik snap nooit zo goed waarom VI en Derksen in het algemeen zoveel politieke uitspraken doet. Het is toch een voetbalprogramma met voetbaldeskundigen? Nu is de nuance qua voetbal al ver te zoeken en dat is dan soms nog wel grappig, maar qua politiek komt er echt geen zinnig woord uit.

gtsb
Link gekopieerd!
    4
    + 1
avatar

Het is sinds dat het vandaag inside heet al geen voetbalprogramma meer,maar gewoon over van alles . Dat is het al een tijd trouwens ,maar dat hebben veel mensen en fc update niet door .

WimHoebergen06
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

snap niet dat je reageert, kijkt nooit anders wist je dat het een alle daags programma is geworden ,al jaren geleden

Gusa
Link gekopieerd!
    2
    + 1
avatar

Amen Petrus 😉👍

jurgen😎
Link gekopieerd!
    5
    + 1
avatar

Derksen heeft weer iets doms gezegd kwam er grappig uit maar dom Habtamu heeft er prima op gereageerd einde discussie toch .

Zozo
Link gekopieerd!
    3
    + 1
avatar

Rutte, smeerlap, waar bemoei je je mee land en volks verrader. Flikker op naar Brussel.

WH3K
Link gekopieerd!
    3
    + 1
avatar

In mis,Rutte nu al met dat gezeik in de formatie. Wilders wil problemen oplossen terwijl er bezuinigt moet worden, hoe gaat hij dat uitleggen aan zijn achterban

ThommZzz
Link gekopieerd!
    5
    + 1
avatar

Ga nou een keer het land op een goede manier regeren. Ik weet dat het lastig is voor deze idioten. Zo druk met het reageren op uitspraken van anderen, de r.....n, klimaat, Brussel, Ukraine en waar er ook maar geld naartoe moet. De echte problemen blijven liggen en zijn met een beetje geluk binnen 20 jaar opgelost. Altijd de moraalridders uithangen en ondertussen je eigen volk en land naar de klote helpen. Kotsmisselijk word ik van ze. .

WH3K
Link gekopieerd!
    6
    + 1
avatar

Ik ga ervan uit dat je Oekraïne per ongeluk benoemd, daat gaat te weinig naar toe. Als Oekraïne verliest gaan de problemen zeker niet in 20 jaar worden opgelost maar allee maar groter worden.

ThommZzz
Link gekopieerd!
    4
    + 1
avatar

Ja een zinloze oorlog aan de gang houden door extra munitie te geven. Als we echt bang zijn dat Rusland Europa binnen wil vallen moeten we ingrijpen met het Europees leger waar we zo trots mee lopen te oefenen en uitdagen. Val Oekraïne binnen, bewaak de grenzen en Oekraïne kan beginnen aan wederopbouw. Op deze manier gaat dit conflict nog jaren duren en nog heel veel geld kosten.

Zadkine
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Nu doorpakken Limburg, Friesland, Zeeland aan België te geven.

WimHoebergen06
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

ze mogen jouw in het riool gooien,en hopenlijk er niet meer uit kut hollander

Eddy Vranken
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

maak van derksen onze premier minister hij weet alles kan alles roept fanta dingen als hij maar aan dacht krijgt zo werkt dat bij tv

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen