Ten Hag haalt verwoestend uit naar Ajax: 'Schandalig, zó dom'

25 mei 2024, 08:36
Foto: © Imago

Erik ten Hag is bijna twee jaar later nog altijd niet te spreken over de manier waarop Ajax is omgegaan met Marc Overmars. In februari 2022 kwam naar buiten dat de voormalig profvoetballer van onder meer Ajax, Arsenal en FC Barcelona zich schuldig had gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag richting vrouwelijke collega’s. Overmars stapte vervolgens op als technisch directeur, maar volgens Ten Hag pakte de club het volledig verkeerd aan. De huidige oefenmeester van Manchester United noemt Overmars naast Danny Blind een ‘cruciale’ schakel voor Ajax destijds.

Succes komt te voet en gaat te paard. Dat gaat zo snel, reageert Ten Hag in gesprek met Voetbal International op de vraag hoe hij naar de ‘teloorgang’ van Ajax heeft gekeken. De Amsterdammers kroonden zich in 2022 onder leiding van Ten Hag nog voor de 36e keer in de clubhistorie tot kampioen van Nederland, maar sindsdien ging het van kwaad tot erger. Volgens Ten Hag is het allemaal begonnen bij het vertrek van Overmars, die een paar maanden voor de verhuizing van Ten Hag naar Manchester de deur van de Johan Cruijff ArenA achter zich dichttrok. Het vertrek van hem was killing voor de club, zo klinkt het.

Artikel gaat verder onder video

Ik blijf erbij dat ik het schandalig vind wat ze Overmars hebben aangedaan. Vanuit clubperspectief was het ook zó dom hoe ze dat hebben aangevlogen, door hem direct voor de bus te gooien, vervolgt de voormalig succescoach van Ajax. De Amsterdammers brachten begin februari, een paar uur na de thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo, een persbericht naar buiten waarin stond dat Overmars zich schuldig had gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag richting vrouwelijke collega’s. Ten Hag is desondanks van mening dat Ajax de situatie anders had moeten aanpakken. “Voor mij was dat toen al duidelijk, maar ik denk nu voor iedereen: Overmars was de cruciale en bindende factor in de clubleiding op voetbalvlak. Hij bepaalde de voetballijn van Ajax.”

Ten Hag roemt zijn voormalig collega om zijn ‘slimmigheid’ en ‘strategisch inzicht’. “Toen hij wegviel, donderde dat allemaal in elkaar en werd het één grote anarchie in de organisatie.” Ten Hag noemt naast Overmars ook Blind cruciaal voor Ajax destijds. “Samen met Overmars was dat op bestuurlijk vlak een koningskoppel. Met alle respect voor de opvolgers, maar dat was een heel ander niveau. En er was niemand meer om het overzicht te houden en de lijn van Ajax te bewaken. De paniek nam de overheid, met alle desastreuze gevolgen vandien. Technisch is het een grote chaos geworden. Op alle vlakken.” Ten Hag wijst onder meer naar Jong Ajax, dat na een teleurstellend seizoen in de Keuken Kampioen Divisie op de vijftiende plaats eindigde. “Dat zegt in mijn ogen altijd heel veel over de technische staat. En de eerste selectie, die is totaal uit balans. Het werd van kwaad tot erger.”

Mislintat

De zoektocht van Ajax naar een vervanger van Overmars nam veel tijd in beslag. Het technisch management kwam in het seizoen 2022/23 grotendeels in handen van het duo Gerry Hamstra en Klaas-Jan Huntelaar. Ajax gaf in de zomer van 2022 al veel geld uit aan nieuwe spelers en deed dat ook in de aanloop naar het afgelopen seizoen. De Amsterdammers hadden in de persoon van Sven Mislintat eindelijk een nieuwe technisch directeur aangesteld, maar het huwelijk met de Duitser werd een fiasco. Onder Mislintat telde Ajax meer dan honderd miljoen euro neer voor nieuwe spelers, maar weinig bleken een versterking. De Duitser werd eind september op straat gezet, nadat er ook een onderzoek naar hem was gestart wegens mogelijke belangenverstrengeling bij inkomende transfers.

➡️ Misschien vind je dit artikel ook interessant

🔗 Henderson ergert zich ‘kapot’ aan teamgenoot bij Ajax en grijpt op het veld in

Jordan Henderson ergerde zich in de tweede helft van Ajax - Almere City zichtbaar aan Brian Brobbey.

It's showtime! Wed €5 en scoor €50 euro aan free bets!

It's showtime! Wed €5 en scoor €50 euro aan free bets!

 • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Goku
Link gekopieerd!
  40
  + 1
avatar

Je hebt volkomen gelijk, maar ik heb je toen niets horen zeggen..

Storm
Link gekopieerd!
  46
  + 1
avatar

Wat mij betreft zijn er 2 simpele feiten: 1. Overmars deed zijn werk uitstekend. En 2: Overmars heeft zich misdragen en dan is het terecht dat je moet opsodemieteren. That's it. En dan kun je nog wat discussiëren over of hij in een later stadium terug bij de club mag / kan komen, maar misschien is het wel beter dat je daar niet meer aan begint. Geen idee. Ik heb begrepen dat het sowieso redelijk slecht gesteld is met Overmars zijn gezondheid, dus ik vraag me af hoe lang hij überhaupt nog binnen de voetballerij wat gaat doen.

Storm
Link gekopieerd!
  24
  + 1
avatar

Oh en nog iets: "...haalt verwoestend uit"...wat is dat voor een achterlijke tekst????

QuarlonK
Link gekopieerd!
  22
  + 1
avatar

Er staat nogal wat hoor:

 • grote anarchie in de organisatie
 • opvolgers van slecht niveau
 • technisch een chaos
 • paniek was leidend
 • eerste selectie totaal uit balans

Niets nieuws maar dat de voormalige trainer dit zo stelt is toch wel opmerkelijk

gtsb
Link gekopieerd!
  23
  + 1
avatar

Het was vrij logisch dat overmars weg moest ,zeker in de tijd waarin we nu leven . Maar dat dan de club instort omdat 1 ( heel belangerijk ) persoon gaat is een ander verhaal . Met het vermogen en de spelers die je toen had ,mag je nooit zo ver zakken . Ten hag heeft het goed gedaan maar net als bosz bij psv kwam hij in een gespreid bedje .

0laf
Link gekopieerd!
  25
  + 1
avatar

Lekker makkelijk om nu te zeggen dat ze het verkeerd gedaan hebben. Hoe dan wel? Kom daar dan eens mee.

CG
Link gekopieerd!
  22
  + 1
avatar

Ik denk niet dat dit alleen maar door Overmars. Wel meerdere personen zijn denkelijk daarbij betrokken in welke vorm dan ook nu alleen naar Overmars gekeken wordt als enigste persoon !!!

LCA
Link gekopieerd!
  12
  + 1
avatar

Wat ik hier uit op kan tekenen is dat tHag het een beter idee had gevonden dat Overmars op de achtergrond en aan de ketting zijn cruciale functie en rol had kunnen voortzetten. Was voor Ajax op bestuurlijk, financieel en sportief niveau natuurlijk veel beter geweest. Ook van vdSar was naar alle waarschijnlijkheid dan die hersenbloeding bespaard gebleven.... Je ziet het vaker hoor dat bestuurders die zo belangrijk zijn uit de wind worden gehouden en tegelijk wel degelijk verantwoording voor hun daden moeten nemen. Wat je dan wel weer fout doet is dat je daarmee de slachtoffers nogmaals geweld aandoet. tja, en dat ken niet hé.. Het enige dat Ajax en dus ook Overmars, Blind, tHag vdSar verwijtbaar is, is dat ze geen goede organisatie hebben achtergelaten bij hun (tijdelijke) vertrek. Dat kan ik nog het minste begrijpen. Natuurlijk stuur je die viespeuk weg, maar hoezo heeft die viespeuk er niet voor gezorgd dat er een duidelijk protocol is voor het geval dat hij weg viel?! Bij echt goed bestuurde bedrijven ligt er altijd een beleidsplan voor als het volledig mis gaat klaar. Dus... ook dat hebben nagelaten bij Ajax..... Wat een stelletje stumperts zeg daar op kantoor. Ben blij dat de weg zijn. Ofschoon ik die Kroes ook niet vertrouw.

FCJel
Link gekopieerd!
  27
  + 1
avatar

In manchester zullen er genoeg mensen zijn die dergelijke uitspraken doen met jou als hoofdrol, erik. Hou eens een spiegel voor.

zwartekat
Link gekopieerd!
  15
  + 1
avatar

Als die Paulus dat maar snapt

gtsb
Link gekopieerd!
  8
  + 1
avatar

Ik vind dat altijd zo'n onzin. Omdat hij het niet goed doet ,moet hij zijn mond houden!?. Ten hag mag zijn mening hebben . Daar ben je het mee eens of niet .

zwartekat
Link gekopieerd!
  21
  + 1
avatar

Eens , maar had hij dat 2 jaar geleden maar gedaan deze uitspraken . Dit is allemaal achteraf gezever

FCJel
Link gekopieerd!
  3
  + 1
avatar

Hij moet vooral zn mond houden omdat t een neus is

Voetbalfan
Link gekopieerd!
  18
  + 1
avatar

Volgens mij was het schandalig wat Overmars deed. Die was niet te handhaven. Of je nu wel of niet een cruciale factor binnen een club bent. Dit zegt meer iets over de persoon ten Hag! Dat had ik toch anders ingeschat .

ajax kampioen 2024
Link gekopieerd!
  15
  + 1
avatar

Niemand weet wat er precies gebeurd is met Overmars en die juffie. helemaal niemand. was gewoon een complot tegen ajax. en dat psv kampioen is geworden komt allemaal door juffie!

evanzet
Link gekopieerd!
  21
  + 1
avatar

Een koe in z'n hol kijken kan iedereen en is altijd lekker makkelijk. Als hij het er niet mee eens was, had hij toen z'n bek open moeten trekken. Laat hij er nu eerst maar eens voor zorgen dat hij volgende week nog trainer is bij United.

KROTJE
Link gekopieerd!
  24
  + 1
avatar

-Erik als jij denkt dat je helemaal gelijk hebt, zeker wat Overmars betreft dan had je in de interviews met jou waarin aan jou over de kwestie vragen werden gesteld, je standpunt moeten geven en niet nu pas. Of Blind een cruciale schakel was weet ik niet, waar is Blind nu dan ? Onzichtbaar en geruisloos. -"Succes komt te voet en gaat te paard. Dat gaat zo snel”, zegt Erik die vanavond/morgen of later in de week al wordt ontslagen. -Technisch is het een grote chaos geworden. Op alle vlakken.” Ten Hag wijst onder meer naar Jong Ajax. Dit klopt en slaat vooral opJong Ajax. Onder Heitinga en daarna Dave Vos stelt Jong Ajax zwaar teleur. In het verleden was de aanvoer van talenten van Jong Ajax zuurstof en frisse lucht voor de A1. Nu zie je alleen maar van die verwende jochies met praatjes zoals Vos, Martha, Gooijer, Axel van Dongen, ik zie hen niet graag terug. Onder Reiziger stroomden meer talentjes door. Bij de Onders van nu is er meer potentie. Trouwens onder Ten Hag stroomde ook Rensch door en Ten Hag stelde hem altijd op terwijl Rensch Mazraoui niet kon doen vergeten. Rensch is te klein voor Ajax, mag weg.

 • Het technisch management kwam in het seizoen 2022/23 grotendeels in handen van het duo Gerry Hamstra en Klaas-Jan Huntelaar. Deze 2 personen zijn de grootste schuldigen, zij waren en zijn niet op hun taak berekend, blijkt nu de één in de ziektewet en de ander mag bij PEC een doorstart hebben. Als aanvulling wil ik kwijt dat de spelers die de kar moeten trekken: Bergwijn, Berghuis, Taylor en Rensch ook debet aan de slechte prestaties zijn. Zij mogen ook weg, zij staan een vooruitgang van Ajax in de weg. -Het Ajaxbestuur bestond uit over het paard getilde personen van het bedrijfsleven die zich als diva's en hoge heren bij elke wedstrijd op de tribune lieten zien en zij hadden ook veel steken laten vallen, zij waren ongeschikt voor het voetballeven. Anderzijds komt mismanagement bij grote ondernemingen vaker voor dan gedacht, zie b.v.: N.V. Luchthaven Schiphol, Nederlandse Spoorwegen, ING, RABO (Libor) en nog bij veel meer bedrijven, het is geen excuus. Het is te -hopen- dat de AFC Ajax nu met de nieuwe mensen de juiste weg gaat vinden. Afwachten.
KingJacobus.
Link gekopieerd!
  2
  + 1
avatar

Wat een mooi leven heb jij toch krutje.

KROTJE
Link gekopieerd!
  8
  + 1
avatar

Weer jaloers hè Jakoba, krijg je als er verschil in intelligentie en opleiding is, sorry ik kan je niet bij helpen, wen er maar aan. Dom is dom.

Gusa
Link gekopieerd!
  21
  + 1
avatar

Dit valt me toch wel heel vies tegen van Ten Hag. Toen het allemaal gebeurde hoorde je hem niet, maar nu achteraf op zo'n goedkope manier je gal spuien over de hele situatie. Wat een droeftoeter.

BENNINK24
Link gekopieerd!
  21
  + 1
avatar

Nu veel later heeft ie een grote bek over het geval overmars, maar die ten hag had toen meteen zijn waffel los moeten trekken!!!! Dat achteraf trappen staat hen redelijk !!!!

JeanM
Link gekopieerd!
  16
  + 1
avatar

"De paniek nam de overheid, met alle desastreuze gevolgen vandien". @redactie: ik neem aan dat "denoverheid" hier "de overhand" had moeten zijn. Wat moeten we verder met zo'n verhaal van iemand die bij Ajax een redelijke selectie had en nu onder vuur ligt bij MU? Misschien je bezig houden met je eigen toko en niet achteraf met wijsheden aankomen? Als ze geen actie hadden ondernomen was de wereld ook te klein geweest.

Dropkick
Link gekopieerd!
  3
  + 1
avatar

Die zien we nooit meer....terug .

Paulito
Link gekopieerd!
  17
  + 1
avatar

Grootste fout was SAR, goede keeper met flaporen en 0% uitstraling. Hij heeft Mislintat aangesteld. BTW Overmars niet eens uitgenodigd op zijn afscheidsfeest.

balletje rond
Link gekopieerd!
  6
  + 1
avatar

Peaky Blinders, laat toch gaan deze man hij heeft groot gelijk nooit meer terug naar die verschrikkelijke slangenkuil

Wimpiefr
Link gekopieerd!
  7
  + 1
avatar

Blijkbaar kon ten Hag de dickpick's wel waarderen. Maar wat Overmars ook gedaan heeft, alles is ondergeschikt aan het succes van ajax. Nou ten Hag, volgens mij sla je de plank mis en ben je net zo erg als Overmars, een zielig ventje.. dat blijkt ook wel uit alle stukjes van je interview die ik hiet online terug lees.

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen