De Zeeuw wil met politie naar EK van 2014

20 september 2012 – Hij voetbalde jaren in de Premier League en werd verkozen tot speler van de eeuw bij Wigan Athletic, maar Oranje haalde Arjan de Zeeuw nooit. Hij zat dicht bij een plekje in de selectie, maar had Jaap Stam voor zich. “En die was beter, dus daar kon ik wel vrede mee hebben.” Nu, op 42-jarige leeftijd, verdedigt de verdediger alsnog de kleuren van Nederland. Met het Nederlands politieteam wil hij naar het EK van 2014.

Het is pas vier jaar geleden dat Arjan de Zeeuw zijn profcarrière beëindigde. Hij speelde voor onder meer Barnsley, Wigan Athletic en Portsmouth en stond tegenover aanvallers als Eric Cantona, Gianfranco Zola en Marc Overmars, maar ook Cristiano Ronaldo en Wayne Rooney. Dat deed hij zo goed, dat fans van Wigan Athletic hem verkozen tot speler van de eeuw. Niet slecht voor een speler die in de jeugd zelden uitblonk en nooit in aanmerking kwam voor een nationaal jeugdteam. Zelfs bij het Noord-Hollands elftal was hij, in zijn jeugdjaren, reserve. Via Telstar kwam hij echter bij Barnsley terecht, toen met het idee dat hij binnen een paar jaar weer terug zou zijn. Het liep anders. De Zeeuw groeide in Engeland uit tot een gewaardeerde kracht.

“Je kan wel zeggen dat ik het maximale uit mijn carrière gehaald heb, ja”, blikt De Zeeuw (42) lachend terug op zijn profloopbaan. “Ik mag absoluut niet klagen over wat ik bereikt heb. Er ontbrak alleen maar één ding: ik heb nooit in een oranje shirt gespeeld. Soms hoorde ik wel eens dat er een scout van het Nederlands elftal voor me op de tribune zat, met name in de periode dat ik bij Portsmouth speelde. Ik kreeg dan te horen dat ik misschien bij de selectie gehaald zou worden als Jaap Stam geblesseerd zou raken. Maar goed, die raakte dan natuurlijk niet geblesseerd. En hij was natuurlijk ook gewoon een betere verdediger dan ik, dus ik kan er wel vrede mee hebben dat ik uiteindelijk nooit opgeroepen werd.”

Het enige dat De Zeeuw miste in zijn carrière, namelijk dat oranje shirt, heeft hij nu wel. De verdediger zit inmiddels bij de politie en toen het Nederlands politieteam nieuw leven in geblazen werd, besloot hij zijn voetbalschoenen weer aan te trekken. Het team speelde tot dusver één wedstrijd, een oefenpotje tegen het Helders elftal (1-1), en hoopt zich volgend jaar te kwalificeren voor het EK 2014. Dat schijnt een hele happening te zijn, heeft De Zeeuw gehoord. “Met name in Oostblok leeft  politievoetbal heel erg. In Oekraïne, bijvoorbeeld, traint de politieselectie twee keer per week en ziet alles er heel professioneel uit. Dat is bij ons nog niet, wij zijn net begonnen.”

Het Nederlandse team speelde in de zomer tegen het Helders elftal en oefent in november tegen Jupiler League-club Almere City. Samen trainen is lastig, vooral om praktische redenen. “Er komen jongens uit het hele land, van Maastricht tot Groningen. Dan kan je niet zomaar even op een avondje een uurtje trainen. Maar de basis is om lol met elkaar te hebben en het niveau is best aardig. We hebben een aantal oud-profvoetballers, zoals Yuri Cornelisse en Lion Axwijk, en jongens die op hoog amateurniveau spelen. Die lopen wat harder dan ik, want die trainen en spelen wekelijks met hun club”, lacht de verdediger.

Zelf heeft De Zeeuw weinig gevoetbald sinds hij in 2008 stopte. Hij speelde nog een jaartje in de hoofdklasse, maar had daar weinig plezier in. Daarna kwam hij bij de politie terecht, min of meer per toeval. “Ik had medicijnen gestudeerd, heb zelfs mijn doctoraal gehaald toen ik net in Engeland zat. Daar ben ik, in mijn eerste jaar bij Barnsley, voor op en neer gegaan naar Nederland. Ik had in mijn contract laten vastleggen dat dat kon. Maar goed, dat was toen ik stopte dertien jaar geleden. Om dat op te pakken, moest ik opnieuw examen doen en weer co-schappen lopen. Voordat je dan klaar bent, ben je acht jaar verder. Ik was toen al veertig, dus zag dat niet zo zitten. Vervolgens ben ik de selectieprocedure voor de politie ingerold. Ik ben 2,5 jaar bezig, over een half jaar ben ik klaar met mijn opleiding en mag ik de praktijk in. Hopelijk in de Forensische Opsporing.”

Als alles goed verloopt, staat De Zeeuw over twee jaar dus lid van de Forensische Opsporing op het EK voor politieteams. Of dat haalbaar is, moet volgend jaar tijdens kwalificatiewedstrijden blijken. De Zeeuw heeft er zin in. “Ik doe het, omdat ik er lol in heb. Ik heb een tijdje geen plezier in het voetbal gehad, omdat ik last van mijn knie en rug had. Kijk, tijdens mijn carrière dartelde ik niet als een Dennis Bergkamp over het veld. Ik moest het van werken hebben en dan deel je af en toe uit, maar moet je ook incasseren. En omdat ik tot vrij hoge leeftijd doorgegaan ben, begon op een gegeven moment alles te kraken. Nu, na een paar jaar relatieve rust, is dat gelukkig niet meer.”


Door: Roland Mather
Twitter
: @rolandmather

Eredivisie

gerelateerd