Over de grens: wat opviel in het buitenland

28 september 2015, 16:42   Bijgewerkt: 28 september 2015, 16:53

Voordat de bal weer aan het rollen wordt gebracht in de Champions League, blikken we in onze vaste rubriek nog een keer terug op de meest opvallende zaken van het buitenlandse voetbalweekend. Met in deze editie slecht nieuws voor de voetballiefhebbers, Nederlanders op schot, een paars feest in Italië, een oersaaie ploeg in Spanje en een peperdure verdediger met een start om niet vrolijk van te worden.

Serie A kleurt paars

{image[304963][right-half][]}Er zijn oude tijden aan het herleven in de Serie A. Het roemruchte Fiorentina gaat na zes speelronden aan de leiding in de Italiaanse competitie. Dat is bijzonder, aangezien La Viola dat sinds het seizoen 1998/1999 al niet meer gelukt was. De club uit Toscane stond toen na twintig wedstrijden op de eerste plaats, met 42 punten. De koppositie geeft de Florentijnse opmars van de afgelopen jaren gestalte. Fiorentina vierde haar hoogtijdagen in de jaren vijftig en zestig en beleefde steeds een piek in het laatste gedeelte van de afgelopen drie decennia, maar mag zich – zeker met vijf vierde plaatsen in de Serie A in tien jaar – weer helemaal tot de Italiaanse (sub)top rekenen. De financiële problemen van het begin van deze eeuw en het omkoopschandaal van een paar jaar later worden volledig weggespoeld door de sterke prestaties in de recente seizoenen. Clubeigenaar Diego Della Valle heeft de boel meer dan aardig op de rit en het is de vraag waar het dit seizoen gaat eindigen voor Fiorentina. De ploeg van coach Paulo Sousa moet het in plaats van individuen hebben van een sterk collectief en dat is een compliment waard.

0-3 na zes speelronden

{image[304965][right-half][]}Wie eraan zit te denken om een wedstrijd te bezoeken in de Spaanse Primera División, lijkt er goed aan te doen om de duels van Malaga CF links te laten liggen. De optredens van de Zuid-Spaanse ploeg zijn namelijk niet bepaald een garantie voor doelpunten. Integendeel. Na zes speelronden heeft de ploeg van coach Javi Garcia een doelsaldo van 0-3. Inderdaad, Malaga heeft dit seizoen gewoon nog niet gescoord. De nummer achttien van Spanje speelde doelpuntloos gelijk tegen Sevilla, Eibar en Real Madrid en verloor met 1-0 van Barcelona, Getafe en Villarreal. Kunnen Adnane Tighadouini en Nordin Amrabat het eerste doelpunt maken voor de formatie uit Andalusië? Laatstgenoemde in de volgende wedstrijd (Real Sociedad-thuis) in ieder geval niet, omdat de oud-PSV'er afgelopen weekend een rode kaart kreeg in de 0-0 remise bij Real Madrid.

Oranje boven in buitenland

{image[304891][right-half][]}Er viel deze week weer een aantal doelpunten van Nederlandse makelij te noteren in het buitenland en dat kunnen we natuurlijk niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Zo maakte Virgil van Dijk zijn eerste treffer voor Southampton. Met een keurige kopbal legde de verdediger de basis voor de 3-1 zege op Swansea City. Memphis Depay gaf bij Manchester United ook het startschot voor een overwinning, door de 1-0 aan te tekenen tegen Sunderland (3-0 winst). De ploeg van manager Louis van Gaal is nu de trotse koploper van Engeland. Ook Georginio Wijnaldum was trefzeker in de Premier League. De middenvelder was net als Van Dijk uit een hoekschop trefzeker met het hoofd en maakte de 2-0 tegen Chelsea (2-2). Bas Dost vond het net namens VfL Wolfsburg in de thuiswedstrijd tegen Hannover 96 (1-1). Tot slot wist Robin van Persie ook weer tot scoren te komen. De aanvaller moest weer op de reservebank beginnen bij Fenerbahçe, maar was net als vorige week van waarde als invaller. Hij maakte de 2-2 tegen Besiktas (3-2 verlies), maar een punt leverde het niet op.

Het Otamendi-effect

{image[304964][right-half][]}Manchester United werd deze zomer door Manchester City afgetroefd in de strijd om Nicolás Otamendi, maar dat zal de club van manager Louis van Gaal tot dusver nog niet al te erg vinden. De Argentijnse verdediger kent, op zijn zachtst gezegd, nog geen beste start bij The Citizens. De voor maar liefst 43,5 miljoen euro gekochte stopper speelde tot nu toe twee wedstrijden voor Man City. In deze optredens kreeg de Engelse topclub zes tegentreffers om de oren. Nogal opvallend, aangezien de ploeg van manager Manuel Pellegrini zonder Otamendi in vier duels geen enkel tegendoelpunt hoefde te incasseren. Afgelopen zaterdag ging de 27-jarige Argentijn, overgenomen van Valencia, meerdere keren niet vrijuit tijdens de 4-1 nederlaag bij Tottenham Hotspur.

Neeeee, niet Messi!

{image[304892][right-half][]}Het zal niemand ontgaan zijn, maar het kan ook niet ontbreken in deze rubriek: de blessure van Lionel Messi. De superster van FC Barcelona viel in de thuiswedstrijd tegen Las Palmas (2-1 winst) al na tien minuten uit en zal zeven tot acht weken uit de roulatie liggen wegens een gescheurde mediale knieband. Het is verschrikkelijk nieuws voor de voetballiefhebbers, aangezien het in de komende Champions League- en competitiewedstrijden van Barça daarom een stuk minder smullen zal zijn. Gelukkig staan er bij zo'n club wel meteen andere spelers op. Luis Suarez deed dat, met twee doelpunten tegen Las Palmas. Maar toch: laten we hopen dat we zo snel mogelijk weer van Messi kunnen genieten en dat hij in ieder geval weer op zaterdag 21 november tegen aartsrivaal Real Madrid kan opdraven.

Door: Koen Jans

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen