AZ op rand van Europees voetbal na ruime zege

Ger
1 mei 2016, 16:56   Bijgewerkt: 1 mei 2016, 17:33

AZ heeft een belangrijke stap gezet op weg naar directe plaatsing voor Europees voetbal. De Alkmaarders hadden na een slechte start toch een makkelijke middag tegen De Graafschap. De Superboeren gaven na een vroege goal van Mark Diemers de doelpunten erg makkelijk weg: 4-1. De bezoekers moeten zich door de nederlaag gaan richten op de nacompetitie.

AZ leek lange tijd zeker van de vierde plek door de situatie op de andere velden, maar moet door de zege van FC Utrecht toch nog vol aan de bak volgende week. Het onderlinge duel in Utrecht gaat beslissen wie de play-offs gaat ontlopen. De ploeg van John van den Brom heeft nog een voorsprong van drie punten en vier doelpunten op de Domstedelingen.

De Alkmaarders wilde in het eigen AFAS Stadion de vierde plaats veilig stellen, De Graafschap kon vrijuit voetballen in de wetenschap dat directe degradatie zo goed als zeker was voorkomen. De positieve instelling van de Superboeren verraste AZ in de openingsfase van het duel. Binnen de minuut had Vincent Vermeij de bezoekers op voorsprong kunnen zetten na een voorzet van Andrew Driver. De kopbal van de blonde spits eindigde in de handen van Sergio Rochet.

De vroege tegentreffer was zeker niet onverdiend omdat AZ in het begin moeite had met het directe spel van de Superboeren. De thuisploeg had zelf moeite om duels te winnen op de helft van de tegenstander en zag veel aanvallen stranden voor het strafschopgebied. Een lastige middag leek aanstaande voor de Alkmaarders, maar de thuisploeg kreeg hulp van Bryan Smeets. De middenvelder legde Haps neer binnen de zestien, Higler kon niets anders doen dan naar de stip wijzen. Het zelfvertrouwen van Vincent Janssen bij het nemen van strafschoppen is bekend, hoewel de spits dit keer de binnenkant van de paal dankbaar moest zijn voor de gelijkmaker: 1-1.

Na de fout in de passing die de tegentreffer veroorzaakte sloop er steeds meer onzekerheid in het spel van de Superboeren. Een nieuwe fout in de opbouw zorgde al voor rust voor de beslissing. Pröpper leverde de bal zomaar in bij Dabney dos Santos, Alireza Jahanbakhsh stond volledig vrij bij de tweede paal om binnen te tikken: 3-1. Zonder heel sterk te spelen had AZ de schade al voor de pauze gerepareerd.

Twee doelpunten achterstand goedmaken tegen AZ na rust leek een onmogelijke opgave door de bezoekers. Toch had Vermeij de spanning nog terug kunnen brengen in het duel, maar hij miste de scherpte die hij tegen Utrecht wel had. Zowel een kopbal als een schot van zeer dichtbij wist de spits niet in een doelpunt om te zetten. Bij de laatste kans was het Rochet die met de voet een treffer wist te voorkomen. Het bleek de definitieve beslissing in het duel omdat twee minuten  later de 4-1 op het scorebord stond. Jahanbakhsh was ditmaal de aangever, Van Overeem ontdeed zich van Robin Pröpper en gleed de bal achter Jurjus.

Ondanks verwoede pogingen van Vincent Janssen om de score verder op te voeren bleef het bij vier doelpunten voor de thuisploeg. Het uitbreiden van de voorsprong had AZ een grotere marge kunnen geven voor het allesbeslissende duel tegen FC Utrecht. Op 8 mei weten de Alkmaarders of ze op vakantie kunnen of dat er nog een ongewenst vervolg komt in de vorm van de play-offs. De Graafschap weet zeker dat ze op 13 mei voor het eerst moeten gaan strijden voor lijfsbehoud.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen