WK-serie: Ecuador wil profiteren van zwakke poule

26 mei 2006, 08:09

Op 9 juni 2006 wordt in München het wereldkampioenschap voetbal geopend. Vanaf die dag doen 32 landen een gooi naar een plek in de finale, die precies een maand later gespeeld zal worden in Berlijn. Vanaf 28 oktober 2005, precies 32 weken voor de openingswedstrijd, stelt FCUpdate.nl elke week één van de 32 deelnemende landen aan u voor. Deze week in deel 31: Ecuador.

Wie aan het Zuid-Amerikaanse voetbal denkt, denkt aan Brazilië en Argentinië. Beide landen zijn al sinds jaar en dag toonaangevend in het internationale voetbal en behoren ieder WK tot de favorieten. Door de sterke prestaties van beide landen doen er ieder WK minimaal vier landen uit Zuid-Amerika mee. Dit jaar is Ecuador, evenals vier jaar geleden in Japan en Zuid-Korea, van de partij. Het land eindigde als derde in de zware groep op weg naar het WK en dus mag er best het één en ander verwacht worden van het land.

Road to Germany

In Zuid-Amerika gooit men alle landen die zich willen kwalificeren voor het WK, op één hoop. De tien landen komen in één grote groep terecht, die een vervolgens een volledige competitie tegen elkaar spelen. Het gevolg hiervan is dat Ecuador al in september 2003 haar eerste kwalificatiewedstrijden speelde voor het WK van 2006.

Hoewel Ecuador buitenshuis uit negen duels slechts vijf punten pakte, werd de ploeg zelden echt weggespeeld. De sterkste landen uit de groep, Brazilië en Argentinië, hadden in eigen huis grote moeite met de Ecuadorianen. Beide duels eindigden in 1-0 voor de thuisploeg. Alleen op bezoek bij Colombia (3-0) en Venezuela (3-1) was Ecuador kansloos. De enige uitzege werd behaald bij Bolivia, de zwakste broeder uit de groep. Ecuador won in Bolivia, dat ook op grote hoogte speelt, met 1-2. In totaal behaalde Ecuador 28 punten, waarmee het achter Brazilië en Argentinië als derde eindigde in de Zuid-Amerikaanse kwalificatiegroep.

De bondscoach

Het feit dat Ecuador deze zomer opnieuw van de partij is op het WK, is voor een groot deel te danken aan de bondscoach. De Colombiaan Luis Suarez nam in 2004, na een deastreus verlopen Zuid-Amerikaans kampioenschap, de taken over van zijn voorganger Hernan Gomez en de situatie was op dat moment allesbehalve rooskleurig. Uit de eerste vijf kwalificatieduels had Ecuador slechts vier punten weten te behalen, waarmee een plaats in de top-vier ver weg leek. Met Suarez aan het roer ging het echter crescendo met Ecuador. De ploeg pakte uit de volgende vier duels negen punten, waarna het land weer op koers lag richting het WK.

Suarez

Suarez

Suarez bracht het grootste gedeelte van zijn trainersloopbaan door in zijn vaderland. Voordat hij in 2003 naar Ecuador kwam, vierde hij vele successen met de Colombiaanse topploegen Nacional, Pereira en Deportivo Cali. In 2003 werd hij aangesteld als trainer van Aucas, uit de Ecuadoriaanse hoofdstad Quito. Hij bleef slechts één jaar in deze functie, want daarna kreeg hij de kans om bondscoach te worden. Deze kans greep hij met beide handen aan.

De vedette

Delgado, die momenteel uitkomt voor LDU Quito, maakte vooral naam op weg naar het WK van 2002. De spits was in de kwalificatiereeks goed voor negen treffers, waarmee hij samen met Hernan Crespo gedeeld topscorer werd van de Zuid-Amerikaanse zone. Ook op het WK was hij trefzeker. In het duel met Mexico (2-1 verlies) werd hij de eerste Ecuadoriaan ooit die doel trof tijdens een WK.

De verwachtingen

In Ecuador mag men Heidi Klum nog wel even een bloemetje sturen. Het Duitse fotomodel deelde het land tijdens de loting in bij Duitsland, Costa Rica en Polen en dat biedt perspectief. Groep A lijkt met afstand de zwakste groep van het toernooi en de Ecuadorianen ruiken hun kans.

loting poule groep

loting poule groep

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen