Antonio Conte verlengt; hoe maakte hij Chelsea kampioen?

19 juli 2017, 07:46

Dinsdagavond werd door Chelsea bevestigd dat Antonio Conte een nieuw, tweejarig contract heeft getekend bij de Londense club. De Italiaanse manager maakte afgelopen seizoen op indrukwekkende wijze zijn intrede bij Chelsea, waarmee de tacticus overtuigend kampioen werd. FCUpdate.nl schreef na de landstitel dit stuk over Conte en de manier waarop hij zijn club kampioen maakte.

Met Liverpool, Chelsea, Manchester United, Arsenal, Tottenham Hotspur en Manchester City kende de Premier League vooraf maar liefst zes reële kanshebbers voor de titel, en dan rekenen we regerend landskampioen Leicester City nog niet eens mee. Uiteindelijk werd het seizoen een stuk minder spannend dan verwacht, omdat één ploeg met kop en schouders boven de rest uitstak: Chelsea. Hoe heeft manager Antonio Conte dat kunstje geflikt?

Chelsea beleeft in het seizoen 2015/2016 een dramatisch jaar, met een zeer teleurstellende tiende plek op de ranglijst. Dat levert voor Conte twee voordelen op met betrekking tot het Premier League-seizoen dat voor de deur staat: hij kan het alleen maar beter doen dan het jaar ervoor en Chelsea speelt geen Europees voetbal, waardoor de focus volledig ligt op de nationale competitie.

Dat blijkt een uitstekende keuze. In de 22 wedstrijden die volgen, worden minder punten verspeeld dan in de laatste drie duels in de oude formatie. Sterker nog: tussen 1 oktober 2016 en 12 februari 2017 pakt Chelsea evenveel punten als in het gehele seizoen 2015/2016. Een ongekende prestatie.

Uit de tent lokken

In balbezit loopt Chelsea qua spelersmateriaal niet over van de voetballende kwaliteiten. Diego Costa is een goaltjesdief, Eden Hazard van wereldklasse, Pedro beschikt over veel loopvermogen en met Willian en Cesc Fábregas heeft Conte de beschikking over twee fijnbesnaarde spelers, maar qua creativiteit doet Chelsea onder voor de concurrentie, met name Manchester City.

Om toch breedte in het spel te houden, kiest Conte voor twee dynamische spelers aan de zijkanten: Marcos Alonso op links en Victor Moses op rechts. Zij bestrijken de gehele zijkant en profiteren van de gaten die Hazard en Pedro of Willian laten vallen door naar binnen te trekken.

Daarmee stellen ze de tegenstander continu voor keuzes. Bewegen de backs naar binnen om het centrale duo te ondersteunen, dan profiteren Moses en Alonso van de ruimte die er valt in de hoeken. Maar blijven de backs in hun positie staan, dan lokken de vleugelspelers van Chelsea ze juist uit de tent en hebben de handige dribbelaars in de as meer tijd en ruimte. Een tactische meesterzet van Conte.

Bus parkeren

Het grote voordeel van de aanvallende formatie van Chelsea in balbezit is dat die ook razendsnel om te bouwen is tot een defensieve muur. Alonso en Moses zakken in tot in de laatste lijn en beide buitenste aanvallers nemen hun positie in aan de zijde van Kanté en Matic. Zo ontstaat een 5:4:1-systeem dat voor bijna iedere tegenstander een onneembare vesting blijkt.

Uit het feit dat Chelsea in bepaalde fases zelfs tegen laagvliegers de bus parkeert en met vijf verdedigers en vier middenvelders de ruimtes klein houdt, tekent de tactische flexibiliteit van Conte. Waar Pep Guardiola zijn idealen blijft nastreven bij Manchester City, kiest Conte voor een pragmatische aanpak die simpelweg het maximale rendement uit zijn selectie haalt.

En N'Golo Kanté draaide een geweldig seizoen bij Leicester City, maar toch waren er bij de andere Engelse topclubs twijfels over zijn kwaliteiten in balbezit. Niet bij Conte en consorten. Kanté kwam weliswaar slechts tot één goal en één assist, maar hij wordt beoordeeld op zijn ijzersterke defensieve kwaliteiten. De kleine Fransman eindigt in de top-tien van de Premier League qua intercepties, in de top-vijf van meeste tackles en blokte de meeste passes van alle spelers.

Uitdaging

Nu de Premier League-titel binnen is, bewijst Conte zich op topniveau opnieuw als een coach die weet hij hoe een winnende machine samenstelt. Met zijn uitgebalanceerde elftal troefde hij Guardiola, Jürgen Klopp, Arsène Wenger, Mauricio Pochettino en José Mourinho af. Lukt het Chelsea om opnieuw de titel te pakken terwijl er ook in de Champions League wordt gestreden voor het hoogst haalbare? Het is de uitdaging waar Conte komend seizoen voor staat.

Door: Marco van der Heide

[photo,106401,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen