Oranje loopt schade op richting Duitsland

4 juni 2006, 16:54

Wat een feestelijke generale repetitie moest worden, is voor Oranje uitgelopen op een teleurstelling. De ploeg van Marco van Basten kwam in een volle Kuip niet verder dan 1-1 tegen Australië, maar belangrijker was dat liefst drie spelers het veld geblesseerd moesten verlaten. Phillip Cocu, Wesley Sneijder en Giovanni van Bronckhorst zullen moeten hopen dat hun kwetsuren geen gevolgen zullen hebben voor hun inzetbaarheid in het eerste duel van Oranje op het WK, over precies een week tegen Servië-Montenegro.

Voor Oranje betekende de wedstrijd tegen Australië, dat onder leiding staat van Guus Hiddink en Johan Neeskens, een laatste test voordat over exact een week de eerste WK-wedstrijd op het programma staat. Het duel met de Socceroos werd dan ook gezien als een soort generale repetitie, waarbij Van Basten teruggreep op het elftal dat vorige week zaterdag met 1-0 te sterk geweest was voor Kameroen. Dit betekende dat Dirk Kuyt en Khalid Boulahrouz opnieuw op de bank moesten plaatsnemen en dat Wesley Sneijder samen met Cocu en Van Bommel het middenveld bestreek.

In het begin van de eerste helft kwam Australië amper in het stuk voor. De ploeg van Hiddink werd overlopen door Oranje en in het eerste half uur kwamen de Socceroos niet verder dan een ongevaarlijk kopballetje van PSV-aanvaller Jason Culina. Pas toen Phillip Cocu na 37 minuten het veld geblesseerd moest verlaten, kreeg Australië grip op Oranje. Mark Viduka had zelfs de gelijkmaker binnen moeten koppen, maar Edwin van der Sar voorkwam dat met een briljante reflex.

In de rust greep Van Basten in. De oefenmeester haalde de falende Jan Kromkamp, die grossierde in slordigheidjes en verkeerde passes, naar de kant. De rechtsback werd vervangen door John Heitinga, die bewees dat hij een uitstekende optie is om tijdens het WK rechts in de defensie te spelen. De Ajacied was binnen een minuut zelfs dicht bij een doelpunt, maar de inzet van de verdediger werd op miraculeuze wijze uit het doel geronseld door Schwarzer.

Oranje leek snel een tweede treffer te willen forceren, maar plotseling ging het mis. Scheidsrechter Dean gaf een strafschop aan Australië, na een overtreding van Mathijsen op de doorgebroken Viduka. Diezelfde Viduka nam de penalty, maar net zoals in de allesbeslissende play-off tegem Uruguay faalde spits. Ditmaal had hij echter geluk: zijn inzet kwam via de lat, het lichaam van Van der Sar, de paal, een Oranje-verdediger en nogmaals Van der Sar voor de voeten van invaller Tim Cahill, die raak schoot: 1-1.

In deze fase van de strijd kende Oranje overigens niet alleen een sportieve tegenslag, maar ook twee personele dompers. Binnen tien minuten raakte zowel Wesley Sneijder als Giovanni van Bronckhorst geblesseerd, waarbij de blessure van de linksback een gevolg was van een volstrekt idiote charge van Luke Wilkshire. De Australiër vond het nodig om de speler van Barcelona bij de cornervlag omver te zagen, waarna hij als logisch gevolg een rode kaart voorgeschoteld kreeg.

Met Kuyt voor de geblesseerde Van Bronckhorst koos Oranje er voor om in het laatste half uur vol op de aanval te spelen. Tot echt grote kansen leidde dit aanvankelijk echter niet. Sterker nog, de beste kansen op een tweede treffer kreeg Oranje in de periode toen Australië nog wel met elf man speelde. In het korte tijdsbestek tussen de gelijkmaker en de rode kaart had zowel Robben als Van Nistelrooy moeten scoren, maar in beide gevallen redde Schwarzer bekwaam.

Tijdens de overtalsituatie duurde het lang voordat Oranje een opening wist te vinden in de Australische defensie. He enige gevaar kwam van Robin van Persie, die in de slotfase mocht spelen op zijn favoriete positie achter spits Van Nistelrooy. De aanvaller was met twee schoten vanaf de rand van het strafschopgebied dicht bij een treffer. In de slotminuut leek zijn derde poging wel succes op te leveren, maar zijn fraaie vrije trap spatte uiteen op de paal.

Tot echte uitgespeelde kansen kwam Oranje niet en dat is toch geen goed teken op weg naar Duitsland. De tien Australiërs bleken in de tweede helft relatief eenvoudig in staat om stand te houden, waardoor Oranje er niet in slaagde om haar oefencampagne in stijl af te sluiten. Door de blessures waarmee Cocu, Sneijder en Van Bronckhorst uitvielen, dreigt het duel bovendien een vervelend staartje te krijgen.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen