Column: Frenkie, atypische spelverdeler in de geest van Cruijff

18 november 2018, 10:30   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Het is bijna kwart voor elf in Rotterdam-Zuid als de bewierookte Kuip letterlijk schudt op haar grondvesten. Voetbalminnend Nederland is dronken van geluk nu, op een waterkoude novemberavond, eindelijk een nieuwe lente lijkt door te breken. Midden in het feestgedruis loopt een 21-jarig ventje uit Arkel over het veld alsof hij zojuist een doordeweekse training bij de plaatselijke amateurclub heeft afgewerkt. Het is Frenkie zoals Frenkie hoort te zijn: nuchter, wars van sterallures maar gezegend met een schitterend talent en inzicht. Een speler die simpel voetballen, geheel volgens de filosofie van voetballegende Johan Cruijff, tot kunst heeft verheven.

Het is één van zijn voornaamste sleutels tot succes. Natuurlijk zal ook De Jong nog mindere wedstrijden spelen en kostbare fouten maken, maar het gaat vooral om de intentie: of het nou op het trapveldje in Arkel of op Wembley is, De Jong wil altijd en overal de bal hebben en is niet bang om met risico vooruit te voetballen. Het is zo'n speler die zich nooit verstopt en alleen daarom al goud waard is voor Oranje, dat de afgelopen jaren vooral het 'balletje breed' tot kunst had verheven. Met De Jong is dat tijdperk verleden tijd, een verademing voor de ware liefhebber. Het stoïcijnse blijkt ook uit zijn aanpassingsvermogen. Of je het spontane blonde ventje nou voor de leeuwen gooit in de Champions League of bij Oranje, zijn manier van spelen zal nooit of te nimmer veranderen.

Het gedenkwaardige duel tegen Frankrijk was in dat opzicht het ultieme bewijs. De Jong kreeg te maken met erkend mandekker N'Golo Kanté. De Fransman wordt overal geroemd vanwege het betere breek- en sloopwerk, maar heeft vrijdag werkelijk alle hoeken van de Kuip gezien zonder zelf ook maar een bal goed te raken. Het contrast tussen beide spelers kon onmogelijk groter zijn: sloper Kanté tegenover rasvoetballer en Cruijff-adept De Jong. De 21-jarige Ajax-middenvelder moet vanzelfsprekend nog veel leren, maar is met zijn manier van spelen al wel de huidige belichaming van Cruijffs gevleugelde uitspraak 'voetbal is een simpel spel, maar simpel voetballen is het moeilijkste wat er is'.

De Jong speelt met een gogme en allure dat in de verte alvast een beetje doet denken aan Barcelona-legende Andrés Iniesta, ook een speler naar Cruijffs hart. Alhoewel we natuurlijk nog maar moeten afwachten hoe ver de ster van Frenkie uiteindelijk zal rijzen, roepen zijn spelvreugde en speelwijze op avonden als vrijdag wel onvermijdelijk die ene gedachte op: had grootmeester Cruijff de ontwikkeling van Frenkie nog maar iets langer van dichtbij kunnen volgen.

Door: Ronald Vording

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen