PSV in de Champions League: zo dichtbij en toch ook zo ver weg

29 november 2018, 07:58

'Verliezen met opgeheven hoofd. Trots, ondanks de nederlaag. Complimenten, maar geen punten'. Symbolischer dan het 1-2 verlies tegen FC Barcelona kon de uitschakeling van PSV in Europa vermoedelijk niet zijn. De ploeg van Mark van Bommel weerde zich kranig, maar moest - zoals uiteindelijk in heel de Champions League - het onderspit delven. Niet voor het eerst deze campagne konden de Eindhovenaren trots zijn op de prestatie, maar stonden ze met lege handen. Een goed resultaat leek zó dichtbij, maar bleek uiteindelijk toch zo ver weg.

"We hebben laten zien wat we kunnen als ploeg, daar mogen we trots op zijn", vond Pablo Rosario, ondanks opnieuw een nederlaag, in de mixed zone. De middenvelder was, en met hem veel PSV'ers, naast teleurgesteld ook trots. Dat is gezien de vier nederlagen in vijf duels statistisch best opmerkelijk. Rosario: "Maar we laten enorme groei zien. Vanaf de eerste wedstrijd tegen BATE Borisov, tot nu. We hebben echt een enorme groei doorgemaakt en daar verdienen we de complimenten voor. Dit was misschien wel onze beste wedstrijd tot dusver in de Champions League."

Dat die ontwikkeling in elk geval dit jaar geen vervolg meer krijgt, is zonde. Want PSV liet, anders dan Feyenoord vorig seizoen of PSV het jaar daarvoor in de poule met Bayern, Atlético en Rostov, elk duel zien zeker niet kansloos te zijn. Tottenham was weliswaar twee keer een stuk sterker, maar tegen die formatie was de regerend landskampioen nog twee keer het dichtst bij een zege. In Catalonië werd uiteindelijk ruim verloren, maar deed PSV lang mee en woensdagavond had het meer verdiend dan het 1-2 verlies. "We dwongen Barcelona zelfs tot lange ballen", zag verdediger Nick Viergever in de slotfase. "Maar we moeten zelf dodelijker zijn in de kansen. We hebben nagelaten om onze goede kansen af te maken."

{image[329262][right-half][]}Sleutelmoment

Door de nederlaag van Internazionale tegen Tottenham (1-0) zal ook het harde gelag van het cruciale moment tegen Inter in het Philips Stadion weer naar boven komen. Het moment waarop Milorad Mazic besluit om Samir Handanovic slechts geel te geven in plaats van rood. Zoals Van Bommel aangaf hadden beide teams anders vermoedelijk op vier punten gestaan en zou er voor PSV - behalve de eer - in Milaan nog iets op het spel staan. Rood bleef echter op zak, de goalie kreeg slechts geel. Inter ontsnapte en stond een goede minuut later naast PSV, dat uiteindelijk ook tegen de Italianen nét naast een resultaat greep.

"Wat dat betreft was de wedstrijd tegen Barcelona typerend voor ons Europese seizoen", vond keeper Jeroen Zoet, die tegen Inter in eigen huis blunderde. Tijdens de dubbele ontmoeting met Tottenham maakte hij dat meer dan goed met weergaloze reddingen, maar desondanks ging het ook in Londen in de slotfase nog mis. Acht van de in totaal twaalf tegentreffers vielen na rust, waarvan zelfs vijf in het laatste kwartier. In de Eredivisie is dat juist de fase waarin PSV by far het vaakst toeslaat en de meeste goals maakt. "Dat is het verschil tussen de Eredivisie en Champions League", concludeerde Zoet dan ook.

{image[330641][left-half][]}Lichtpunten

Hoewel PSV - met nog één wedstrijd te gaan - een punt minder heeft behaald dan twee jaar terug toen het eveneens vierde werd, overheerst er naast teleurstelling bij vrijwel iedereen trots. De Eindhovenaren kregen elk duel kansen genoeg - tegen FC Barcelona woensdagavond liefst 28 (!) schoten, waarvan negen op doel -; kwam het driemaal op voorsprong; had het gedeeltes overwicht; en waren er genoeg positieve uitblinkers. De nieuwbakken backs hielden zich uitstekend staande, Rosario liet zich meermaals zien en met Steven Bergwijn en Donyell Malen heeft Oranje twee uitstekende vleugelspelers voor de toekomst.

Het meest verrassende lichtpuntje was echter Luuk de Jong; de revival op vorig seizoen is zo groot, dat Van Bommel zijn captain een meer dan terecht groot compliment gaf na het duel. Met drie treffers was hij erg belangrijk, tegen FC Barcelona was hij de kapstok van de ploeg en zelfs verdedigend droeg hij zijn steentje bij. Van alle PSV-fans kreeg de captain een hartverwarmend applaus en dat verdienden de supporters zelf ook. Ze hadden terecht begrip voor dit verlies en toonden zich eerder deze campagne ook al een groot lichtpunt. 

Minpunten

De effectiviteit. Met stip op nummer één. Hoewel de diepe spits De Jong zich wel effectief toonde, kreeg hij te weinig hulp. "We hadden niet het idee dat we na zeventig minuten minder waren, toch stonden we twee goals achter. Dat is het Champions League-seizoen voor ons", wist Zoet. Van Hirving Lozano werd meer verwacht, Gastón Pereiro raakte weliswaar de paal, maar kon ook in deze CL-editie het verschil niet maken voor PSV. "99 van de honderd keer maakt hij hem, ditmaal niet. Dat is pech", oordeelde Viergever over de kans van Lozano tegenover Marc-André Ter Stegen. Eerder miste de Mexicaan ook al een dergelijke kans en tegen Tottenham was zijn doelpunt meer geluk dan wijsheid. Het is niet alleen toeval dat PSV'ers in Europa veel meer kansen missen. Ongetwijfeld ook een kwaliteitskwestie. Verdedigers geven minder tijd, keepers zijn beter, de druk is hoger.

Perspectief

"Overall heerst natuurlijk de teleurstelling. Maar we hebben in heel veel fases goed voetbal gespeeld, kansen gecreëerd tegen een absolute topploeg. Dat geeft vertrouwen", duidde de positieve Rosario de ontwikkeling van PSV in de laatste maanden. Een meer dan terechte constatering, wat dat betreft is het zonde dat het avontuur er na vijf wedstrijden in feite al opzit. Ongetwijfeld wil PSV de campagne in Milaan goed afsluiten, om volgend jaar terug te keren op het hoogste niveau. 

PSV verlaat het miljardenbal 'met opgeheven hoofd', vond Viergever. En met hem vrijwel heel de club. Toch overheerste ook bij alle PSV'ers teleurstelling 'nog net iets boven' de trots. Dat was juist omdat ze zovaak zó dichtbij waren. Zo dichtbij en toch ook zo ver weg.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen