Grillige en peperdure Cerny worstelt in Utrecht: "Het valt tegen"

9 december 2019 – Hij was afgelopen zomer de duurste aankoop van het ambitieuze FC Utrecht, maar heeft eigenlijk nog niets laten zien: Vaclav Cerny. De buitenspeler die voor 750.000 euro overkwam van Ajax begon tijdens de eerste seizoenswedstrijd in de basis, waar hij in de veertien rondes daarna niet meer stond. Zondag kreeg hij tegen FC Groningen (0-1) weer eens de kans. Tevreden is de Tsjech niet.

Grillige en peperdure Cerny worstelt in Utrecht: "Het valt tegen"

Maak deze avond spannender en leuker: zet in op een voetbalwedstrijd en krijg bij je eerste storting tot €50,00 extra als welkomstbonus bij Jacks.nl!
Wat kost gokken jou. Stop op tijd 18+, hands24x7.nl.

FC Utrecht verloor drie duels op rij en scoorde daarin niet één keer. Trainer John van den Brom blies hoog van de toren en riep dat na het duel met Fortuna Sittard (0-1) dat hij zou ingrijpen. Het bleef bij twee wijzigingen: Cerny voor Jean-Christophe Bahebeck en Mark van der Maarel voor Leon Guwara.

"Ik mis de dingen die wat extra's brengen"

Met Cerny in de basis wilde Van den Brom aanvallend meer creativiteit creëren, maar het optreden van de aanvaller was pover. De Tsjech werd twintig minuten voor tijd gewisseld en zag uitgerekend zijn vervanger Bart Ramselaar de winnende maken. Cerny beseft dat hij zijn visitekaartje niet heeft afgegeven. "Nee, niet echt. Ik ben wel ontevreden in persoonlijk opzicht. De tactische taken lukten allemaal wel, maar ik miste bij mezelf wel de dingen die wat extra's brengen. Dat is frustrerend. Daarom ben ik niet supertevreden over mezelf, maar ik ben wel tevreden over de rest."

Lees ook: Cerny strijdt voor kans bij Utrecht, maar baalt van plek op bank

Cerny praat als een prof: hij weet dat de zege het belangrijkste was. Toch blijft zijn eigen matige vorm hem bezighouden. De oud-Ajacied speelde dit seizoen nog geen enkele keer negentig minuten voor Utrecht en scoorde alleen twee keer in Jong FC Utrecht. "Ik moet er hard voor werken en dat doe ik. Mijn eigen prestaties vallen tegen, ik ben nog niet op mijn best", is hij eerlijk. "Dat is misschien ook niet gek als je nooit negentig minuten speelt? Ik zoek het gewoon bij mezelf en de afgelopen periode zit ik er iets beter in. Je moet het altijd bij jezelf zoeken. Nu is de kans er weer en ga ik er vol voor. Hopelijk sta ik er volgende week weer in. Ik heb weer de hele week om goed te trainen en hopelijk heb ik iets laten zien."

Zijn afkoopsom is hij vooralsnog absoluut niet waard, maar een goede wedstrijd zou de worstelende buitenspeler kunnen helpen. Hij probeert zichzelf op te beuren. "De trainer heeft gezegd dat ik lang moest wachten op mijn kans. Hij zei dat ik rustig moest blijven en mijn ding moest doen. Hard werken, meer niet. Ik sta er weer in. Het klopt dat ik lang heb gewacht. Maar ik moet er dan gewoon staan, net als iedereen die er lang niet heeft gespeeld. Als je de kans krijgt, moet je het laten zien. Ik ben heel blij met de kans en nu hoop ik dat er een tweede kans komt", aldus Cerny tegenover FCUpdate.nl. Met zijn wissel was hij niet blij. "Ik vond het niet logisch, maar wat kan ik er aan doen?"

Overwinning als lichtpunt
Waar Cerny wel tevreden mee is, is de overwinning. Die kwam als geroepen voor de Domstedelingen. "Dit was echt nodig. We zitten in een fase dat elke overwinning telt en heel belangrijk is voor ons. Het maakt niet uit hoe je wint, als je maar wint. Dat stond op nummer één. In de eerste helft vond ik ons prima spelen, alleen zakte het daarna een beetje weg. We hebben zoveel kwaliteit in het team dat we hem toch eruit trekken. Het lukte ons de afgelopen weken ook niet echt om mooi positiespel te spelen, maar dat lukte nu wel in de eerste helft. Uiteindelijk moet je wel kansen creëren en dat lukte weer niet. Daar moeten we naartoe." Of dat gaat gebeuren met of zonder Cerny, zal snel blijken.

Door: Remco Jacobi

Reacties

Eredivisie

gerelateerd