Tien mogelijke opvolgers van Van Bommel bij PSV

16 december 2019, 10:05   Bijgewerkt: 16 december 2019, 10:30

Mark van Bommel kreeg maandagochtend zijn congé in Eindhoven. De resultaten van de jonge coach waren te slecht om nog langer in zijn functie te mogen blijven zitten. Wat gaat Toon Gerbrands nu doen? Later vandaag volgt een persconferentie met een interim-coach, maar wat zijn de opties voor na de winterstop? Veel ervaren kandidaten, al kan de opvolger van Van Bommel ook uit een andere categorie komen. 

1. Guus Hiddink

De inmiddels 73-jarige coach weet met welk bijltje te hakken, kent PSV door en door en is misschien wel net de people-manager die de met vertrouwenscrisis van de Eindhovenaren kan dealen. Na zijn vertrek uit China is hij per direct beschikbaar en ondanks zijn leeftijd gaf hij recentelijk nog te kennen voorlopig niet te stoppen als voetbalcoach. Het zou wel een keuze op korte termijn zijn en de vraag is gerechtigd of er - behoudens de beker - nog een hoofdprijs gepakt kan worden.

2. Erwin Koeman

Zijn vertrek bij Oman staat plots in een totaal ander daglicht, al kan het bijna zeker geen afgesproken werk zijn. Koeman was de laatste jaren veelvuldig assistent, maar stond bijvoorbeeld bij Feyenoord en FC Utrecht al op eigen benen en kent PSV - waar hij speelde - natuurlijk erg goed. De vraag is echter wel of zijn staat van dienst sterk genoeg is voor een dergelijke aanstelling. 

3. Ernest Faber

De hoofd jeugdopleidingen van de Eindhovenaren neemt het stokje vermoedelijk in elk geval tijdelijk over van Van Bommel, aangezien hij over de juiste papieren beschikt. Met ervaring bij PSV als assistent, jeugdtrainer en als voetballer kent hij de club goed, hij wil de eigen talenten graag een kans geven en stond zeker te boek als een groot trainerstalent – een rol die hij bovendien in de toekomst nog wel wil vervullen. Is de optelsom zo simpel?

{image[333946][right-half][]}4. Huub Stevens

Bij Schalke 04 heeft de Limburger bewezen een uitstekende interim-coach te kunnen zijn die de zaken weer op scherp kan zetten. Hij was eerder werkzaam bij PSV als coach, jeugdtrainer en speler en is met zijn 66 jaar nog relatief jong vergelijkbaar met ervaren collega-coaches. Voor de gezondheid van Stevens zijn degradatieklussen niet handig, maar in Eindhoven kan het toch vooral beter gaan? 

5. Bert van Marwijk

Normaliter zal Van Marwijk het natuurlijk niet overnemen van zijn schoonzoon, maar aangezien interim-koning Dick Advocaat al werkzaam is bij Feyenoord, zal PSV zijn heil elders moeten zoeken. Ervaring en rust brengen lijkt voorlopig de meest logische gedachte en dan zal Van Marwijk ongetwijfeld op het lijstje staan, al is de kans klein dat hij Van Bommel een mes in de rug wil steken.

{image[333615][left-half][]}6. Giovanni van Bronckhorst

Een half jaar na zijn vertrek bij Feyenoord lijkt de kans klein dat Giovanni van Bronckhorst overstapt naar rivaal PSV, maar de ideale man zou hij wel kunnen zijn. Anders dan Van Bommel al meer ervaren bij een moeilijke topclub Feyenoord, waar hij ondanks diverse tegenslagen prijs na prijs pakte. Tevens was de jonge trainer een voorbeeld als het gaat om positieve uitstraling en speelwijze. Wel heeft hij een functie bij de City-groep, die zal hij voor dit avontuur wel moeten opgeven en dat terwijl de Engelsen een duidelijk plan met hem lijken te hebben. 

7. Fred Rutten

De laatste avonturen van Rutten waren niet bepaald succesvol, maar wellicht is de vriendelijke man net het warme bad dat men in Eindhoven nodig heeft. Als hoofd jeugdopleiding, assistent en hoofdcoach was hij eerder werkzaam in Eindhoven, al was hij daar zeker wat prijzen betreft niet bepaald succesvol. Wel kent hij de klappen van de zweep en is hij een bekende op De Herdgang, wat daar ook min of meer een vereiste is. 

8. Marcelino

Ontslagen bij Valencia ondanks uitstekend werk, de band met eigenaar Peter Lim deed hem de das om. Hoewel de enige aanwinst uit de Sinaasappelstad uit Spanje dit seizoen niet goed bevalt bij PSV, zou een buitenlandse coach zijn erg verfrissend kunnen zijn in Eindhoven, waar met Eric Gerets in 2002 voor het laatst een buitenlander zat. Beschikbare buitenlandse coaches zijn er genoeg, de vraag is met name wie er naar Eindhoven wil komen aangezien er geen Europees voetbal meer wordt gepeeld.

9. Maurice Steijn

Hoewel hij tot dusver van een andere categorie was dan een 'topploeg-trainer', stond Maurice Steijn afgelopen zomer ook op een lijstje bij Feyenoord als veldtrainer en viel zijn naam bij Vitesse. Dat is niet voor niks, want Steijn heeft het in zijn loopbaan uitstekend gedaan en nu hij financieel gevuld is in de woestijn bovendien direct beschikbaar. Krijgt hij opeens een kans in de absolute top?

10. Ruud van Nistelrooy

Na het doorschuiven van Mark van Bommel wat na een geweldige start uiteindelijk dramatisch misging zal Toon Gerbrands niet happig zijn om een nieuwe jeugdtrainer door te schuiven. Maar in Eindhoven zijn ze wel tevreden over de opvolger van Van Bommel bij het O19-team en werd hij gezien als beoogd hoofdtrainer in de toekomst. Al is de kans klein dat hij nu al voor de leeuwen wordt gegooid, al ging het met Phillip Cocu natuurlijk wel erg goed...

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen