Respect voor Van der Wiel en Kishna: "Komt overal voor"

3 november 2020, 18:22   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Gregory van der Wiel en Ricardo Kishna lieten deze week openlijk weten dat zij in hun loopbaan kampen met mentale problemen. Zo gaf Kishna toe dat hij worstelde met paniekaanvallen en depressieve gevoelens, die hem zelfs aan de dood deden denken. Er is veel respect voor de bekentenissen van de verdediger en aanvaller, die een verandering teweeg moeten brengen.

Volgens sportpsycholoog Hardy Menkehorst is het een probleem dat wereldwijd speelt, vertelt ze tegenover De Telegraaf. "Dit zijn klachten die door de hele bevolking en alle beroepsgroepen voorkomen, alleen zijn ze bij sporters sneller zichtbaar. Als ze hierdoor niet kunnen deelnemen aan wedstrijden en trainingen komen er al snel vragen."

Lees ookKishna openhartig: "Ik dacht: ik kan hier niet mee leven"

Voormalig coach Foppe de Haan zegt het niet te herkennen. "Ik heb niet te maken gehad met spelers die paniekaanvallen hadden, maar ik heb wel jongens in mijn teams gehad die echt leden onder het feit dat ze altijd maar moesten presteren. En die veel tijd nodig hebben gehad om daarmee om te leren gaan."

Menkehorst ziet een verandering ten opzichte van een paar jaar terug. "Dertig jaar geleden zou dit nooit gebeurd zijn. Zoals overal in de maatschappij zijn ook mensen in de sport opener geworden over mentale problemen of het nu gaat om stress, burnout, angsten of depressies."

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen