Extra wissel bij hoofdblessure in Eredivisie en Eerste Divisie

2 februari 2021, 16:18   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Vanaf de komende speelronde is het voor teams in de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie mogelijk om een extra wissel toe te passen, wanneer het vermoeden bestaat dat een speler een hersenschudding heeft. Een door de FIFA geïnitieerde pilot is overgenomen door de KNVB. De gezondheid van de spelers moet daarmee extra beschermd worden.

Dat maakte de KNVB dinsdagmiddag bekend. Indien een speler een hoofdblessure oploopt, kan er dus een wissel worden toegepast die niet meetelt als een van de vijf wissels. Bij vermoeden van een hersenschudding is de clubarts verantwoordelijk dat de speler het veld verlaat, zo schreef de bond.

Bondsarts Edwin Goedhart lichtte het besluit toe. "Ter bescherming van de spelers is het noodzakelijk om hier heel voorzichtig mee om te gaan. Als een speler opnieuw een tik krijgt, kan hij behoorlijk ernstige schade oplopen. Alleen al daarom voorziet de pilot in een behoefte. Hoewel het oplopen van hersenschuddingen bij spelers geen schering en inslag is, is de afspraak duidelijk: als er een vermoeden bestaat van een hersenschudding, gaat de speler eraf."

De pilot zal plaatsvinden in de Eredivisie, de Eerste Divisie en de KNVB Beker. Vanaf de volgende speelronde is de 'zesde wissel' mogelijk. Eerder maakten ook andere bonden, waaronder de Engelse, al bekend mee te doen met de pilot. 

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen