Clean sheet-koning Gorter ziet Scherpen-route wel zitten

21 april 2021 – Jay Gorter heeft wel oren naar een overstap naar Ajax. De twintigjarige doelman van Go Ahead Eagles wordt al enige tijd in verband gebracht met een transfer naar de Amsterdamse club, waar hij dan de Kjell Scherpen-route gaat volgen. Dat houdt in: eerst keepen in Jong Ajax om vervolgens de stap naar het eerste elftal te maken.

Clean sheet-koning Gorter ziet Scherpen-route wel zitten

Gorter is een van de revelaties van het huidige seizoen in de Eerste Divisie. De getalenteerde doelman is de absolute clean sheet-koning van de competitie. Afgelopen weekend hield hij voor de 23ste keer zijn doel schoon, waarmee hij het stokoude record van Tonny van Leeuwen evenaarde. Niet geheel verrassend wordt Gorter met meerdere clubs uit de Eredivisie in verband gebracht, waaronder Ajax.

"Ik zal niet ontkennen dat ik het ook heb gehoord", vertelt de doelman in een interview met Voetbal International. "Eerlijk gezegd zou ik het een heel mooie stap vinden. Ik ben jong en het is echt niet zo dat ik nu al ten koste van alles in de Eredivisie moet keepen. Ik geef mezelf de tijd. Er zit voldoende rek in me en als ik elke dag op het allerhoogste niveau met de beste spelers van Nederland kan trainen, word ik daar ook absoluut beter van."

Ajax is Gorter niet onbekend. De doelman speelde enkele jaren in de jeugdopleiding van de Amsterdammers. "Voetballend zou ik er in elk geval zeker passen. In het huidige topvoetbal is het, denk ik, zeventig procent echt keeperswerk en dertig procent meevoetballen. Ik durf wel te zeggen dat ik op dat vlak bij de beste keepers van Nederland behoor", aldus Gorter. "Komt echt door Ajax. Daar kwam het voor dat je je handschoenen binnen kon laten liggen en alleen maar meedeed met de positiespelletjes. Daar heb ik veel aan gehad. Een ploeg als Ajax neemt vaak veel risico in de opbouw, dan is het gewoon heel belangrijk dat je een keeper hebt die dat goed beheerst."

Gorter heeft bij Go Ahead een grote rol in de opbouw. "Dat is een keeper bij Ajax nog meer", denkt hij. "Ik heb geen enkele angst in grote ruimtes te spelen. Ik hou er zelfs van als ik een te korte terugspeelbal krijg, even een spits uit te spelen om zo een nieuwe situatie voor de opbouw te kunnen creëren. Keepers worden in de opbouw steeds belangrijker."

Ajax

gerelateerd