Historisch moment: vrouwen welkom in mannenteams

11 mei 2021, 14:16   Bijgewerkt: 11 mei 2021, 14:23

Een historische moment voor het amateurvoetbal in Nederland en wereldwijd. Het is met ingang van het seizoen 2021/22 voor vrouwen mogelijk om in de categorie A bij de mannen uit te komen, zo maakt de KNVB dinsdagmiddag via de officiële kanalen bekend.

De Nederlandse voetbalbond startte dit seizoen met een pilot om vrouwen in het amateurvoetbal mee te laten doen bij de mannen. Ellen Fokkema, destijds negentien jaar, kreeg dispensatie om in het mannenteam van vv Foarut (vierde klasse) te voetballen. Hoewel de competitie vanwege de coronamaatregelen niet kon worden afgemaakt, boden de bevindingen genoeg informatie voor een gedegen evaluatie. De uitkomst is dat vrouwen vanaf volgend seizoen in de categorie A met de mannen kunnen spelen.

"Gemengd voetbal was in Nederland tot dusver mogelijk in de gehele jeugd. Zodra vrouwen echter de seniorenleeftijd bereikten, moesten zij kiezen tussen spelen in een vrouwencompetitie of gemengd blijven spelen in de B-categorie. Wij zien op basis van de huidige tijdsgeest en recente onderzoeksresultaten geen reden meer om daaraan vast te houden en kiezen voor gelijkwaardigheid en diversiteit. We willen dat meiden en vrouwen op basis van hun kwaliteiten en eigen ambities een passende plek in het voetballandschap vinden", reageert Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal van de KNVB.

Gemengd voetbal werd in 1986 geïntroduceerd. Sinds 1996 kunnen jongens en meiden in de categorie A (jeugd) met elkaar spelen. Vanaf het nieuwe seizoen is dat ook bij de senioren mogelijk.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen