Lurling verkiest geluk boven geld

24 juli 2006, 10:30

Jaren geleden vormde hij met Ruud van Nistelrooy het aanvalsduo van FC Den Bosch. Toen hij vervolgens, evenals zijn voormalige maatje, bij SC Heerenveen uitgroeide tot een sensatie, had Anthony Lurling de clubs voor het uitkiezen. Na een aantal moeizame jaren is de 29-jarige aanvaller echter weer terug bij de club waar het voor hem allemaal begon. Hij verkoos de warmte van FC Den Bosch boven het geld van 1.FC Köln. "Wat Winston Bogarde gedaan heeft, kan ik niet", zegt Lurling tegen FCUpdate.nl in een openhartig interview.

In de harde wereld van het profvoetbal, is Anthony Lurling een bijzonder geval. Waar voetballers stuk voor stuk kiezen voor geld en glorie, staan bij de Brabander heel andere dingen bovenaan zijn prioriteitenlijst. "Voetbal is mijn hobby. Als het mijn hobby niet meer kan zijn, hoeft het voor mij niet meer. Dan ga ik net zo lief met een paar vrienden een balletje trappen en daarna gezellig een biertje drinken. Ik wil gewoon tegen de bal trappen. Of ik dat dan voor 40.000 of 3.000 toeschouwers doe, maakt me niet uit. Hier bij FC Den Bosch kan ik doen waar ik plezier in heb, namelijk lekker voetballen."

Zijn transfer naar Den Bosch zorgde voor veel gefronste wenkbrouwen. Waarom keerde hij na avonturen bij SC Heerenveen, Feyenoord, NAC Breda, 1.FC Köln en RKC terug naar de eerste divisie? Toch was het een bewuste keuze, benadrukt Lurling. "Het was voor mij een keuze tussen geld en geluk. Begin juni, vlak voordat ik op vakantie ging, hoorde ik dat de club zich gemeld had. Toen ik eind juni terug kwam van vakantie, heb ik mijn zaakwaarnemer laten weten dat ik echt graag naar Den Bosch wilde. Vitesse, NEC en NAC hadden ook geïnformeerd, maar dat was nog niet concreet. Daar wilde ik niet op wachten, ik heb mijn hart gevolgd."

Na zijn avontuur in Duitsland snakte Lurling naar de warmte van zijn vertrouwde omgeving. "Ik las in de media dat ik in Keulen heimwee zou hebben, maar dat is echt lulkoek. Weet je wat het is? Ik moest gewoon vreselijk wennen. Het is een wereld van verschil. In Keulen zijn we direct drie dagen op loopkamp gegaan, waarin ik in drie dagen 52 kilometer afgelegd heb. Bovendien gingen we om de haverklap op trainingskamp, waardoor ik amper thuis was. Mijn kind was in die tijd een paar maanden oud en het is dan natuurlijk ontzettend wennen als je telkens weg bent. Daar heb ik moeite mee gehad."

Dat soort dingen zijn niet goed voor de sfeer in de groep, vindt Lurling. "Tijdens trainingskampen in Duitsland heb ik in tien dagen wel 25 dvd's gekeken, verder was er 's avonds niets te doen. Na de training kwam ik op mijn hotelkamer en ging ik maar een dvd kijken, soms wel twee op een avond. En tsja, op zo'n manier duren tien dagen erg lang." Het contrast met Den Bosch, waarmee hij deze week ook op trainingskamp was, is groot. "Hier gaan we 's avonds lekker tafeltennissen of poolen. Ik had weer een mapje meegenomen met 25 dvd's, maar ik heb geen één gezien", zegt hij lachend.

Toen vervolgens ook de mensen die hem gehaald hadden het veld moesten ruimen, was het voor Lurling einde verhaal. "Er kwam een nieuwe trainer en die koos voor zijn eigen mensen. Begin januari kreeg ik van hem te horen dat ik niet in zijn plannen voorkwam. Erg treurig was ik daar overigens niet om. Ik had mijn huis in Den Bosch nog en RKC wilde me huren, dus dat was een ideale oplossing. Ik wilde mijn hoofd weer vrij krijgen."

Omdat hij op het veld niet wist te overtuigen, stonden de clubs niet in de rij. "Ik ging er lang zelfs vanuit dat ik terug zou moeten naar Keulen. Dat wilde ik echt niet, hoewel het financieel heel aantrekkelijk was. Ik had een contract waarmee ik na elk jaar meer zou gaan verdienen, dus ik had de keuze: terug naar Den Bosch of in Keulen heel veel geld binnenhalen. Dat was voor mij geen moeilijke keuze. Wat bijvoorbeeld een Winston Bogarde gedaan heeft, veel geld incasseren zonder aan spelen toe te komen, dat kan ik niet."

En dus speelt Lurling komend seizoen in de Jupiler League. Een niveautje lager dan hij gewend is, maar Lurling is gretig. "Ik heb tegen de club gezegd dat ik alleen wilde komen, als we voor de titel zouden gaan. Als we komend seizoen promoveren, wordt mijn contract automatisch met vier jaar verlengd. Vorig seizoen werd Den Bosch zevende, dat mag dit seizoen niet nog een keer gebeuren. Den Bosch is een grote stad, deze ploeg moet sowieso bij de top-vijf van de eerste divisie eindigen. Onze belangrijkste concurrenten zullen VVV, Volendam, De Graafschap en RBC zijn. Maargoed, we moeten gewoon lekker voetballen. Daar ben ik hier voor."

Door: Roland Mather

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen