Probleem voor transfervrije spelers: "Dan staan clubs niet in de rij"

27 juli 2021, 08:36   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Transfervrij op zoek naar een nieuwe club. Lang leek het een ideale status voor spelers, maar door corona is dat veranderd. Spelers vinden namelijk steeds vaker geen nieuwe ploeg. Sparta-bestuurder Henk van Stee en zaakwaarnemer Hakim Slimani zien dat de markt overvol is.

Van Stee ziet dat het coronavirus grote invloed heeft op de financiën in de voetballerij. "Vroeger kon ook een doorsnee Eredivisieclub twee representatieve elftallen opstellen. Die tijden zijn sinds corona voorbij. Sparta heeft zestien, zeventien eerste-elftalwaardige contractspelers. That's it. En zo is het bij de meeste clubs. Voor breedte-versterkingen is geen geld meer."

De technisch manager van de Rotterdammers verwacht dat de financiële zorgen nog wel een poosje aanhouden. Zo is het nog maar de vraag of stadions komend seizoen weer helemaal vol zitten. "Er zijn nog zóveel onzekerheden. Dat voelen clubs. Dat voelen technisch directeuren. En dat voelen voetballers. Er zal vast nog wel wat beweging komen op de Europese spelersmarkt. Maar zo druk als het ooit was, wordt het voorlopig niet meer. Er gaan veel spelers afvallen", aldus Van Stee in het Algemeen Dagblad.

Zaakwaarnemer Hakim Slimani ziet ook dat de status van een transfervrije speler anders is. Uiteraard geldt dat niet voor sterspelers als Georginio Wijnaldum en Memphis Depay, maar voor ervaren Eredivisievoetballers als Erik Falkenburg en Jan-Arie van der Heijden is het maar de vraag of ze nog een nieuwe club vinden. "Vorig seizoen hebben we al gezegd dat de échte klap van de corona pas dit seizoen gaat komen en nu is het ook daadwerkelijk zover. Er zijn ongelooflijk veel spelers op de markt. De gevolgen ervan kun je dus wel uittekenen. Voor een transfervrije speler die afgelopen seizoen geveld werd door blessureleed of gewoon een minder jaar heeft gedraaid, staan clubs echt niet meer in de rij", aldus Slimani.

Spelers kunnen wellicht wel een nieuwe club vinden tegen een lager salaris, stelt de spelersagent. "Voor een voetballer die gewoonlijk tonnen verdient, is zoiets best op te vangen. Maar realiseer je dat een voetballer in de middenmoot eerste divisie vaak niet meer dan 2000 euro bruto verdient. Voor jongens van pakweg 25 jaar, voor wie dat het niveau is, wordt het nu dus nóg belangrijker om zich ook maatschappelijk te oriënteren. Anders hebben ze een probleem."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen