Ajax
5 – 0
Excelsior Maassluis

Feyenoord meldt zich in top Eredivisie na wereldgoal Linssen

22 september 2021 – Feyenoord heeft woensdagavond goede zaken gedaan in de Eredivisie. SC Heerenveen werd in de Kuip overrompeld in een stormachtig openingskwartier, en hoewel dat slechts één treffer tot gevolg had kwamen de Friezen nooit meer écht in de wedstrijd. Guus Til brak met die vroege treffer de ban, waarna Bryan Linssen met de honderdste goal in zijn carriere – een wereldgoal bovendien – de wedstrijd in het slot leek te gooien. Joey Veerman bracht met een ook al heerlijke treffer de spanning nog even terug, maar met zijn tweede maakte Til vlak voor tijd aan alle illusies een einde: 3-1.

Feyenoord meldt zich in top Eredivisie na wereldgoal Linssen

Op wie zet jij in vanavond? Open een account bij Bet365 en ontvang tot 100 euro bonus.
Speel bewust 18+, hands24x7.nl.

Feyenoord was er alles aan gelegen om de klinkende zege op PSV van enkele dagen eerder een passend vervolg te geven, omdat de Rotterdammers daarmee over Heerenveen heen zouden klimmen en aansluiting zouden behouden met de top van de Eredivisie. De wedstrijd begon vanuit Rotterdams perspectief met een door trainer Arne Slot beproefd concept: hoog druk zettend en ijverig combinerend voetbalden de Kuipbewoners zich richting het doel van oude bekende Erwin Mulder. Ondanks dat het spel zich in balbezit in eerste instantie wat slordig liet aanzien kwam de thuisploeg snel op voorsprong. Nog binnen het kwartier bleef Til goed achter de bal op een lage voorzet van Marcus Pedersen, waarna de Spartak-huurling kon afdrukken. De echte overtuiging ontbrak in dat schot, maar Mulder liet zich toch verrassen: 1-0.

Het stormachtige openingskwartier kreeg voor Feyenoord niet direct een gevolg. Hoewel de ploeg van Slot de controle behield bleef het in balbezit toch erg slordig. Dat leverde bij vlagen balbezit op voor Heerenveen, wat weer enkele mogelijkheden tot gevolg had. De grootste kansen waren daarbij voor Siem de Jong. Na een klein half uur spelen schoot de Eredivisie-veteraan vanaf rand zestien eerst over het doel van Justin Bijlow heen, om even later volledig over een perfect afgemeten voorzet van Lucas Woudenberg heen te maaien. Feyenoord kwam op haar beurt niet meer tot grote kansen in het vervolg van het eerste bedrijf, waardoor het wist dat het haar schaapjes nog lang niet op het droge had.

Al vlug in de tweede helft bleek dat er écht werk aan de winkel was voor Feyenoord, toen Henk Veerman op aangeven van Joey Veerman de 1-1 leek te maken. De flegmatieke spits wist Justin Bijlow te verschalken, maar wipte de bal nét over het vijandelijke doel heen. Het moment deed Feyenoord wakker schrikken, want niet veel later wist Alireza Jahanbakhsh het net in tegenstelling tot Veerman wel te vinden. De Iraniër zat tot dat moment totaal niet in de wedstrijd, maar werd wel het eindstation van een Rotterdamse aanval. De blijdschap was echter van korte duur bij de zomeraankoop van Feyenoord, want al vlug bleek dat Linssen in aanloop naar die goal ruim buitenspel stond. Arbiter Van den Kerkhof kon dus niet anders dan de treffer annuleren.

Linssen maakte zijn fout bij dat buitenspelmoment al vlug weer goed. En hoe. De aanvaller maakte na exact een uur spelen een treffer die hij zelden eerder zal hebben gemaakt, en waarschijnlijk ook niet gauw meer zal maken. Al draaiend werkte hij met zijn hak een laag ingekomen bal zeer subtiel en functioneel in het doel, buiten het bereik van Mulder. Het was de honderdste Eredivisie-treffer van Linssen, en een goal die hij ongetwijfeld zelf nog wel eens zal terug kijken.

Met die 2-0 leek het verzet van Heerenveen ook eigenlijk wel gebroken. De Friezen zaten nog altijd niet lekker in het duel, maar waren nu hun aanvalsdrift verloren. Zo leek Feyenoord gecontroleerd richting het laatste fluitsignaal te kunnen, maar Veerman besloot anders. Zijn klasse etalerend kapte hij op de rand van de zestien naar zijn linker, waarna hij Bijlow met een heerlijk schot kansloos liet. De VOlendammer bewees daarmee nog maar eens waarom Feyenoord afgelopen zomer zo graag naar De Kuip wilde halen.

Het leken na de goal van Veerman nog tien spannende minuten te gaan worden, maar Feyenoord liet zich de kaas niet meer van het brood eten. Nadat Sven van Beek nog bijna een eigen goal binnen kopte, was Til alert en kon Arne Slot definitief opgelucht adem halen: 3-1.

Opstellingen en beoordelingen*
Feyenoord: Justin Bijlow 7; Marcus Pedersen 7.5 (66. Lutsharel Geertruida 7), Gernot Trauner 7.5, Marcos Senesi 7.5, Tyrell Malacia 7; Jens Toornstra 6.5, Guus Til 7.5, Orkun Kökcü 7; Alireza Jahanbakhsh 5 (81. Cyriel Dessers -) , Luis Sinisterra 7, Bryan Linssen 7.5 (85. Fredrik Aursnes -).
sc Heerenveen: Erwin Mulder 6; Milan van Ewijk 5.5, Ibrahim Dresevic 6, Sven van Beek 5, Lucas Woudenberg 5.5, Joey Veerman 6, Nicolas Madsen 6, Tibor Halilovic 6 (81. Arjen van der Heide -); Siem de Jong 5 (74. Benjamin Nygren -), Henk Veerman 5.5, Anthony Musaba 6 (74. Filip Stevanovic -).

Man of the Match: Bryan Linssen
*spelers moeten minimaal twintig minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Eredivisie

gerelateerd