RKC Waalwijk
0 – 0
NEC

Cambuur speelt kater na oorwassing weg tegen Heracles

23 september 2021 – SC Cambuur heeft zich donderdagavond hersteld van de afstraffing in de Johan Cruijff Arena. Vijf dagen na de 9-0 oorwassing tegen Ajax won de promovendus met 2-1 van Heracles Almelo. Michael Breij krulde SC Cambuur in de eerste helft op voorsprong, waarna Mees Hoedemakers na rust de score verdubbelde. Sinan Bakis deed nog wel wat terug, maar zijn goal kwam te laat.

Cambuur speelt kater na oorwassing weg tegen Heracles

Gewoon lekker voetballen. Met die gedachte begon SC Cambuur afgelopen zaterdag aan de uitwedstrijd tegen Ajax. Dat heeft de promovendus geweten. De Amsterdammers hadden er heel veel zin in en lieten geen moment het gaspedaal los. SC Cambuur werd op een hoopje gespeeld, resulterend in een 9-0 (!) zege voor de landskampioen. Henk de Jong kreeg na afloop veel kritiek op zijn spelopvatting. Het was dan ook de grote vraag welk SC Cambuur we donderdagavond te zien zouden krijgen in de thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo.

Bij Sonny Stevens, de doelman van SC Cambuur, leek de veegpartij in Amsterdam nog even na te dreunen. Hij zat helemaal mis bij een indraaiende bal van Bilal Basacikoglu. De goalie had echter de mazzel dat Mats Knoester de bal niet richting het doel kon koppen. Het was een fijne start geweest voor Heracles, een vroege goal. De ploeg van Frank Wormuth was er veel aan gelegen om het goede gevoel vast te houden. Afgelopen zaterdag boekte ze namelijk de eerste zege van het seizoen, thuis tegen AZ.

De winnende goal kwam op naam van Rai Vloet, die de bal uit een vrije trap heerlijk in de bovenhoek legde. In Leeuwarden was niet Vloet, maar Kaj Sierhuis in de eerste helft de opvallendste speler bij Heracles Almelo. De spits kreeg in een tijdsbestek van twee minuten twee grote kansen, maar hij vond respectievelijk Jhondly van der Meer en de lat op zijn weg. Op dat moment stond het overigens 1-0 voor SC Cambuur. De thuisploeg begon weifelend aan het duel, maar opende na 25 minuten spelen de score via Michael Breij. Het was echter een wonder dat de bezoekers in de daaropvolgende minuten niet op gelijke hoogte kwamen.

Niet alleen Sierhuis liet goede kansen op de gelijkmaker liggen. Ook Giacomo Quagliata kreeg de bal vanaf notabene randje doelgebied niet in het doel. SC Cambuur hield stand en ging met een 1-0 voorsprong rusten. Het moest in de tweede helft wel een stuk beter bij de thuisploeg. Gezien de mogelijkheden die de bezoekers in de eerste helft kregen, kon het niet heel lang meer goed blijven gaan. Het was echter Heracles Almelo dat al heel vroeg in de tweede helft achter de feiten aan moest lopen. De eerste aanval na de pauze resulteerde namelijk direct in een tweede Friese treffer.

Tom Boere, die in de eerste helft nauwelijks in het spel voorkwam, legde de bal terug op Mees Hoedemakers, die niet twijfelde en zijn ploeg een droomstart van de tweede helft bezorgde. De kansen die Heracles Almelo in de eerste helft miste, braken de ploeg dus al vroeg in de tweede helft op. Wie vervolgens een Almelose storm richting Stevens verwachtte, kwam bedrogen uit. Er ging na rust heel veel fout bij de bezoekende ploeg, die eigenlijk geen moment het niveau van het thuisduel met AZ wist te halen.

Met verse krachten binnen de lijnen probeerde Wormuth nog wel wat teweeg te brengen, maar de Duitser moest lijdzaam toezien hoe twee keer goed presteren in een paar dagen tijd blijkbaar teveel was gevraagd voor zijn ploeg. SC Cambuur beleefde daarentegen een prettige avond. Toch kwam de zege nog wel even in gevaar. Sanis Bakis produceerde kort voor tijd de aansluitingstreffer. Heracles Almelo ging vervolgens nog nadrukkelijk op jacht naar de gelijkmaker, maar die vond het niet.

De thuisploeg van De Jong trok de 2-1 overwinning dus over de streep. Zodoende klimt de promovendus naar plek zeven, terwijl Heracles Almelo blijft hangen in de onderste regionen.

Opstellingen en beoordelingen*

SC Cambuur: Sonny Stevens 6.5, Doke Schmidt 6.5 (78. Jasper ter Heide -), Calvin Mac-Intosch 6.5, Jhondly van der Meer 7, Alex Bangura 6.5, Mees Hoedemakers 7, Michael Breij 6.5 (86. Tamás Kiss -), Jamie Jacobs 6 (63. Mitchel Paulissen 6.5), Robin Maulun 7.5, Issa Kallon 6, Tom Boere 6.5

Heracles Almelo: Janis Blaswich 5, Noah Fadiga 5.5, Marco Rente 5 (76. Mateo Les -), Mats Knoester 5.5, Giacomo Quagliata 5, Lucas Schoofs 5, Luca de la Torre 5.5, Bilal Basacikoglu 4.5 (68. Ismail Azzaoui 5), Rai Vloet 5, Delano Burgzorg 5 (68. Mohamed Amissi 5), Kaj Sierhuis 5.5 (60. Sinan Bakis 5.5)

Man of the Match: Robin Maulun

Eredivisie

gerelateerd