Van Gaal kondigt voor duel al wissel aan bij Oranje in de pauze

25 november 2022, 16:32

Louis van Gaal gaat halverwege Memphis Depay inbrengen in de tweede WK-wedstrijd tegen Ecuador. De Nederlandse aanvaller kan slechts een helftje spelen volgens de bondscoach, maar gaat die helft ook zeker maakt. "Als je het niet verder vertelt, dan kan ik je zeggen dat Memphis in de rust invalt. Voor wie? Dat moeten we zien", grinnikte de keuzeheer.

"Dat hangt van de wedstrijd. Wie levert en wie levert niet?", stelde Van Gaal desgevraagd tegenover de NOS. "Of wie levert er minder? Zo gaat dat. Dit is topsport. Ik kijk wie er plaats moet maken voor Memphis. Hij gaat in elk geval een helft spelen." Daarmee gaf Van Gaal toch nog iets prijs van de opstelling, wat hij een dag van tevoren niet wilde doen.

Sowieso was de keuzeheer goed gemutst, want hij is blij dat Ecuador zich aanpast aan Oranje en in hetzelfde systeem voor de dag komt. "En dus denk ik dat wij gaan winnen. Zo simpel is dat, ja. Want hij spelen dit systeem beter dan Ecuador. We kunnen drukgeven op de juiste momenten." Toch wijzigde Van Gaal bij het Nederlands elftal ook een aantal dingen: op drie posities kiest hij voor een andere speler, terwijl Cody Gakpo binnen de basiself verschoof.

"Dat heeft met de kwaliteiten van Ecuador te maken", verklaarde Van Gaal. "Ik had verwacht dat Romario Ibarra zou spelen. Daar kan Jurriën Timber beter tegen spelen. Maar Enner Valencia speelt. Dat is een verrassing dat hij het gehaald heeft, maar ook tegen hem is Timber een meer geschikt figuur", aldus de bondscoach over het verschil met Matthijs de Ligt, die op de bank begint. Daarmee levert Oranje wel kopkracht in, maar dat komt volgens Van Gaal goed.

Lees ook: Ecuador met sterspelers én fonkelnieuwe formatie tegen Oranje

En Teun Koopmeiners start op de plaats van Berghuis op het middenveld. "Dat was voor het WK al een vraagteken. Berghuis heb ik gezien op het WK en nu wil ik Koopmeiners ook op die plek zien en die kans geven. Bovendien denk ik dat Koopmeiners beter tegen Moisés Caicedo kan spelen." En de laatste aanpassing was voorin, waarin Cody Gakpo op de plek van Vincent Janssen speelt én Davy Klaassen als aanvallende middenvelder start.

"Deze combinatie wil ik zien. We hebben veel verschillende combinaties voorin, waarin Memphis meestal de stabiele figuur is. De rest wisselt veel door en dat heeft ook met de tegenstander te maken en hoe we ze willen vastzetten. En daar is Klaassen een kei in", aldus Van Gaal, die daarna aankondigde dat Memphis halverwege in het elftal zou komen.

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen