Transferweekje: Ziyech huilt, Chelsea verbaast en PSV heeft beet

4 februari 2023, 12:08

De winterse transfermarkt sloot in de nacht van dinsdag op woensdag zijn deuren. Na een rustige start ontbrandde de boel in de laatste dagen volledig. Spelers die hun droomtransfer in rook zagen opgaan, maar ook clubs die op de valreep nog flink met geld smeten. Dat de transferwindow voorbij is, betekent overigens niet dat de rust is wedergekeerd. De geruchtenmolen blijft op volle toeren draaien. Een overzicht van de meest aannemelijke, terugkerende geruchten en verhalen van de afgelopen zeven dagen uit binnen- en buitenland.

Ziyech en Amrabat zien droomtransfer afketsen 

Waar Ajax-supporters de hele maand januari droomden van een terugkeer van Hakim Ziyech, daar leek de linkspoot in de laatste dagen van de winterse transferwindow hard op weg naar Paris Saint-Germain. De Fransen wilden de oud-speler van SC Heerenveen, FC Twente en Ajax voor de rest van dit seizoen huren van Chelsea. In Parijs maakte men zich al klaar voor de aankondiging van de komst van Ziyech, die zelf al in Parijs was, zijn medische keuring succesvol had doorstaan én zijn handtekening al had gezet. Maar zijn droomtransfer, die kwam er niet. Chelsea stuurde in eerste instantie meerdere keren de verkeerde documenten richting Parijs, waarna de Engelse grootmacht vervolgens ook nog eens te laat was. De contracten waren daardoor niet geldig en Ziyech zag zijn vertrek naar PSG dus op het laatste moment afketsen. Hij is niet de enige Marokkaanse international die uiteindelijk géén transfer maakte op Deadline Day. FC Barcelona hoopte zich te versterken met Sofyan Amrabat, maar zijn huidige werkgever Fiorentina stak daar een stokje voor.

Lees ook: Trainer steekt hand in het vuur voor Ziyech: "Ben ik van overtuigd"

Chelsea slaat volledig door en zorgt voor verbazing in voetbalwereld

Waar Chelsea PSG en Ziyech dus flink teleurgesteld achterliet, daar deed de huidige middenmoter in de Premier League zelf wél zaken. De Londenaren hadden in de winterse transferperiode al met grof geld gesmeten voor de komst van onder meer Mykhaylo Mudryk, Benoît Badiashile en Noni Madueke en telden op de valreep ook nog 121 miljoen euro neer om Enzo Fernández los te weken bij Benfica. De Argentijn maakte in de zomer de overstap vanuit zijn thuisland naar Benfica en speelde zich tijdens het WK in Qatar in de kijker van Chelsea. De kooplustige Londenaren hadden Fernández het liefst al in een eerder stadium van de winterse transferwindow vastgelegd, maar Benfica hield voet bij stuk. Fernández zelf wilde alleen nog maar naar Chelsea en was dan ook verheugd met het feit dat The Blues op de valreep alsnog besloten de clausule te lichten. "Op dit moment weten we dat wij zonder hem een beter team zijn. Wij kunnen beter samen voetballen zonder Enzo, er zijn meer goede spelers bij Benfica", reageerde Benfica-trainer Roger Schmidt daags na het vertrek van de middenvelder.

Lees ook: Schmidt geeft Enzo Fernández trap na: "Beter team zonder hem"

Geen nieuwe middenvelder in De Kuip

Feyenoord was er alles aan gelegen zich in januari te versterken met een middenvelder. De huidige koploper van de Eredivisie had Ramiz Zerrouki van FC Twente afgelopen zomer al bovenaan zijn verlanglijstje staan en deed vorige maand een nieuwe poging. Begin januari leek Feyenoord al definitief een streep te moeten zetten door de komst van Zerrouki, maar op de valreep meldden de Rotterdammers zich toch nog met een nieuw bod in Enschede. Technisch directeur Jan Streuer wees hen echter de deur. Ook in Zwolle liep Feyenoord een blauwtje op. Trainer Arne Slot is erg gecharmeerd van Thomas van den Belt en hij hoopte de middenvelder van PEC Zwolle spoedig te kunnen begroeten. Maar de lijstaanvoerder van de Keuken Kampioen Divisie wilde enkel meewerken aan een tussentijds vertrek als de hoofdprijs werd betaald. Die was Feyenoord iets te gortig, waardoor ook Van den Belt niet naar Rotterdam kwam. Als het aan Van den Belt ligt, wordt zijn zomerse overstap naar De Kuip de komende dagen afgerond. 

Lees ook: Van den Belt wil zomerse transfer naar Feyenoord spoedig afronden

PSV heeft gewenste versterkingen binnen

Waar Feyenoord er dus niet in is geslaagd zich op de valreep nog te versterken, verwelkomde PSV op Deadline Day twee nieuwe spelers. Na het vertrek van Cody Gakpo en Noni Madueke naar Engeland was de huidige nummer drie van de Eredivisie nadrukkelijk op zoek naar versterking voor de flanken. Die vonden ze uiteindelijk in Dortmund. Thorgan Hazard maakt dit seizoen op huurbasis af in Eindhoven. Ook Patrick van Aanholt is het komende half jaar te bewonderen in het Philips Stadion. PSV ging maandag akkoord met het vertrek van Philipp Max naar Eintracht Frankfurt en Van Aanholt moet het gat opvullen dat de Duitse vleugelverdediger achterliet. De Eindhovenaren moesten overigens nog even vrezen dat ook Johan Bakayoko de deur van het Philips Stadion achter zich dicht zou trekken. Paris Saint-Germain had zich gemeld voor de diensten van de jonge aanvaller. De Franse aanbieding voldeed echter niet aan de eisen van PSV.

Feyenoord en PSV gaan de strijd met elkaar aan

Dat de winterse transfermarkt zijn deuren heeft gesloten, betekent natuurlijk niet dat de geruchtenmolen is uitgevallen. Integendeel zelfs. Het Eindhovens Dagblad pakte eerder deze week uit met een mogelijke transferstrijd tussen Feyenoord en PSV. De Eindhovenaren zouden zich komende zomer willen versterken met een verdediger en hebben naar verluidt Stefan de Vrij als droomkandidaat op het lijstje staan. De Vrij is bij Internazionale in het bezit van een aflopend contract en kan komende zomer dus naar alle waarschijnlijkheid op transfervrije basis worden aangetrokken. Feyenoord gaat hem mogelijk óók proberen te strikken. Ook op het middenveld zullen vermoedelijk mutaties plaatsvinden. Ibrahim Sangaré stond vorige zomer al in de belangstelling van clubs uit de Premier League en het is de verwachting dat zij na dit seizoen opnieuw zullen melden. 'Een interessant krachtenveld zal in Nederland kunnen ontstaan rond bijvoorbeeld Ramiz Zerrouki van FC Twente', schreef het ED. 

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen