WK-serie: Duitsland tussen hoop en vrees

30 december 2005, 12:00

Op 9 juni 2006 wordt in München het wereldkampioenschap voetbal geopend. Vanaf die dag doen 32 landen een gooi naar een plek in de finale, die precies een maand later gespeeld zal worden in Berlijn. Vanaf 28 oktober 2005, precies 32 weken voor de openingswedstrijd, stelt FCUpdate.nl elke week één van de 32 deelnemende landen aan u voor. Deze week in deel 10: Duitsland.

"Voetbal is een leuk spel waarin 22 mannen elkaar 90 minuten lang de bal toespelen en na afloop hebben de Duitsers altijd gewonnen", zei de voormalige Engelse spits Gary Lineker ooit. Treffender dan dat kan de positie van Duitsland in het mondiale voetbal niet beschreven worden. Duitse ploegen worden nooit geroemd om haar voetbalkwaliteiten en er zijn ook altijd ploegen die veel beter en mooier spelen. Bovendien winnen Duitsers negen van de tien keer onterecht of in de laatste minuut. Het liefst nog onterecht én in de laatste minuut. Voetballen kunnen ze niet, daar is de hele wereld het over eens. Maar toch is Duitsland na Brazilië het meest succesvolle voetballand ter wereld. Heuh?

Road to Germany  

De bondscoach  

Met Jürgen Klinsmann staat er een man aan het hoofd van de Duitse nationale ploeg die weet wat het is om internationale prijzen te winnen. De 41-jarige Bundestrainer won als spits van de nationale ploeg in 1990 het WK en in 1996 het EK. Klinsmann weet echter ook hoe het níet moet. Tijdens de WK's van 1994 en 1998, waarin Duitsland niet al te best voor de dag kwam, was de spits immers ook de van de partij. Klinsmann kent de klappen van de zweep en weet als geen ander hoe het is om als speler een groot eindtoernooi te beleven.

De vedette  

Het Duitse elftal heeft met doelman Oliver Kahn en middenvelder Michael Ballack twee grote sterren. Met name Ballack is van onschatbare waarde voor die Mannschaft. De vedette van Bayern München zet de lijnen uit, controleert het middenveld en maakt regelmatig cruciale doelpunten. De middenvelder geldt in eigen land als een absolute wereldster, maar hijzelf lijkt nu ook in het buitenland op zoek te willen naar erkenning. Zijn contract in München loopt aan het eind van dit seizoen af en hij lijkt aan te sturen op een vertrek. Na vier seizoenen lijkt er daarmee een eind te komen aan het huwelijk tussen Ballack en de Duitse recordkampioen.

Na deze periode in Leverkusen vertrok Ballack naar Bayern, waar hij zich in sneltreinvaart ontwikkelde tot de beste speler van Duitsland. Inmiddels twijfelt niemand in Duitsland meer aan de kwaliteiten van Ballack, maar de speler zelf lijkt te wachten op echte internationale erkenning. Een transfer naar een grote buitenlandse club zou hiervoor kunnen zorgen.  

De verwachtingen  

Hoewel Duitsland kwalitatief minder lijkt dan een handvol Europese landen, is de kans groot dat de ploeg ver gaat komen. De ploeg heeft thuisvoordeel en komt traditioneel vrijwel altijd goed voor de dag tijdens eindtoernooien. Het zal waarschijnlijk niet met mooi voetbal zijn en ongetwijfeld zal de ploeg opnieuw wedstrijd tegen de verhouding in winnen. Maar goed, dat is de kracht van Duitsland. De kracht van Duitsland is dat het team bestaat uit elf Duitsers. En Duitsers buigen niet, zeker niet in eigen land.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen