De bizarre seizoenshelft van Youssouf Hersi

3 januari 2006, 15:36

Nog geen twee maanden geleden zag de toekomst van Youssouf Hersi er somber uit. De middenvelder kwam niet voor in de plannen van Vitesse-trainer Edward Sturing en speelde zijn wedstrijdjes op maandagavond met het reserveteam. De geboren Ethiopiër knokte zich echter terug en is inmiddels een vaste waarde in het basiselftal van de Arnhemmers. FCUpdate.nl blikt met de middenvelder, die enkele jaren geleden nog gezien werd als één van de grootste talenten op de Nederlandse velden, terug op zijn bewogen eerste helft van het seizoen.

Als exponent van de jeugdopleiding van Ajax leek Youssouf Hersi een grote toekomst tegemoet te gaan. De middenvelder was één van de beste Nederlandse spelers tijdens het jeugd-WK van 2001 in Argentinië en mede dankzij hem behaalde Oranje tijdens dat toernooi de kwartfinale. Net op het moment dat Nederland wachtte op de grote doorbrak van Hersi, stokte zijn ontwikkeling echter. Bij Ajax slaagde Hersi er niet in om een basisplaats te veroveren, waarna hij vertrok uit Amsterdam. Na avonturen bij NAC Breda, NEC en SC Heerenveen werd Hersi in januari 2005 als opvolger van Nick Hofs naar Vitesse gehaald.

Toch valt het niet mee om in zulke periodes positief te blijven, geeft Hersi toe. "Op het moment dat de trainer me vertelde dat hij me niet nodig had, was mijn eerste ingeving dat ik dan maar naar een andere club moest. Maar diep in mijn hart wilde ik nooit weg. Ik wilde blijven knokken voor mijn plekje in het team."

Het grootste probleem van Hersi was dus eigenlijk zijn kracht, namelijk zijn intuïtie. Toch denkt de technicus dat trainers dat niet uit spelers moeten proberen te halen. "Kijk, als trainer moet je spelers vertrouwen geven. Als een speler een echte dribbelaar is, moet je niet telkens tegen hem roepen dat hij over moet spelen. Op een dergelijke manier krijgt een speler nooit vertrouwen. Afkraken heeft geen zin, je moet zulke spelers dwingen om vooruit te voetballen en de acties te blijven maken. Tuurlijk zal dat af en toe fout gaan, maar ik denk dat er na verloop van tijd veel acties zullen lukken", aldus Hersi.

Hersi is blij met de tweede kans die hij van Sturing gekregen heeft. "Ik heb denk ik laten zien dat je altijd in jezelf moet blijven geloven en dat je altijd keihard moet werken. Als je blijft knokken en als je elke training goed je best doet, krijg je vanzelf je kans. Ik ga in ieder geval met een goed gevoel het nieuwe jaar in. Dat had ik een poosje geleden niet gedacht, nee. In een periode van twee maandjes kan een hoop veranderen", grijnst de pas 23-jarige middenvelder.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen