Voorbeschouwing: EK-tickets komen dichterbij

Ger
29 maart 2011, 08:55   Bijgewerkt: 29 maart 2011, 09:21

De blik van de Nederlandse voetbalfan zal vanavond zijn gericht op de return tussen Oranje en Hongarije. In de kwalificatiecyclus voor het EK van 2012 komen dinsdag echter ook achttien andere landen in actie. FCUpdate.nl staat, per poule, stil bij de betreffende wedstrijden.

Groep A

{image[275215][left-half][]}België greep vorige week vrijdag in de uitwedstrijd tegen Oostenrijk (0-2) de laatste strohalm en speelt weer een rol van betekenis in de poule. Achter de onaantastbare koploper Duitsland zijn de Rode Duivels nu samen met de Alpenbewoners en het Turkije van bondscoach Guus Hiddink kansrijk voor de tweede plaats. Dinsdag zou wel eens een mooie avond voor onze zuiderburen kunnen worden. De Belgen spelen zelf in Brussel tegen Azerbeidzjan, terwijl concurrenten Turkije en Oostenrijk elkaar in een onderling duel treffen. Mocht de confrontatie in Istanbul uitdraaien op een gelijkspel of een zege voor de Turken, dan klimt België naar de tweede positie.

Groep C

{image-old[55138][right-half][]}Slovenië zag afgelopen vrijdag een aanval op de toppositie in groep C mislukken. In de thuiswedstrijd tegen lijstaanvoerder Italië bleek een treffer van Thiago Motta na rust doorslaggevend (0-1). La Squadra Azzurra heeft inmiddels al zes punten voorsprong op Slovenië en Servië. De achtervolgers gaan dinsdag op bezoek bij respectievelijk Estland en Noord-Ierland. Winst is niet alleen noodzakelijk om het elastiekje naar de Italianen intact te houden. Tegenstanders Estland en Noord-Ierland hebben namelijk nog een wedstrijd tegoed en staan er in verliespunten gemeten beter voor dan Slovenië en Servië.

Groep D

{image-old[45646][left-half][]}Frankrijk liep tijdens de afgelopen speelronde verder uit op de concurrentie. De Haantjes zegevierden bij Luxemburg (0-2), terwijl nummer twee Wit-Rusland onderuit ging in het uitduel met Albanië (1-0). De twee laatstgenoemde landen moeten nu een achterstand van vier punten op Frankrijk zien te overbruggen. Bosnië-Herzegovina, dat de vierde positie bezet, speelde een wedstrijd minder en kan zich nog ontwikkelen tot een outsider. Verwacht dinsdag echter niet dat groep D stevig opgeschud gaat worden. Alleen Roemenië en Luxemburg - allebei nog in afwachting van hun eerste driepunter - komen in actie.

Groep E

{image-old[55180][right-half][]}Zweden heeft de taak om de onoverbrugbaar ogende kloof met Oranje niet verder te laten oplopen. De Scandinaviërs staan momenteel liefst negen punten achter op de soepel draaiende equipe van keuzeheer Bert van Marwijk. De stand in groep E van de EK-kwalificatie geeft echter een vertekend beeld, aangezien Zweden twee duels minder heeft afwerkt dan het Nederlands elftal. De ploeg van captain Zlatan Ibrahimovic speelt dinsdagavond in eigen land tegen Moldavië. In de Amsterdam ArenA neemt Oranje het weer op tegen Hongarije. De Nederlandse supporters hopen uiteraard op een herhaling van de voetbalshow die de vice-wereldkampioen weggaf in Boedapest (0-4).

Groep F

{image-old[47627][left-half][]}Het scenario in groep F kan, met de helft van het programma achter de rug, verschillende kanten op. Kroatië bewees zichzelf afgelopen vrijdag een slechte dienst door het treffen bij Georgië te verliezen (1-0). Griekenland maakte dankbaar gebruik van die misstap en zegevierde bij Malta (0-1). Vasilis Torosidis tekende in de laatste minuut voor de beslissende treffer. De Grieken zijn nu lijstaanvoerder, met een punt voorsprong op Kroatië en twee punten op Georgië. Ook de rol van nummer vier Israël is nog allerminst uitgespeeld. Deze formatie speelt dinsdagavond voor eigen publiek tegen Georgië. De winnaar van dat duel blijft serieus in de race voor een EK-ticket.

Groep I

{image-old[55141][right-half][]}Tsjechië mocht vorige week vrijdag in Granada dankzij een raak afstandsschot van Jaroslav Plasil geruime tijd hopen op een stunt tegen Spanje. Twee doelpunten van David Villa bezorgden de wereldkampioen echter alsnog de zege. Door het resultaat is de strijd om de koppositie in groep I nagenoeg beslist. De ploeg van keuzeheer Vicente del Bosque heeft nu zes punten meer dan Tsjechië, dat dinsdagavond in eigen land tegen hekkensluiter Liechtenstein speelt. De Spanjaarden hebben op bezoek bij Litouwen, de nummer vier van de poule, goede papieren om ook hun vijfde kwalificatieduel op weg naar het EK van 2012 in winst om te zetten.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen