Vernieuwd Oranje start WK-voorbereiding met gelijkspel

17 mei 2014, 22:26

De eerste oefenwedstrijd van Oranje voor het WK in het nieuwe 5-3-2 systeem is redelijk verlopen. Met tien eredivisiespelers in de basis speelde de formatie van coach Louis van Gaal in de ArenA met 1-1 gelijk tegen Ecuador, dat volgende maand eveneens deelneemt aan de mondiale titelstrijd in Brazilië. Robin van Persie, uitgerekend de enige niet-eredivisiespeler in de ploeg, maakte het Nederlandse doelpunt.

Hoeveel waarde gehecht kan worden aan het resultaat van de wedstrijd tegen Ecuador, is onduidelijk. Het is nog te vroeg om bijvoorbeeld in te schatten hoeveel van de elf basisspelers in dit duel ook tijdens het WK tot de startformatie zullen behoren. Misschien vijf, wellicht zes. Heel misschien zeven.

Een prachttreffer van de spits, die als enige 'buitenlander' tussen louter eredivisiespelers in het veld stond bij Oranje. Bondscoach Van Gaal koos er voor om, op Van Persie na, alleen spelers op te stellen die al anderhalve week met hem trainden in de bossen van Hoenderloo. Alle spelers die hun brood in het buitenland verdienen en pas donderdag aansloten bij Oranje, begonnen in Amsterdam op de reservebank.

Het meest interessante aan de wedstrijd tegen Ecuador was dat Oranje voor het eerst aantrad in het veelbesproken 5-3-2, het beoogde spelsysteem voor het WK. Stefan de Vrij was de meest centrale verdediger en had Veltman en Martins Indi naast zich. Het systeem werkte redelijk, al maakte de Oranje-defensie het zichzelf in de eerste helft lastig door te vaak onnodig de bal te verspelen. Hierdoor kwam Ecuador, het komende WK ingedeeld in een groep met Frankrijk, Zwitserland en Honduras, er een aantal keer gevaarlijk uit.

Omdat ook pogingen van Wijnaldum en Van Aanholt niets opleverden, bleef het 1-1. Een resultaat waar weinig mis mee is, zeker gezien het jonge en onervaren team waarmee Oranje speelde. De ploeg en bondscoach Van Gaal kunnen hiermee verder, richting Portugal. Daar zet deze selectie, aangevuld met de internationals die dit weekend nog clubverplichtingen hadden, komende week de volgende stap richting Rio de Janeiro.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen