Bryan Ruiz en de rest: een introductie van Costa Rica

1 juli 2014, 16:50

Wie voorafgaand aan dit WK een pool ingevuld heeft, zal Costa Rica vermoedelijk op nul punten gezet hebben. Volkomen kansloos leek de ploeg in een poule met voetbalgrootmachten Italië, Engeland en Uruguay, drie voormalig wereldkampioenen. Maar tot ieders verrassing won Costa Rica de groep en omdat het daarna ook Griekenland uitschakelde, staat het kleine land uit Midden-Amerika in de kwartfinale tegenover Oranje. Maar wie zijn die spelers van Costa Rica nou eigenlijk? Hoog tijd voor een introductie.

Keylor Navas (27)

positie: keeper

club: Levante

De grote held van de wedstrijd tegen Griekenland was doelman Keylor Navas, hij stopte de strafschop van Theofanis Gekas. Hij is een vaste waarde bij Levante in de Spaanse Primera Division en één van de sterkhouders van dit Costa Ricaanse elftal.

Junior Diaz (30)

positie: linksback

club: FSV Mainz 05

Eén van de routiniers van de ploeg is linkerverdediger Junior Diaz. De 30-jarige back heeft al 66 interlands achter zijn naam en staat onder contract bij Bundesliga-ploeg FSV Mainz 05, waar hij veel aan spelen toekomt. Bestrijkt bij Costa Rica groot deel van de linkerflank.

positie: linker centrale verdediger

club: Saprissa

De held van Costa Rica sinds hij tegen Griekenland de winnende penalty benutte. Umaña beschikt over een schat aan ervaring, maar speelde nooit in Europa. Met 85 interlands de meest ervaren speler van het basiselftal en op het veld een verlengstuk van Jorge Luis Pinto, de 61-jarige bondscoach van Costa Rica.

Giancarlo Gonzalez (26)

positie: centrale verdediger

club: Columbus Crew

De centrale man achterin in het 5-3-2 systeem van Costa Rica is Giancarlo Gonzalez, een 26-jarige speler van het Amerikaanse Columbus Crew. Speelde ooit in Noorwegen, bij Valerenga, maar keerde Europa na anderhalf jaar weer de rug toe. Wordt gezien als één van de beste spelers van Costa Rica dit toernooi, is door ESPN opgenomen in het droomelftal van de groepsfase.

Oscar Duarte (25)

positie: rechter centrale verdediger

club: Club Brugge

Niet beschikbaar tegen Oranje vanwege een schorsing en dat is een aderlating voor Costa Rica, want de relatief onervaren Duarte was bezig aan een sterk toernooi. Club Brugge betaalde in januari 2013 zo'n 150.000 euro voor de verdediger, een koopje.

{image[296146][right-half][]}Cristian Gamboa (24)

positie: rechtsback

club: Rosenborg BK

Moderne back die de hele flank kan bestrijken. Ging al in 2010, toen hij twintig jaar was, naar Noorwegen voor een avontuur bij Fredrikstad. Kwam na een mislukte periode bij FC Kopenhagen in 2012 bij Rosenborg BK terecht, waar hij basisspeler is. Behoorde tot de Costa Ricaanse ploeg die in 2009 verrassend vierde werd op het wereldkampioenschap voor spelers tot 20 jaar.

Yeltsin Tejeda (22)

positie: centrale middenvelder

club: Saprissa

Vernoemd nar Boris Yeltsin, de eerste president van Rusland. Is met zijn 22 jaar één van de groentjes van de ploeg, maar houdt zich knap staande dit toernooi. Moet met zijn ervaren teamgenoot Celso Borges zorgen voor de balans op het middenveld.

{image[296148][right-half][]}Celso Borges (26)

positie: centrale middenvelder

club: AIK Solna

Het succes van Costa Rica is voor een groot deel het succes van Celso Borges. Speelt een uitstekend toernooi als centrale middenvelder en is klaar voor de stap naar een Europese topclub. Scoort in competitieverband jaarlijks tussen de acht en veertien keer. Heeft het talent niet van een vreemde; zijn vader Alexandre Borges Guimarães is oud-profvoetballer, kwam zestien keer uit voor de nationale ploeg en was bondscoach van Costa Rica op het WK 2002.

Christian Bolanos (30)

positie: vleugelspeler

club: FC Kopenhagen

De rappe Bolanos brak in 2005 door tijdens het WK voor clubs, waar hij met Deportivo Saprissa derde eindigde. Hij werd, achter de scorende doelman Rogerio Ceni en Liverpool-middenvelder Steven Gerrard, verkozen tot op twee na beste speler van dat toernooi en kreeg daarvoor de Bronzen Bal. Speelt nu bij FC Kopenhagen en moet met Bryan Ruiz aansluiten bij spits Joel Campbell. De 30-jarige Bolanos is een aanvallende flankspeler, maar scoort opvallend weinig in de nationale ploeg: slechts twee keer in 59 interlands.

Bryan Ruiz (28)

positie: vleugelspeler

club: Fulham

Joel Campbell (22)

positie: spits

club: Arsenal

Oog voor talent heeft Arsenal, en in het bijzonder manager Arsene Wenger, altijd gehad. In augustus 2011 trok de ploeg Joel Campbell aan, een op dat moment 19-jarige en onbekende spits uit Costa Rica. Omdat hij geen werkvergunning kreeg in Engeland verhuurde Arsenal hem aan achtereenvolgens Lorient, Betis en Olympiakos en bij laatstgenoemde club maakte hij afgelopen seizoen indruk. Hij scoorde in de CL-wedstrijd tegen Man United, die Olympiakos met 2-0 won. Keert na dit WK terug bij Arsenal, waar hij voor zijn kans wil gaan.

Deze elf spelers vormden de afgelopen wedstrijden de basisploeg van Costa Rica, in een 5-3-2 systeem. Duarte is er wegens een schorsing niet bij tegen het Nederlands elftal, zijn plek wordt mogelijk ingenomen door de ervaren Johnny Acosta (30). hij staat onder contract bij het Costa Ricaanse Alajuelense.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen