Blog vanuit Brazilië: brok in de keel van Cillessen

6 juli 2014, 18:44

Een collega van een radiozender zei het na afloop van de WK-wedstrijd van Oranje tegen Spanje plagerig tegen Jasper Cillessen. "Een langere keeper had die bal gehad, hè." Hij verwees daarmee naar de strafschop van Xabi Alonso, die niet onhoudbaar leek. Cillessen koos de goede hoek, maar kon de bal niet stoppen. Cillessen kon wel lachen om de opmerking. "Ik kom steeds dichter bij", zei hij.

Als keeper heb je niet vaak de mogelijkheid om eeuwige roem te vergaren. Een bal stoppen is leuk, maar de held van de wedstrijd is de spits die de winnende goal maakt. Alleen als het duel uitdraait op strafschoppen, kan je je als doelman echt de geschiedenisboeken in keepen. Vraag maar aan Hans van Breukelen en Edwin van der Sar. Daar droomde Cillessen natuurlijk ook van. En zaterdag, in de Arena Fonte Nova, zou hij daar de kans voor krijgen. De tijd tikte weg, richting de 120ste minuut. Vanuit een ooghoek zag de keeper van Ajax wel dat Tim Krul bezig was met een warming-up, maar rekening met een wissel hield hij niet. "Ik ging er vanuit dat het uit voorzorg was. Zodat hij er snel in kon, als mij iets zou overkomen", zei Cillessen na de wedstrijd.

In de mixed zone van de Arena Fonte Nova, waar spelers en journalisten elkaar treffen, vocht Cillessen tegen de emoties. Zijn woorden kwamen er hakkelend uit, de tranen waren niet ver weg. Hij was blij met de overwinning, dolblij. Maar toch. Hij had gemengde gevoelens, gaf hij met een simpel knikje aan. Dit had zijn avond kunnen zijn, de avond waarop hij de held van het Nederlands elftal zou worden. In plaats daarvan was hij de schlemiel, de keeper die door zijn coach niet goed genoeg bevonden wordt om strafschoppen te pakken. Dat laatste deed pijn en daar zal iedereen begrip voor hebben.

Ondanks de pijn en frustratie die hij voelde- Cillessen trapte na zijn wissel een paar bidons het stadion uit- bleek de keeper van Ajax in de strafschoppenreeks de grootste fan van collega Tim Krul. Hij ging volledig uit zijn dak na de eerste redding van Krul en stormde, toen het duel beslist was, als eerste richting zijn collega.

Dat Cillessen na afloop van het duel met een brok in zijn keel de media te woord stond en gemengde gevoelens had, was logisch. Maar door zijn reactie na de reddingen van Krul was de keeper van Ajax de echte held van de avond in Salvador. Zijn moment komt nog wel, hopelijk in de halve finale of de finale. In de eindstrijd in Maracana bij een 1-0 voorsprong een strafschop van Thomas Müller stoppen, het is Cillessen van harte gegund.

Door: Roland Mather

Twitter: @rolandmather

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen