Voorbeschouwing: hoe eindigt de Eredivisie 2014/2015?

7 augustus 2014, 11:01

De wedstrijd tussen PEC Zwolle en FC Utrecht vormt vrijdag de opening van het nieuwe eredivisieseizoen. Achttien teams beginnen weer vol goede moed aan de reeks van 34 wedstrijden, in de hoop in mei iets moois te hebben behaald. Hoog tijd om de glazen bol weer uit de kast te halen en de afloop van het seizoen te voorspellen. Wat is de stand van de Eredivisie als alle wedstrijden erop zitten?

1. PSV

Adel verplicht. Met de selectie die PSV nu al heeft, eventueel nog aangevuld met een aantal versterkingen, móet de club uit Eindhoven een succesvolle gooi kunnen doen naar de titel. Een voorhoede met Memphis Depay, Luuk de Jong en Luciano Narsingh is voor Nederlandse begrippen exceptioneel. Zeker met Georginio Wijnaldum en Adam Maher erachter. Loopt PSV de titel mis, dan heeft coach Phillip Cocu gefaald.

{image[296455][right-half][]}2. Ajax

Na vier landstitels op rij moet Ajax een stapje terug doen. Versterkt is de selectie van coach Frank de Boer amper, vergeleken met vorig seizoen. Een scorende spits ontbreekt nog altijd en op het middenveld is het even zoeken, nu Siem de Jong en Christian Poulsen vertrokken zijn. Een keer geen kampioen, het zal na vier titels op rij even wennen worden voor Frank de Boer en het Amsterdamse publiek.

3. Feyenoord

Na het vertrek van Stefan de Vrij, Bruno Martins Indi, Daryl Janmaat en Graziano Pellè is het niet reëel om te verwachten dat Feyenoord direct weer mee kan doen om de titel. Toch moet de selectie die er nu is, in staat worden geacht om hoog te eindigen en zich direct te plaatsen voor de Europa League.

4. Vitesse

Laat Peter Bosz maar bouwen en sleutelen. Overal waar de coach de tijd kreeg om aan zijn elftal te werken, boekte hij resultaten. In de tweede helft van het seizoen 2013/2014 ging het bergafwaarts, maar Bosz krijgt het team deze jaargang op de rit. Een keurige vierde plek en mogelijk een EL-ticket voor de Arnhemmers.

{image[296657][right-half][]}5. FC Twente

Alfred Schreuder krijgt het niet eenvoudig in zijn eerste jaar als officiële hoofdcoach van FC Twente. Dusan Tadic en Quincy Promes zijn vertrokken en dat waren de spelers die vorig seizoen het verschil maakten. Het team dat overblijft, blijft steken in de subtop.

6. FC Groningen

In de laatste weken van het vorige seizoen was FC Groningen niet te verslaan en de club is erin geslaagd om de selectie grotendeels bijeen te houden. Met deze ploeg moet een plaats in de play-offs om Europees voetbal opnieuw mogelijk zijn voor coach Erwin van de Looi en zijn mannen en dat zou een knappe prestatie zijn.

7. AZ

Na twee jaar bij sc Heerenveen zwaait Marco van Basten dit seizoen de scepter bij AZ. Gemakkelijk krijgt hij het niet, want in de breedte is de selectie er niet beter op geworden ten opzichte van vorig seizoen. Als hij deze ploeg in de play-offs om een Europa League-ticket krijgt, mag Van Basten dik tevreden zijn.

{image[296645][right-half][]}8. PEC Zwolle

Het wordt nog een paar weken billenknijpen voor iedereen die PEC Zwolle een warm hart toedraagt, tot eind augustus de transfermarkt sluit. Maar als de huidige selectie bijeen blijft, of in ieder geval voor een groot deel, kan het een fraai seizoen worden voor de regerend bekerwinnaar. Het linkerrijtje moet in ieder geval haalbaar zijn.

9. FC Utrecht

Het was een drukke zomer voor FC Utrecht. Veel spelers gingen, veel spelers kwamen ervoor terug. En met mannen als Ruud Boymans, Ramon Leeuwin en Christian Kum heeft de club gescout op karakter, op spelers die passen bij de eigenschappen waar FC Utrecht voor staat. Kwalitatief is Utrecht wel eens beter geweest, maar met deze selectie kan de ploeg een aardig seizoen draaien en in het linkerrijtje eindigen.

{image[296070][right-half][]}10. SC Heerenveen

Met Alfred Finnbogason, Rajiv van la Parra en Bilal Basacikoglu verloor sc Heerenveen deze zomer een complete voorhoede en daarnaast vertrok nog een peloton aan spelers uit het Abe Lenstra Stadion. Daar kreeg de nieuwe coach Dwight Lodeweges wel wat nieuwe namen voor terug, maar zeker is dat sc Heerenveen er kwalitatief niet beter op geworden is. Plek tien, meer zit er niet in voor de Friezen.

11. ADO Den Haag

Van hekkensluiter naar middenmoter, het ging snel bij ADO Den Haag in de tweede helft van het seizoen 2013/2014. Aan coach Henk Fräser nu de lastige taak om de bijzondere prestaties in de laatste maanden van de vorige jaargang een vervolg te geven. Dat zal met vallen en opstaan gaan.

12. Go Ahead Eagles

{image[294116][right-half][]}Een ploeg om in de gaten te houden is Go Ahead Eagles. Met Erik Falkenburg, Jarchinio Antonia en Xander Houtkoop zijn goede spelers vertrokken, maar door de komst van onder meer Alex Schalk, Giliano Wijnaldum, Jules Reimerink, Lesly de Sa en Peter van Ooijen is Go Ahead er niet zwakker op geworden. De Eagles vliegen nog een jaar door in de Eredivisie en spelen zich opnieuw keurig veilig.

13. Willem II

De kampioen van de Jupiler League blijft fier overeind op het hoogste niveau. Willem II verloor topscorer Ruud Boymans, maar haalde daar Ben Sahar voor terug. De rest van de selectie is van goed niveau en de Tricolores moeten in staat zijn om boven de rode streep te eindigen.

14. NAC Breda

Wie heeft er gelijk, aanvoerder Jelle ten Rouwelaar of zijn trainer Nebojsa Gudelj? De ervaren doelman riep onlangs dat deze selectie te smal is en dat NAC Breda nog niet klaar was voor de competitie, coach Gudelj sprak van een 'selectie waarmee we het seizoen aankunnen'. Gezien zijn ervaring zal Ten Rouwelaar weten waarover hij praat en lijkt NAC Breda een lastig seizoen tegemoet te gaan. Het wordt knokken voor de punten.

15. SC Cambuur

In het eerste seizoen in de Eredivisie leverde Cambuur een topprestatie door boven de rode streep te eindigen. Dat gaat ook de komende jaargang lukken, maar eenvoudig wordt het niet. De ploeg van cultheld Henk de Jong wordt vijftiende en weet deelname aan de nacompetitie zo net te ontlopen.

{image[294181][right-half][]}16. Heracles Almelo

Na jaren waarin het telkens net iets minder ging, wordt het dit seizoen echt kwakkelen voor Heracles Almelo. De club van coach Jan de Jonge moet het gevecht tegen degradatie aangaan, in de Eredivisie en vermoedelijk daarna ook in de play-offs.

17. FC Dordrecht

Willem II werd kampioen, maar het leukste voetbal van de Jupiler League werd vorig seizoen gespeeld door FC Dordrecht. Als de kleine Zuid-Hollandse ploeg ook in de Eredivisie van eigen kracht uit durft te gaan, kan het veel clubs verrassen. Maar genoeg om er rechtstreeks in te blijven, is het niet.

18. Excelsior

Via de play-offs promoveerde Excelsior naar het hoogste niveau. De Rotterdamse club raakte vervolgens topscorer Lars Veldwijk kwijt en hoewel er aardige spelers voor in de plaats gekomen zijn, kan de selectie (nog) niet eredivisiewaardig worden genoemd. Na één jaar keren de Kralingers terug naar de Jupiler League.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen