Van Basten schudt CBV wakker: "Coaches wijzen op gevaren"

4 september 2014, 08:43

Afgelopen week werd bekend dat Marco van Basten tijdelijk zijn taken heeft neergelegd bij AZ, nadat er hartkloppingen geconstateerd waren bij de hoofdcoach, ten gevolge van stress. De trainer neemt tot 14 september rust en lijkt de vereniging Coaches Betaald Voetbal wakker te hebben geschud.

De CBV toont zich gewaarschuwd en willen dat trainer vaker gecontroleerd worden op hun lichamelijke gesteldheid. Dat zegt CBV-voorzitter Gerard Marsman in het Algemeen Dagblad: "Het vak trainer/coach is hectisch en stressvol en dat hakt erin bij de heren. Het komt met enige regelmaat voor dat coaches fysieke ongemakken ondervinden door de stress die ze ervaren. En dat komt dan niet allemaal naar buiten zoals nu. Beenhakker is nu door Van Basten op de hoogte gebracht van zijn situatie. Wij steunen hem."

Coaches die aangesloten zijn bij de CBV moeten zich één keer per jaar melden voor een fysieke controle. "Maar de ervaring is dat ze trouwer zijn in het naar de garage brengen van hun auto voor een service", stelt Marsman, die hoopt dat de situatie rond Van Basten een signaal is: "Dit incident is reden te meer om de coaches nadrukkelijker te wijzen op de lichamelijke gevaren die ze lopen. Dat lijkt me geen overbodige luxe."

Trainer hebben te maken met een onmenselijke hoeveelheid druk, vindt de voorzitter van de CBV. "Ze krijgen meer verantwoordelijkheden. En wat er vooral speelt, is dat er steeds meer platforms komen waarop zogenaamde deskundigen hun meningen ventileren over trainers. Niet alleen directeuren kunnen hun zegje doen over coaches, ook zogenaamde supporters. En dat allemaal in dubieuze bewoordingen. Dat speelt allemaal mee."

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen