Daley Blind wil altijd minimaal een zes halen

10 november 2014, 22:48

Terwijl Daley Blind zijn verhaal deed in één van de fraaie zalen van het Huis ter Duin in Noordwijk, liep Robin van Persie achter hem langs. De spits gaf een duwtje, maar Blind gaf geen krimp. "Sterk hè", glunderde Van Persie. "Dat is de Premier League." Kaarsrecht bleef Blind overeind staan na het duwtje, zoals hij dat ook doet bij Manchester United. FCUpdate.nl sprak met hem over zijn overstap naar Old Trafford, de problemen bij Oranje en de mogelijke consequenties van een nieuwe zeperd voor zijn vader. "Dat is aan hem."

Van Persie keek bijna triomfantelijk toen Blind zijn duwtje achteloos verwerkte. De aanvoerder van het Nederlands elftal zag Blind in februari 2013 als jonkie bij de nationale ploeg komen en heeft hem nu als teamgenoot bij Manchester United. Sindsdien is Blind is veel opzichten gegroeid, met name ook fysiek.

Stabiele lijn

Dat moet wel, want volgens hem is fysieke kracht het grote verschil tussen de Eredivisie, de competitie waarin hij opgroeide, en de Premier League. Zeker voor iemand als Blind, die zich op het middenveld doorgaans begeeft tussen afgetrainde krachtpatsers die niet kijken op een tackle meer of minder, is dat even wennen. Hij heeft zijn eigen manieren gevonden om om te gaan met het fysieke geweld om hem heen. "Ik zoek de duels niet op. Ik schuw ze niet, maar zoek ze niet op. En probeer dan op een meer listige manier ballen af te pakken, bijvoorbeeld door ze te onderscheppen. Ik probeer goed positie te kiezen en ook ruimte te maken voor teamgenoten."

De controlerende middenvelder spreekt van een 'stabiele lijn' in zijn prestaties. Natuurlijk gaat het de ene wedstrijd soms net even wat beter dan de andere, maar over het algemeen haalt Blind altijd een voldoende voor zijn spel. "Dat vind ik belangrijk, daar ben ik vorig seizoen bij Ajax ook veel mee bezig geweest. Ik wil altijd minimaal een zes halen, met dan uitschieters naar boven."

"Het ligt altijd aan de spelers"

Dat de ineenstorting van Oranje sinds het succesvolle wereldkampioenschap te maken zou hebben met de komst van de nieuwe bondscoach Guus Hiddink, gelooft Blind niet. "Louis van Gaal en Guus Hiddink zijn allebei fantastische trainers, die veel bereikt hebben. Het zijn andere types, maar het zijn allebei coaches waar ik veel van kan leren. Als de prestaties niet goed zijn, ligt dat altijd vooral aan de spelers. Nu ook dus, ja."

Het lot van zijn vader

Het moet snel beter, want Hiddink laat zijn lot afhangen van de wedstrijd van zondag tegen Letland. En als Hiddink vertrekt, heeft dat mogelijk ook consequenties voor de rest van zijn staf én assistent Danny Blind, de vader van Daley. Want als Hiddink opstapt, moet zijn assistent Blind - zijn beoogde opvolger - dan ook niet vertrekken? "Maar daar ben ik niet mee bezig", zegt Daley over de toekomst van zijn vader bij Oranje.

Danny Blind

Danny Blind

Ondanks de extra druk die er is door de slechte resultaten sinds het WK en het mogelijke vertrek van Hiddink, heeft Blind 'gewoon' zin in de komende interlands tegen Mexico (woensdag) en Letland. "Ik sta hier met een goed gevoel, het doet me altijd goed om me hier te melden. Ik geef altijd alles en zal dat de komende wedstrijden ook doen." Van de kritiek die er was op het Nederlands elftal, ligt hij niet wakker. "Ik weet hoe het gaat, het ene moment ben je de held en het andere moment de schlemiel. Daar kijk ik niet raar van op."

Door: Roland Mather

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen