Van Praag verwacht experiment met videoreferee

21 november 2014, 09:31

De KNVB lijkt volgend jaar te gaan experimenteren met een videoreferee. Bondsvoorzitter Michael van Praag verwacht dat Nederlandse scheidsrechters volgend jaar als eerste in de wereld hulp krijgen van een extra arbiter, die de beschikking krijgt over videobeelden. De afgelopen twee jaar experimenteerde de KNVB al bij eredivisiewedstrijden, maar ook bij de interland van het Nederlands elftal tegen Letland, met het nieuwe systeem.

"De videoreferee zit ergens buiten het stadion in een autootje met meerdere goede beeldschermen", legde Van Praag volgens het Dagblad van het Noorden uit bij scheidsrechtersvereniging Groningen en Omstreken. "Met een headset staat hij, net als de assistent-scheidsrechters, in directe verbinding met de scheidsrechter. Hij kan terwijl hij naar de beelden kijkt tegen de scheids zeggen dat een overtreding met geel of met rood bestraft moet worden. En bijvoorbeeld ook of het wel of geen penalty is. Daarop kan de scheidsrechter meteen zijn beslissing baseren", aldus de KNVB-preses.

Technologische hulpmiddelen zijn al jaren een onderwerp van gesprek in de voetbalwereld. Vorig seizoen werd het hawkeye-systeem geïntroduceerd, waarop te zien is of een bal al dan niet de doellijn gepasseerd is. Dit hulpmiddel wordt nog lang niet in alle wedstrijden gebruikt.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen