FBI met anti-witwaswet op jacht naar corruptie FIFA-officials

5 maart 2015, 08:58

De FBI gaat gebruik maken van een anti-witwaswet om onderzoek te doen naar corruptie onder officials van de FIFA. Die richt zich op individuen en er zijn op die manier veel hogere celstraffen mogelijk dan voorheen. De wet is een stuk strenger dan de anti-corruptiewet, die eerder gebruikt werd.

De FBI probeert al enkele jaren belastende informatie te verzamelen over officials van de wereldwijde voetbalbond. Er werd vanuit gegaan dat de Amerikaanse federale recherche van plan was officials te betrappen bij overtreding van de anti-corruptiewet. "Die wet richt zich voornamelijk op bedrijven en er wordt vaak geschikt", zegt anti-corruptiedeskundige Thomas Fox tegen de NOS.  "De anti-witwaswet is veel strenger en treft niet alleen de omkoper, maar ook de omgekochte. Bovendien richt die wet zich meer op individuen en zijn er veel hogere celstraffen mogelijk, tot aan tien jaar." 

Chuck Blazer is een belangrijke schakel in het onderzoek. Hij was jarenlang lid van de FIFA-familie en nu getuige van de FBI. De Amerikaan werd door de FBI gedwongen om met een verborgen microfoon gesprekken te voeren met andere hoge officials. De FBI hoopte op die manier belastende informatie te verzamelen over FIFA-bestuursleden. Ook Blazers' oud-medewerker Mel Brennan sprak met de agenten. "Elk lid van het dagelijks bestuur van de FIFA zit in angst, sinds bekend werd dat Chuck een informant bleek te zijn. En Sepp Blatter moet zich grote zorgen maken. Dit is een aanval op meerdere fronten."

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen