Woerts luidt de noodklok voor het Nederlandse voetbal: 'Dat valt allemaal weg'

10 mei 2024, 10:32
Foto: © Talpa

Chris Woerts luidt de noodklok voor het Nederlandse voetbal. De sportmarketeer legt in Vandaag Inside uit wat de verstrekkende gevolgen zullen zijn als het Europees Hof van Justitie het advies van de advocaat-generaal overneemt om voetballers in de toekomst onder het 'gewone' arbeidsrecht te laten vallen. Woerts spreekt daarbij van een 'bom onder het transfersysteem'.

Het transfersysteem in de voetbalwereld wijkt momenteel behoorlijk af van de gang van zaken op de reguliere arbeidsmarkt. Wie een andere baan wil, kan zijn huidige job - met inachtneming van een vastgestelde opzegtermijn - opzeggen en overstappen naar een andere werkgever. Voor voetballers met een doorlopend contract geldt dat niet: enkel als twee clubs het eens worden over een transfervergoeding, kan een niet-transfervrije speler overstappen naar een nieuwe club. Tot 1995 moest zelfs ná het aflopen van een spelerscontract nog een vergoeding betaald worden door de nieuwe werkgever, maar daar maakte het Bosman-arrest een einde aan. Mocht het Hof het advies ter harte nemen, dan wordt dat gezien als een tweede Bosman-arrest die de voetbalwereld flink op zijn kop zal zetten.

Artikel gaat verder onder video

De advocaat-generaal heeft het Europees Hof geadviseerd de spelersmarkt gelijk te trekken aan die van alle werknemers in de Europese Unie, naar aanleiding van een zaak rond de Fransman Lassana Diarra die zich afspeelde in het seizoen 2013/14. De oud-speler van onder meer Chelsea, Arsenal en Real Madrid wilde destijds onder zijn contract bij het Russische Lokomotiv Moskou uitkomen - waarbij moet worden aangetekend dat die club zich niet aan de salarisverplichtingen hield.

Woerts legt uit wat er gebeurt als het Europees Hof het advies overneemt: "Dan kan een speler aan het eind van het seizoen zeggen: 'Mijn contract loopt gewoon door, maar ik heb er geen zin meer in. Ik zeg op en ik ga naar een andere club.'" Johan Derksen ziet de bui al hangen: "Dan wordt het een chaos, dan worden de werknemers de baas." Woerts beaamt: "Het hele Europese systeem is gebaseerd op solidariteit. Als dat wegvalt..."

Verderop in de discussie schetst Woerts de negatieve gevolgen voor Nederlandse clubs in het bijzonder als deze 'bom onder het transfersysteem' daadwerkelijk wordt gelegd. "Die drijven grotendeels op transferinkomsten. We hebben jeugdopleidingen, we leiden op om te verkopen, niet om succes te hebben." Derksen vult aan: "Dé bron van inkomsten valt weg. Nu ga je een speler die nog een jaar contract heeft verkopen, dan krijg je nog wat. Maar dat heeft allemaal geen zin meer." Woerts haalt sc Heerenveen aan als voorbeeld: "Dat moet ieder jaar zes tot zeven miljoen aan transferinkomsten genereren om quitte te spelen, dat valt allemaal weg."

Bekijk hieronder het hele fragment uit Vandaag Inside waarin de gevolgen van het 'tweede Bosman-arrest' worden besproken.

➡️ Misschien vind je dit artikel ook interessant

🔗 Derksen excuseert zich bij teruggekeerde tafelgast Vandaag Inside

"Ik heb er een hele week slecht van geslapen", grapt Johan Derksen.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen