Nieuwe preses ethische commissie: "Ben onafhankelijk"

6 maart 2015, 10:11

Cornel Borbely, de nieuwe voorzitter van de ethische commissie van de FIFA, verzekert dat hij zich door niemand laat beïnvloeden in het uitvoeren van zijn opdracht om corruptie binnen de mondiale voetbalbond tegen te gaan. Hij zegt dat hij volledig onafhankelijk werkt en dat 'niemand zijn werkzaamheden zal verstoren'. "Ik voer geen bevelen van de FIFA of andere instanties uit."

De Zwitserse advocaat is de opvolger van Michael Garcia, die in december uit protest opstapte bij de FIFA. Garcia was niet gediend van de wijze waarop de wereldvoetbalbond was omgesprongen met zijn onderzoeksrapport over de omstreden toewijzingen van de WK's 2018 en 2022 aan Rusland en Qatar. Borbely, de vervanger van Garcia, heeft tegen Reuters gezegd dat onafhankelijkheid bij hem hoog in het vaandel staat. "Ik besluit alleen of er een onderzoek geopend moet worden en ontferm me over de conclusies van onderzoeken."

"Ik ben compleet onafhankelijk van FIFA-officials. Anders kon en ik wilde ik deze positie niet innemen. Niemand bemoeit zich met mijn werkzaamheden, ook het uitvoerend comité van de FIFA niet", vervolgt Borbely, die aangeeft dat iedereen met informatie over mogelijke corruptie dat in vertrouwen met hem kan delen. "Ik houd mijn ogen en oren ook open. Als ik iets verdachts zie, dan open ik uiteraard een onderzoek."

De FIFA heeft een forse reputatieschade opgelopen door de gang van zaken rond het onderzoek naar de WK-toewijzingen aan Rusland en Qatar.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen